De avondmaaltijd is verdwenen uit de UU-kantines
Waar kun je ’s avonds nog een normaal bord eten krijgen?
Wat moet je als je als student tussen je college en het sporten snel even iets wilt eten? Of als je als medewerker een avond wilt doorwerken? In vroegere tijden kon je nog terecht in een kantine van de universiteit, soms ook wel mensa genoemd. Maar sinds dit najaar sluit ook het Educatorium in het Utrecht Science Park de deuren al in de late namiddag.
Veel studenten in de binnenstad hebben waarschijnlijk allang hun toevlucht gezocht tot goedkope eettentjes, en in De Uithof zijn er behalve de pizzeria en the Basket onder meer foodtrucks. Maar is het geen taak voor de universiteit om studenten en medewerkers te voorzien van een goedkope, voedzame en gezonde maaltijd?
We vroegen ons DUB-panel of het niet jammer is dat de universiteit geen plek meer heeft waar je ’s avonds kunt gaan eten.Dit zijn de reacties die we per mail kregen:
Student Sociale Geografie & Planologie Loes van der Woerdt:
“Ik vind het zeker jammer dat er geen kantine meer is. In mijn eerste jaar kon je in de Minnaert-kantine voor weinig geld nog een vegetarische maaltijd scoren. Dat was ideaal als je tot laat moest studeren of nog een vergadering had.
“In plaats van die kantine is er nu in het Koningsbergergebouw (KBG, red.) een dure Spar (op zichzelf al een pleonasme) die maar open is tot 14:00 uur. Daar hebben we dus niet veel aan.
“Het is bovendien niet handig om vanuit het KBG-gebouw naar de foodtrucks te lopen op de Heidelberglaan. Daarom moeten we dus vaak óf zelf een meal preppen óf iets laten bezorgen.
“Natuurlijk snap ik dat de kantines tijdens corona niet echt nodig waren, maar ik denk dat ze zeker van meerwaarde kunnen zijn. Wat mij betreft zou de universiteit daar nog eens opnieuw naar moeten kijken.”
'De foodtrucks zijn een verrijking van het culinaire aanbod'
Innovatiewetenschapper Frank van Rijnsoever:
“Ik zou liever wat extra foodtrucks zien. De foodtrucks zijn een verrijking van het culinaire aanbod op de campus in de middag. De rijen bij de foodtrucks laten zien dat studenten en medewerkers liever iets meer betalen voor een vers gemaakt broodje naar keuze, dan broodjes in de kantine. Maar in de avond is het aanbod aan foodtrucks zeer schaars.
“De universiteit verwacht steeds vaker van studenten en medewerkers dat zij in de avond aanwezig zijn, bijvoorbeeld omdat ze dan nog een college hebben. Het minste wat je dan kunt is ook voor een fatsoenlijke maaltijd zorgen. In de noordwesthoek rond het KBG zitten steeds meer studenten en docenten, maar worden kantines gesloten. Ik zou daar dus een paar foodtrucks neerzetten die ook in de avond open zijn.”
Researchanalist Mies van Steenbergen:
“Voor mijzelf maakt het niet uit of er een mensa is of niet. Ik eet elke avond thuis met mijn vrouw. Voor studenten en aio’s die in De Uithof werken en leven lijkt het me een geweldig gemis. Gelukkig kunnen ze nog steeds naar “De Brink” in het UMC Utrecht.”
Software asset manager Laura Hendricx:
"Ik wist niet dat het Educatorium daarmee opgehouden was! Dat vind ik inderdaad geen goede zaak. De foodtrucks bieden over het algemeen geen volledige en gezonde maaltijd. En als ze dat wel doen, ben je erop aangewezen het eten buiten op te eten. Wat mij betreft is het aanbieden van een gezonde avondmaaltijd inderdaad een verantwoordelijkheid van de universiteit, dus zou er een mensa moeten zijn op beide locaties (USP en binnenstad). Dit lijkt mij vooral van belang voor studenten en voor promovendi die lang doorwerken (in de bibliotheek bijvoorbeeld) of die ver weg wonen. Ik vermoed dat met name buitenlandse studenten en medewerkers verbaasd zijn dat de UU geen mensa heeft."
'Misschien dat een kantine de sociale verbinding kan herstellen'
Masterstudent Life Sciences Sterre van Wierst:
“Als student van de faculteit Geneeskunde ben ik veel in of rondom het UMC Utrecht. Daar kun je in de kantine verse warme maaltijden krijgen voor een schappelijke prijs. Dus het is zeker mogelijk om in De Uithof een hap te halen.
“Toch denk ik dat kantines op andere plekken ook van meerwaarde kunnen zijn. Voor studenten zijn betaalbare maaltijd-opties heel fijn. Ook is het heel gezellig om een keertje samen te eten met andere studenten of collega’s. In de binnenstad zijn er wel veel afhaal-opties, maar die zijn niet altijd gezond.
“Bovendien heeft corona ervoor gezorgd dat studenten minder naar de campus komen. Ze blijven thuis als het niet echt nodig is om langs te komen. Wellicht dat een kantine de sociale verbinding weer kan terugbrengen naar de campus.”
Onderwijswetenschapper Casper Hulshof:
“Je kunt de mensa wel terug willen hebben, maar die komt toch niet terug. Ideaal zou een mensa zijn die goedkope en voedzame gerechten serveert (een ‘daghap’) voor, laten we zeggen, 2,50 euro. Gegeven de doelstellingen van de restaurants die er nu zijn (of is het de UU?) dat alles duurzaam en gezond moet zijn, is dat gewoon onhaalbaar en voor de uitbater ook niet interessant.
“Wat naar mijn idee beter zou zijn, is als de te dure en in alles beperkte Spar eindelijk eens verruild wordt voor een andere, goedkopere en completere supermarkt. Maar ook dat gebeurt niet want de Spar houdt haar locatie maar al te graag bezet.”
Filosoof Floris van den Berg:
“Ik vind het – in theorie – een mooi ideaal dat de universiteit zorg draagt voor een betaalbare – en gezonde – maaltijd voor studenten en medewerkers (en buitenstaanders). Een mensa kan ook bijdragen aan community building. Wellicht zouden er ‘kom er gezellig bij’-tafels moeten zijn.
“Ik vind dan wel dat die maaltijd zowel gezond als moreel verantwoord moet zijn. En dus vegan. Het zou mogelijk moeten zijn om voor een grote groep mensen goedkoop, gezond, vegan en duurzaam (en liefst zoveel mogelijk lokaal) te koken. Food trucks die junkfood, fast food en niet-duurzame rommel aanbieden, zouden van de campus moeten worden verbannen (maar dat geldt ook voor de supermarkt).
“Een discussie over een mensa biedt mogelijkheden om na te denken over wat de rol van de universiteit is en hoe serieus de universiteit gezondheid, duurzaamheid en ethiek neemt.”