Wat zijn de leuke plekjes in De Uithof

Body: 

De Uithof lijkt op het eerste gezicht een locatie om te studeren. Al jaren wordt vooral geklaagd over het gebrek aan leefbaarheid. Toch blijkt er bij nadere bestudering meer te doen dan je zou denken. Sommige van deze plekken zijn nauwelijks bekend. DUB zet de bekende en verborgen parels op een rij.

Read in English

Studenten en medewerkers zien het Utrecht Science park vaak als een saaie betonnen kolos. Ze maken vooral gebruik van de kantines in hun eigen omgeving en de faciliteiten rond het Coimbrapad. Toch is er meer te beleven. Als je het maar weet. De studenten van de Universiteitsraad vroegen aan DUB of het niet mogelijk zou zijn de onbekende plekken in het zonnetje te zetten. Hieronder zie je de thema's die we onder de loep hebben genomen. Onderaan het artikel is een kaart van het gebied opgenomen.

- Een kopje koffie

- De lunchplekjes

- Borrelen in de Uithof

- Sporten in de pauze

- Voorzieningen

- Wandelen in de natuur

- Net buiten de Uithof

Een kopje koffie

The Village Coffee & Music
Bij café The Village kan je tijdens een tussenuur genieten van een verse kop koffie of snel een ontbijtje halen voor het eerste hoorcollege begint. The Village ligt een beetje verstopt in de blauwwitte studentenflat Johanna. De taxidermie decoratie (met opgezette dieren) en de ontspannen muziek maken het café sfeervol en door de wifi is het een relaxte werkplek. De latté art maken je koffie nét iets specialer.

Espressobar Gutenberg
Gutenberg is te vinden onder de universiteitsbibliotheek, het zwarte gebouw aan de Heidelberglaan. Met lekker weer kan je ook in de binnentuin een bakkie doen. De barista’s kunnen verschillende kunstwerkjes maken van koffiemelk, zoals een hartje en Nijntje. Als de UB vol zit, is Gutenberg een geschikte plek om te studeren. De koffiebar is ook op zaterdag open.

Espressobar Goliath
Bij Goliath kan je terecht voor een kop koffie, lunch en (verse) sap. Je kunt er zelfs terecht voor een High Tea. Het bevindt zich op de begane grond van het David de Wiedgebouw aan de Universiteitsweg. Wacht niet te lang: Goliath sluit al om 15uur.

Koffiecorner Piazza
De koffieshop in het UMC aan de Heidelberglaan serveert naast koffie ook taartjes, ijs, belegde broodjes en smoothies. Het is elke dag tot 20:30 geopend. Je hoeft niet lang te zoeken, want de koffiecorner is in de centrale hal van het ziekenhuis.

MiCaffé
Het MiCaffé in het UMC aan de Heidelberglaan serveert koffie en andere warme dranken met alles erop en eraan, royaal grote broodjes en tosti’s. Als dat nog niet genoeg is, heeft het café ook een voetbaltafel. Voor de cultuurliefhebbers pronkt aan de muur een klassiek schilderij.

Genmab café
Genmab aan de Uppsalalaan is een internationaal biotech bedrijf waar veel wetenschappers werken. Op de begane grond hebben ze een koffiebar waar je topkwaliteit koffie tegen een voordelige prijs kan krijgen. Ook studenten zijn er ook welkom.


De lunchplekjes

Foodtruck Mo & Zonen Cum Laude
Voor een broodje shoarma, döner of een Turkse pizza is de eetkraam van Mo & Zonen bijzonder. Mo staat, tegenwoordig met zijn zonen, al zeventien jaar lang in De Uithof. Elke maandag t/m donderdag staan ze tegenover de universiteitsbibliotheek en elke vrijdag aan de Padualaan.

Foodtruck Broodje Ben
Broodje Ben serveert meer dan vijftig belegde broodjes, keuze genoeg dus. Op dinsdag, donderdag en vrijdag staat de foodtruck bij de UB en op maandag en woensdag is Broodje Ben te vinden op de Padualaan. Geen zin om je huis te verlaten voor een vers belegd broodje? De vestiging aan de Oudegracht bezorgt aan huis.

Foodtruck Tour de la Frite

Zoals de naam al doet vermoeden, verkoopt Tour de la Frite friet en warme snacks, met aandacht voor duurzaamheid. De handgesneden patat wordt gemaakt van biologische aardappelen en vegetariërs en veganisten kunnen er terecht voor mayo zonder ei of een groentekroket. Tour de la Frite is elke dinsdag, woensdag en vrijdag te vinden bij het Coïmbrapad en staat elke donderdag op de Padualaan.

Foodtruck Yoghurt Barn
Bij de eetkraam van Yoghurt Barn zijn biologische yoghurtproducten te koop in allerlei soorten en maten. Er zijn ook glutenarme en veganistische lekkernijen en je kunt zelf je yoghurtsnack samenstellen. De foodtruck zelf is een oude ambulance. Het staat elke maandag, woensdag, donderdag en vrijdag bij Spar University en dinsdag op de Padualaan.

Foodcourt Padualaan 101
In de foodcourt van Padualaan 101 zijn drie lunchroompjes. Hoi Anh begon als foodtruck in De Uithof en sinds 2016 kun je er terecht voor Vietnamees streetfood, zoals verse broodjes en saladerollen. Bij Zenwich café is veel keus: yoghurtontbijt, pita’s, vers belegde broodjes, fruit en warme en koude dranken. Streat biedt verse broodjes en friet. Hier kun je tot 19.30 uur in de avond terecht. De anderen sluiten al om 16 uur.

Foodcourt Heidelberglaan 15
Ook in het nieuwe pand van de HU, op Heidelberglaan 15, kun je terecht voor een vers bakje koffie of een belegd broodje. Mams staat bekend om zijn (of haar) koffie. Iets duurder, maar ook iets luxer dan uit de automaat. Je kunt er ook een smoothie, een stuk taart of een broodje halen. Luzy & Suzy serveert eten uit de Aziatische keuken, zoals wokmaaltijden en noodles. Ook voor verse broodjes en soep ben je hier aan het juiste adres. Bij Via Vai kun je terecht voor koffie en broodjes met een Italiaans tintje en doet zeven dagen per week catering. Via Vai is elke weekdag tot 19 uur open.

Vitam
Vitam heeft veel weg van een kantine en is te vinden in Padualaan 97, op de tweede verdieping. In dit gebouw worden gebarentaal en dovenstudies verzorgd en aan de Sign Language Coffeebar kun je uitsluitend bestellen in gebarentaal. Voor de analfabeten in gebarentaal is er een scherm naast de bar die de gebaren uitlegt. Bij Vitam kun je zelf je eten pakken, zoals vers belegde broodjes, soep, vers fruit en smoothies.

Tuincafé Botanica
Bij de Botanische Tuinen kun je niet alleen genieten van de natuur, maar ook lunchen op het terras met uitzicht op groen. Botanica heeft biologische broodjes, huisgemaakte soepen, taartjes, koffie en sappen. Als dat niet genoeg is, serveert dit café ook pizza en Italiaans schepijs. In het café kun je een picknickmand krijgen en de lunch op te eten in de Botanische Tuinen. Botanica is elke dag open, maar niet lang: van 10 tot 16 uur.

Eat Out
Bij Eat Out kun je zowel eten als werken op je laptop, want deze lunchroom heeft tafels met stopcontacten. Hier moet je zijn voor een Unox rookworst, maar er zijn ook gewoon broodjes, salades, vers fruit en sapjes te krijgen. Eat Out bevindt zich aan het Coimbrapad, aan de kant de universiteitsbibliotheek.

Jazzmans Minnaert
In het Minnaertgebouw aan de Leuvenlaan zit grand café Jazzmans. Hier kun je terecht voor een bakje koffie, waarbij je zelf kunt kiezen van welke bonen het wordt gebrouwd. Ook zijn hier thee, muffins, tosti’s, hamburgers en friet te vinden. Bestellen, eten en drinken kan lekker aan tafel, zowel binnen als buiten. De muziek en industriële inrichting geven het café sfeer. Er staat ook een piano in het café voor de muziekliefhebbers.

Sodexokantines universiteitsgebouwen
De Sodexokantines in de universiteitsgebouwen zijn warme snacks, vers belegde (afbak)broodjes, panini’s, dagspecialiteiten en seizoensgebonden soepen te krijgen. De kantines zijn te vinden in Educatoriumgebouw, Androclusgebouw, Bestuursgebouw, Kruytgebouw, Koningsbergergebouw, Minnaertgebouw, het grijze Vening Meineszgebouw en Jeannette Donker-Voetgebouw. Wacht niet te lang met de lunch, want de kantines sluiten halverwege de middag.

Restaurants UMC en WKZ
Restaurant De Brink in het UMC (Heidelberglaan) en De Toverstaf in het WKZ (lundlaan) zijn ook open voor bezoekers. Hier zijn kleine hapjes, brood en een warme maaltijd te vinden. De Brink heeft een koffiecorner en naast De Toverstaf kun je ook een bakkie halen bij 30 Beans. Voor een broodje of salade to go moet je bij Snelbuffet De Pitstop zijn. De restaurants sluiten aan het begin van de avond. Neem wel je pinpas mee, want je kan hier niet contant betalen.

Pizzeria Tricolore
Voor een Italiaanse pizza, pasta, salade of een broodje moet bij Pizzeria Tricolore onder de universiteitsbibliotheek zijn. De eigenaar en medewerkers komen uit Italië. Veel plek om rustig je pizza op te eten is er niet, er zijn alleen een paar statafels in de pizzeria. Je kunt ook via de telefoon een maaltijd bestellen en die ophalen. Tricolore is elke werkdag open van 11 tot 20 uur.


Borrelen in De Uithof

Grand Café The Basket
The Basket aan de Genèvelaan valt op door het basketbalveldje boven het café. Naast borrelen met studiegenoten en vrienden kun je hier ook lunchen, dineren en een bakje koffie halen. Op warme dagen kun je lekker buiten in de zon zitten. Bij elke speciaalbiertje dat je bestelt, ontvang je een stempel en als je kaart vol is, krijg je een gratis macho nacho. Het eten en drinken zijn relatief duur voor een studentenkroeg, maar het personeel is vriendelijk en het café is sfeervol ingericht.

Studentencafés HU
Bij de sciencecafés HideOut en Het7de aan de Heidelberglaan en Het Proeflokaal aan de Padualaan krijg je je bier, koffie en borrelhapjes voor een kleine prijs van studenten van verschillende verenigingen. In de cafés aan de Heidelberglaan worden borrels en feestjes gehouden en in HideOut is twee keer per jaar een speciale karaokeavond. De sciencecafés zijn klein en niet elke barman/vrouw is even handig met de tap, maar studenten én docenten zijn hier elke dag te vinden.

Sportcafé Olympos
Voor of na het sporten kun je genieten van een bakje koffie of thee. Op het menu staan dan ook de gezondere maaltijden, zoals verse broodjes, maaltijdsalades en daghappen. Het café aan de Uppsalalaan heeft een uitgebreide drankkaart, van sportdrank tot bier. Je kunt sport kijken op een groot scherm en er zijn werkplekken met stopcontacten voor degenen die moeten ploeteren om hun deadline te halen. Het eten en drinken is niet duur en je kunt ook op het terras zitten.

Studentencafé Cambridgebar
De bar bij de studentencomplex aan de Cambridgelaan zijn ook niet-bewoners welkom. Deze bar is elke werkdag vanaf 21 uur open en ook cocktailliefhebbers kunnen hier terecht. De drankjes zijn goedkoop en worden getapt door studenten die in de flat wonen. Het café heeft een huiselijke sfeer en elke maand wordt er een pubquiz en een karaokeavond gehouden. De Cambridgebar is altijd op zoek naar vrijwilligers, dus meld je aan als je regelmatig een avondje vrij hebt.


Sporten in de pauze

Klimmuren Kalymnos
Tegen de parkeergarage P+R De Uithof staan twee klimmuren van sportcentrum Olympos. De hoogste is dertig meter hoog, de hoogste klimmuur van Midden-Nederland. Als dit iets te hoog gegrepen is, kun je ook klimmen op de veertien meter hoge muur. De klimwanden zijn ook te huur voor evenementen en groepsactiviteiten. Elke werkdag van 7 tot en met 22:30 uur geopend en in het weekend van 9 tot 18.

Hardloopparcoursen
Het is je misschien nog niet opgevallen, maar over De Uithof zijn verschillende hardloopparcoursen te vinden. Bij Sportcentrum Olympos ligt een sprintbaan van 200 meter en achter de Cambridgeflat een baan van 400 meter. De Olympos Mile begint bij de sportclub en gaat over de Harvardlaan, hoofddijk, Leuvenlaan en Budapestlaan. Voor de diehards is er een 5 kilometerparcours om De Uithof heen.

Volleybalveldjes
Aan de Budapestlaan en de Bolognalaan staan twee grasvelden met een volleybalnet. Hier kunnen sportievelingen een potje volleyballen. Geen volleybal mee? Bij de recepties van het Victor J. Koningsbergergebouw en het Androclusgebouw kun je tegen een borg een volleybal lenen.

Voetbalveldjes
Na je hoorcolleges even ontspannen met een potje voetbal? Dat kan aan de Bolognalaan en de Cambridgelaan. Daar staan voetbalvelden met twee kleine doeltjes voor voetballiefhebbers. Bij café The Village en de receptie van Hogeschoolgebouw Padualaan 97 kun je een voetbal lenen tegen een borg als je er zelf geen hebt.

Bootcampveld
Voor wat beweging hoef je niet per se naar de sportschool. Aan de Leuvenlaan ligt een bootcampveld met een klimtoestel, ringen, sit-upbankjes en stepblokken. Leden van sportclub Olympos kunnen meedoen met bootcamp groepslessen.

Sportcentrum Olympos
Sportclub Olympos aan de Uppsalalaan biedt maar liefst zeventig sporten aan, van verschillende soorten dansen tot windsurfen. Voor of na het sporten kun je ontspannen in de sportsbar. Veel leden zijn student en studenten van UU en HU krijgen korting op het abonnement. De sportschool is elke doordeweekse dag van 7 tot en met 23:30 uur open en in het weekend tot 19 uur. Let wel op wanneer je gaat, aan het eind van de middag is het vaak druk.

Zwembad De Krommerijn
Mensen die graag tijd doorbrengen in het water kunnen banen zwemmen in zwembad De Krommerijn aan de Weg naar Rhijnauwen. In de zomer is het zwembad is elke werkdag van 6:45 tot 20 uur open en in het weekend van 10 tot 18 voor recreatieve zwemmers. Het binnenbad heeft weinig extra’s voor recreatiezwemmen, maar vanaf woensdag 5 juni gaat het buitenbad open. Eind 2019 wordt zwembad De Krommerijn verbouwd en komen er meer velden voor volleybal, voetbal, rugby, korf- en handbal.


Voorzieningen

Beautyplein
In het Beautyplein wordt je haar voor een klein prijsje verzorgd door studenten van ROC Midden Nederland onder begeleiding van ervaren docenten. Je kunt er ook terecht voor een gezichtsbehandeling, manicure en make-up en haarstyling. Het Beautyplein is te vinden op de begane grond van Casa Confetti aan het Leuvenplein en is van dinsdag tot en met vrijdag tot 16.30 uur open. De begintijd verschilt per dag.

Bloembinderij Vermaat
Bij Bloembinderij Vermaat in het UMC zijn veel verschillende soorten bloemen, planten, vazen en cadeauartikelen te koop. Tijdens Kerst en Pasen biedt Vermaat speciale bloemwerkjes aan. De bloemenwinkel is elke werkdag open van 8 tot 18 uur.

Fietsenzaak Bike In
Krijg je een lekke band tijdens je fietstocht naar De Uithof? In de fietsenkelder van het UMC op Heidelberglaan 100 kun je terecht voor reparaties, accessoires of een nieuwe fiets. Klanten wisselen erg van mening over Bike In. De één heeft geen goed woord over voor deze fietsenmaker en is vooral ontevreden over de service, de ander is helemaal happy en is vooral blij met de korte reparatietijd. De fietsenzaak opent elke werkdag om 8 uur.

Spar University HU
De ‘grote supermarkt’ van Spar University zit op het Coimbrapad. Voor degenen die geen zin hebben in drukte, kunnen terecht bij de mini-Spar in Hogeschoolgebouw Heidelberglaan 7. Hier zijn veel gezonde producten te koop, zoals fruit, smoothies en soep, maar ook frisdranken en snacks. De supermarkt is een open ruimte in de centrale hal van het gebouw. Deze Spar is elke werkdag open van 8 tot 18:30 uur.

Primera
In de Primera aan het Coimbrapad kun je terecht voor school- en kantoorartikelen, boeken, tijdschriften, kaarten en tabak. Handig als je over vijf minuten een tentamen hebt, maar je pen bent vergeten. Ook kun je hier je OV-chipkaart opladen, je kleren laten stomen en een pakketje versturen. De winkel is elke werkdag open van 8 tot 18.

Barbecues
Naast de Cambridgeflat staan stenen barbecues, waar ook niet-bewoners gebruik van mogen maken. Vlees en ander lekkers kun je opeten aan één van de picknicktafels. In het voorjaar en in de zomer kun je genieten van groen, want dan staan de bomen en buxussen in bloei. Vergeet niet het eten en drinken mee te nemen!

Hangmatten
In het voorjaar en in de zomer kun je liggen op hangmatten bij het water aan de Genèvelaan. De ideale plek om op warme dagen te leren van voor je tentamen, bij te komen van je hoorcolleges of even een dutje te doen in de zon. Vorig jaar hingen er kleurrijke hangmatten gemaakt van parachutestof. Dit jaar zijn de hangmatten gevlochten van touw en hangen ze aan palen vast. Het zijn er wel veel minder dan vorig jaar.


Wandelen in de natuur

Botanische Tuinen
De Botanische Tuinen aan de Budapestlaan bestaan uit 9 hectare aan tuinen en een café. Ze zijn vooral bedoeld voor universitair onderwijs en onderzoek, maar je kunt ook meelopen met een rondleiding of er zelf doorheen wandelen. In de Botanische Tuinen zijn onder andere de Rotstuin, Evolutietuin en Tropische kassen te vinden. Er is ook een bijenhotel en een broedplek voor ongevaarlijke slangen.

Nachtegalenbosje
Het Nachtegalenbosje is het enige stuk oerbos op De Uithof, vernoemd naar de zangvogel die er ooit woonde. Nu bestaat het bos uit wilgen, esdoorns en eiken. Erg gastvrij is het Nachtegalenbosje niet voor mensen, er zijn veel brandnetels. Laag broedende vogels bouwen er daarom graag hun nest en er zijn ook veel insecten in dit bosje.

Ringslangenbos
Naast de A28 ligt het Ringslangenbos. Het is niet zo gevaarlijk als het klinkt: deze slang is ongevaarlijk voor mensen en komt niet meer voor in dit bos. Wel kun je er insecten vinden die nog weinig voorkomen in Nederland, zoals de Eikenpage vlinder en de Bruine korenbout libelle. De gemeente Utrecht schonk dit bos aan de UU in 1990 omdat de universiteit 350 jaar bestond.

Biologenbos De Driehoek
Dit bosje dankt zijn naam aan zijn vorm. Het heeft de vorm van een rechthoekige driehoek. Hier doen Biologiestudenten praktijkervaring op en er zijn veel bijzondere diersoorten te vinden, zoals de ringslang, de ijsvogel en de kamsalamander. Ook worden bijen gehouden aan dit bos vlak naast de Cambridgeflat en er is een kikkerpoel.


Net buiten de Uithof

Jazzmans Dining Hall
Grand Café Jazzmans komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en dit is de eerste vestiging in Europa. Hier kun je terecht voor koffie, thee, ontbijt en lunch. Je vindt het op het Maupertuusplein, niet ver van Stadion Galgenwaard. Jazzmans gaat voor een huiselijke sfeer en de muziek draagt hieraan bij. In de Dining hall horeca kun je met de ‘Meal Plan’ creditcard een semester of een heel collegejaar lang betalen. Zo krijg je korting op eten en drinken en gratis koffie. Let op: het café is van 1 juli tot 16 augustus gesloten.

Landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen
Op een half uurtje loopafstand van de Uithof liggen de landgoed Amelisweerd en Rhijnauwen. Naast een wandeling door de natuur kun je hier twee landhuizen, twee restaurants, een tuinderij, een boomgaard, een café en twee forten te vinden. Op maandag 10 juni opent een pop-upmuseum met wisselende tentoonstellingen. Wie goed kijkt, ziet ook wilde dieren op het landgoed aan de Kromme Rijn, zoals reeën, blauwe reigers, buizerds, ijsvogels en vleermuizen.

Theehuis Rhijnauwen
Bij Theehuis Rhijnauwen kun je pannenkoeken en andere gerechten bestellen. Buiten heb je uitzicht op rivier de Kromme Rijn en zijn ezels en geiten te vinden. Het theehuis en pannenkoekenrestaurant ligt in Landgoed Rhijnauwen en is goed te combineren met een wandeling vanaf de Uithof. Theehuis Rhijnauwen heeft een uitgebreide menukaart en je pannenkoek ligt snel voor je neus. Het eten is redelijk aan de dure kant.

Kanoverhuur De Rijnstroom
Iedereen die geen genoeg kan krijgen van roeien kan een kano of roeiboot huren bij De Rijnstroom aan de Weg bij Rhijnauwen. Je kunt door de stad varen, maar ook door de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen peddelen. Als je na de kanotocht honger hebt, kun je er picknicken of barbecueën. Voor degenen die liever in het donker varen, heeft De Rijnstroom volle maan avondtocht.

Stayokay hostel
De Stayokay hostel Utrecht-Bunnik met bijbehorend café in het landgoed Rhijnauwen ligt middenin de natuur en naast de Kromme Rijn. Erg luxe is het niet, maar een nachtje in dit kasteel is niet duur en binnen een half uur sta je op de Uithof. Je kunt ook een fiets huren, dan ben je er binnen tien minuten.

Landgoed Oostbroek
Dit landgoed is een bos, moeras, boomgaard en kloostertuin op één plek. Koeien grazen hier, maar er zijn ook veel verschillende soorten vogels te vinden. Landgoed Oostbroek bevindt zich in De Bilt, een kwartier lopen vanaf het UMC. Er zijn twee korte wandelroutes en ook je hond is hier welkom.

Bakkerij De Veldkeuken
Bij De Veldkeuken kun je terecht voor biologische brood en taart. Groente, fruit en kruiden komen van Landgoed Amelisweerd, waar deze bakkerij te vinden is. Via de glazen pui kun je zien hoe de bakkers het eten maken. Deze bakkerij verkoopt een eigen kookboek, zodat je het eten zelf thuis kunt bereiden.

Restaurant Het Oude Tolhuys
Tegenover zwembad Krommerijn zit Het Oude Tolhuys. Bij dit restaurant kun je lunchen en dineren, maar je kunt er ook terecht voor tapas of een buffet. Het eten en drinken heeft niet bepaald een studentenprijs, maar daar krijg je wel een gevarieerde menukaart voor terug. Het Oude Tolhuys is meer dan een restaurant, het heeft zelfs een eigen escape room.

Fruitbedrijf Westeneng
Fruitbedrijf Westeneng in Zeist teelt in zijn boomgaard eigen appels, peren, pruimen en aardbeien. Ook voor aardappels, eieren en groenten ben je bij dit familiebedrijf aan het juiste adres. Het fruit is niet duur en je mag het zelf plukken. Neem wel contant geld mee. Fruitbedrijf Westeneng is te vinden bij Landgoed Oostbroek, aan de Tolakkerlaan.

 


 

Dit artikel is mede tot stand gekomen dankzij Sebastian Wijnands, studentlid namens de Vrije Student in de Universiteitsraad.

 

Facebook Twitter Whatsapp Mail