Krap bij kas

‘We besteden maar 20 euro per maand aan eten’

Krap bij Kas, Frederik Foto: Tara van den Broek
Alma en Frederik. Foto: Tara van den Broek

Alma en Frederik wonen in een appartement op Kanaleneiland. Ze zijn geen stel, maar hebben wel dezelfde vriendengroep. Alma is 23, komt uit Zweden, en doet een bachelor Global Sustainability Science. Frederik is 22, komt uit Duitsland, en studeert Psychologie. De kale huur, een van de weinige kostenposten waar ze echt niet onderuit komen, is 580 euro per persoon. Per persoon kost internet hen ongeveer 15 euro en elektriciteit 19 euro, wat relatief gezien erg laag is. “Vorig jaar kregen we 230 euro terug van de energieleverancier”, vertelt Frederik. “Sindsdien hebben ze ons voorschotbedrag voor elektriciteit verlaagd. Ik denk dat we weinig verbruiken omdat we geen tv en droger hebben. Ook hebben we ledlampen en doen we ze altijd uit als we weg zijn of slapen.”

Daarentegen vielen de kosten voor gas vorig jaar extra hoog uit. Hun normale tarief voor gas is 39 euro per persoon per maand. “Maar nu moesten we ineens 870 euro bijbetalen”, zegt Alma, die uit haar hoofd al hun uitgaven weet. “Gelukkig kregen we wel 1300 euro energiesubsidie van de overheid en nog eens 180 van Eneco.” Sindsdien zetten ze bijna nooit meer de verwarming aan, maar dat leidde tot een enorme schimmeluitbraak in de winter. Niet alleen op muren en plafond maar ook aan de binnenkant van de piano. “We vechten ertegen met schimmelspray, maar het blijft een flinke klus”, zegt Alma. “Hopelijk gaat het weg in de zomer.”

Krap bij Kas, Frederik Foto: Tara van den Broek

Weggeefwinkel
Koud hebben ze het niet echt gehad, omdat ze genoeg warme kleding hebben die ze voor niets op de kop tikken. Daar geven ze 0 euro per maand aan uit, want alles wat ze bezitten komt bij de weggeefwinkel vandaan. “Laat het duidelijk zijn dat de weggeefwinkel niet alleen een plek voor arme mensen is”, zegt Frederik. “Dit is ook een winkel voor mensen die nog een stapje verder willen gaan dan tweedehandswinkels. Je geeft overbodige kledingstukken weg en je neemt enkel wat je nodig hebt. Het is een statement tegen de consumptiemaatschappij. We zien er soms een beetje uit als zwervers, maar dat is onze stijl. Daar zijn we trots op.”

En net als zwervers, gaan Alma en Frederik regelmatig op zoek naar eten in prullenbakken. Niet in prullenbakken op straat, maar in containers van restaurants en supermarkten. “Bedrijven moeten soms producten weggooien in verband met de kwaliteitsgarantie, bijvoorbeeld wanneer iets over de datum is of wanneer één appel in een zak rot is”, zegt Frederik. “Maar dat voedsel is meestal nog prima te eten. Wij eten graag al die appels in de zak die níét rot zijn.” Op die manier geven ze maar 20 euro per persoon per maand aan eten uit, voornamelijk aan pindakaas en havermelk, producten die lang houdbaar zijn en daardoor bijna nooit in de prullenbak belanden. Toch doen ze het niet alleen voor gratis voedsel. Binnen hun vriendengroep is het een hobby geworden om gezamenlijk een avondje te dumpsterdiven.  “Het is gewoon erg leuk. Alsof je een avondje gaat schat zoeken. En het schept een band, een gevoel van community. Iedereen deelt het voedsel met elkaar zonder tikkies of gezeik – het is immers gratis.”

Dat gevoel van community is erg belangrijk voor Alma en Frederik. Zo nodigen ze altijd mensen bij hen thuis uit, om samen te koken en te feesten. “Dat kan soms best wild worden”, zegt Alma lachend. “Voor wilde feestjes heb je echt geen dure clubs nodig.” Frederik vertelt dat hij ongeveer 20 euro per maand aan uitgaan spendeert. Hij koopt nooit bier in een club en drinkt alleen tijdens het indrinken. “Bovendien vind ik huisfeestjes eigenlijk veel leuker. Daarnaast zijn er veel raves in de alternatieve kringen waar je niet voor hoeft te betalen.”

Krap bij Kas, Frederik Foto: Tara van den Broek

Reizen
Een echte kostenpost is reizen. Ze kopen soms Flixbus-tickets naar steden als Londen. Vorig jaar kochten ze een Interrail-pas waarmee ze voor 280 euro twee maanden konden reizen. Het bedrijf bestond 50 jaar en gaf 50 procent korting. Ze sliepen bij vrienden en kennissen en gingen wildkamperen buiten de stad Zagreb. “Het was een geweldig en goedkoop avontuur”, vertelt Frederik. Inclusief reizen komen hun maandelijkse kosten uit op ongeveer 100 euro per persoon.

Frederik heeft geen baan. Hij krijgt ongeveer 860 euro per maand van zijn ouders en daar kan hij van rondkomen. Alma werkt in een bar in Utrecht, waarmee ze ongeveer 400 euro per maand verdient, en ze krijgt 300 euro studiefinanciering. Daarnaast heeft ze spaargeld waar ze nu al bijna drie jaar op teert. “Ik ben wel een klein beetje bang om geld uit te geven”, geeft Alma toe. “Maar wat Frederik en ik vooral duidelijk willen maken, is dat het echt niet vervelend is om zuinig te leven. Je went eraan.”

budget

Uitgaven per maand per persoon

Huur: 580 euro
Internet: 5 euro
Elektriciteit:  19 euro
Gas: 39 euro
Kleding: 0 euro
Voedsel: 40 euro
Uitgaan: 20 euro
Reizen: 40 euro

Inkomsten per maand per persoon
Alma:
Studiefinanciering: 300
Baantje: 400
Rest: Spaargeld

Frederik:
Ouders: 860

Advertentie