Swipen voor nieuwe vriendschappen

'We zijn vriendinnen en nu ook huisgenoten'

Bumble for friends Foto: Shutterstock, bewerking DUB
Foto: Shutterstock, bewerking DUB

Een nieuwe stad, een nieuwe studie, een nieuwe woning, een nieuwe baan; dat betekent kans op nieuwe vrienden en het verlies van oude vrienden. Maar het maken van nieuwe vrienden, is minder makkelijk dan op zesjarige leeftijd wanneer je in de zandbak gewoon vraagt: ‘Hey zullen we vrienden worden?’. Zoë en Marieke waren allebei op zoek naar nieuwe vrienden, met name omdat hun vriendenkring uitdunde. “Mensen uit mijn vriendengroep gingen samenwonen, verhuizen of verder studeren in een andere stad”, zegt Marieke die nu bij een rechtbank werkt. Zoë wilde haar vriendengroep aanvullen met mensen die dezelfde creatieve hobby’s heeft als zij. Zij wil graag anoniem blijven. “Er ligt toch nog een taboe op merk ik. Je wordt snel gezien als een loser.”

Via studie en werk vonden ze geen kandidaten voor een nieuwe vriendschap, dus wendden ze zich tot online-opties. Er zijn verschillende apps die draaien op het vinden van nieuwe vrienden zoals Meetup, Unblnd of Bumble. Zoë en Marieke vonden elkaar via Bumble For Friends, de vriendschapversie van de datingversie van Bumble. De functie is beschikbaar voor zowel Nederlandse als internationale studenten. De werking is eenvoudig: je maakt een profiel aan met een aantal foto’s van jezelf, vult eventueel een biografie in en het swipen kan beginnen. Na een match heb je beiden 72 uur de tijd om het gesprek te starten. 

Iemand die ook creatief is
“Ik heb wel vrienden, maar was op zoek naar ander soort vriendschappen”, zegt Zoë die nu een online opleiding interieurstyling doet. Tijdens haar bachelor Culturele Antropologie in Utrecht, ontdekte ze Bumble For Friends, via haar broers vriendin die uit het buitenland komt en meer contacten zocht in Nederland. Ze had op dat moment geen leuke collega’s op haar bijbaan en veel vrienden van haar studie gingen verhuizen. “Toen ik een profiel aanmaakte, was ik wel bang dat de buitenwereld er iets negatiefs van zou vinden. Maar iedereen in mijn directe omgeving die ik het vertelde, vond het gelukkig interessant en mijn huisgenoot van toen ging zelfs ook op de app.”

Het swipegevoel was wel anders dan wanneer je een relatie zoekt, zegt Zoë. “Iemand hoeft niet knap te zijn om vrienden mee te kunnen zijn. Ik beoordeelde mensen nu vooral op hun algehele vibe, levensfase en hobby’s. Het leek me bijvoorbeeld leuk om meer mensen te ontmoeten die creatieve dingen doen, net als ik.” 

Hoe begin je dan eigenlijk zo’n gesprek? Volgens Zoë is dat best makkelijk. “Ik had geen vaste openingszin of zo. Ik keek eigenlijk altijd naar het tekstje van het profiel van iemand en als ik dan zag dat ze een bepaalde hobby hadden of een mooie reis gemaakt hadden, vroeg ik daar wat over.” 

Geghost
De eerste date had Zoë met een meisje dat nieuw was in Utrecht en samen dronken ze al wandelend door de stad een kopje koffie. “Ik was best wel nerveus van te voren”, vertelt ze, “ik was bang dat het ongemakkelijk zou worden of dat er geen gespreksstof meer zou zijn. Je kent iemand niet dus dat is gewoon spannend. Maar gelukkig viel het reuze mee en ging het heel natuurlijk.”

Zoë ging ook op groepsdate met andere appgenoten. “Er waren zes meiden en het was eigenlijk heel fijn omdat je altijd wel een lopend gesprek hebt in een groep.” Volgens Zoë is het een stuk minder spannend dan één op één met iemand afspreken. “Ook is het fijn dat je veel mensen tegelijk ontmoet en je de tijd hebt om te bedenken met wie je wel of niet nog een keer zou willen afspreken.”

Op die groepsdate ontmoette Zoë een meisje met wie het goed klikte. “Maar uiteindelijk verhuisde zij naar een andere stad waardoor ik haar helaas nu niet meer spreek.” Het meisje met wie ze haar eerste date had spreekt ze ook niet meer. “Het afspreken verliep erg moeizaam en ze reageerde uiteindelijk helemaal niet meer op Whatsapp. Ze heeft me eigenlijk geghost, haha. Het is jammer, maar ik vond het niet heel erg, want we waren ook nog niet op het level van echte vriendschap.”

Vooroordeel
Marieke studeerde kort geleden nog Rechten en net als Zoë zocht ze meer sociale verbinding, omdat ze na haar afstuderen merkte dat haar vriendschappen langzaam verwaterden. “Mensen uit mijn vriendengroep gingen samenwonen, verhuizen of verder studeren in een andere stad”, vertelt ze, “en als je werkt, heb je bovendien minder tijd voor elkaar.” Ook ontmoette Marieke weinig nieuwe mensen op haar werk omdat de meesten niet van haar leeftijd zijn. Ze sport alleen en veel hobby’s die ze heeft zijn erg individualistisch zegt haar. 

Mariekes vriendin, die ze leerde kennen via de datingversie van Bumble, zei toen dat ze Bumble For Friends eens moest proberen. “Ik vond dat eigenlijk een beetje gek, omdat ik mijn vriendin ook via Bumble had leren kennen en dan voelde het alsof ik weer ging daten.” Marieke en haar vriendin besloten toen samen te gaan kijken. “We keken naar dingen zoals, welke hobby’s ik gemeen had met mensen of de manier waarop mensen schreven of in welke fase van het leven iemand zit.” 

Voordat Marieke Bumble For Friends downloadde, had ze een vooroordeel over de manier waarop je via deze weg vrienden probeert te maken. “Ik voelde me een beetje vriendenloos, maar toen ik eenmaal een profiel had op de app, merkte ik dat zoveel mensen zich herkennen in de positie waarin ik me bevind. Toen dacht ik: het is echt niet erg dat ik even wat minder mensen om me heen heb en ik ben echt niet de enige in deze situatie. Dat besef alleen al gaf me veel rust.”

Succesvolle dates
Marieke vond haar eerste vriendendate best raar. “Je bent gewend om vrienden te ontmoeten via je studie, je sport of je hobby en met iemand afspreken dankzij een app voelt erg onnatuurlijk. Ik moest er echt even overheen stappen.” Bij een romantische date vond Marieke het belangrijk dat ze een leuke outfit aan had en maakte ze zich zorgen of het wel ging klikken. Maar bij vriendschapdaten maakt dat veel minder uit, zegt ze. “Ik voelde minder druk. Dan zou het klikken, ongeacht wat ik aan heb of wat we doen. Daarom was ik ook een stuk minder nerveus voor een vriendschapsdate.”

Mensen liken deed Marieke niet veel, maar aan de mensen die ze naar rechts swipete, vroeg ze gelijk of ze wat wilde afspreken. “Bij de datingvariant van Bumble chatte ik vaak veel langer voordat ik ging afspreken,” vertelt Marieke, “maar bij Bumble For Friends vraag ik eigenlijk direct of iemand wil afspreken, om er dan maar gelijk achter te komen of het klikt of niet.”

Marieke vond haar dates best succesvol. “Ik heb tot nu toe met drie verschillende mensen afgesproken, vaak gingen we wat drinken of samen kringlopen. Eén persoon spreek ik daarvan niet meer omdat ze naar een ander land verhuisde. Met Zoë klikte het heel goed. “We denken over veel zaken hetzelfde, houden allebei van reizen en van creatieve dingen doen”, zegt Zoë. Na een paar afspraakjes werden ze echte vrienden. “We zijn nu zelfs huisgenoten”, zegt Marieke. Zoë: “Marieke wist dat ik actief op zoek was naar een nieuwe woning. Toen er bij haar iemand uit huis ging, zochten ze een nieuwe huisgenoot. Uiteindelijk werd ik dat. Nu zien we elkaar dagelijks, wat super leuk is.”

Op dit moment is Zoë even niet actief op de vriendschap-app omdat ze het erg druk heeft. “Ik sta nog steeds open voor nieuwe vriendschappen. Het liefst ontmoet ik nieuwe mensen buiten Bumble om. Maar dat kan echt lastig zijn.” Op haar nieuwe werk ontmoet Zoë wel nieuwe mensen maar dat gaat toch anders dan via een app, zegt ze. “De stap om naar vriendschap te gaan duurt langer en moet groeien. Daarnaast kan het kan ook zijn dat iemand al verzadigd is qua vriendschappen. Via de app ontmoet je alleen maar mensen die ook actief op zoek zijn naar vrienden dus dat gaat makkelijker.” Marieke had recent een tweede date met een potentieel nieuwe vriendin, maar swipet op dit moment weinig. “Ik doe het rustig aan op de app. Ik vind kwaliteit namelijk belangrijker dan kwantiteit.”

Advertentie