Wethouder Eva Oosters: 'Het nachtleven in Utrecht mag een zetje in de rug krijgen'

Foto: Mila Bertens

Haar leeftijd leidt hier een daar tot zure reacties: jonkie, weinig levenservaring, geen cv. Maar daar zit ze niet mee. “Nee, ik lig er niet wakker van.”

De aanstaande wethouder verkeert de laatste tijd in een rollercoaster. De drukte en spanning begon al met de verkennende gesprekken in maart, waaraan zij samen met fractievoorzitter Esma Kendir van Student & Starter meedeed. Verkenner Roel van Gurp oordeelde daarna dat Student & Starter, GroenLinks, D66, PvdA en ChristenUnie prima een coalitie konden vormen. Daarmee kwam het wethouderschap voor de nog jonge partij in beeld en eind mei schoof de partij haar officieel naar voren.

Oosters startte in 2015 met rechten op het Law College en ging er ook de bachelor geschiedenis bijdoen. Dat was niet omdat ze zich met één studie verveelde, zegt ze lachend. Het honoursprogramma van rechten, waarbij de studenten rechtbanken en bedrijven bezochten vond ze “superleuk”. Maar haar hart ging niet altijd sneller kloppen van de studie. Geschiedenis vond ze altijd al leuk en interessant en dat nam ze erbij.

In Amsterdam volgt Oosters momenteel de master Law & Politics of International Security, waarvoor ze nog de eindscriptie moet schrijven. Daar heeft ze de afgelopen periode weinig tijd voor gehad. Vorige week donderdag had ze hierover een gesprek met haar studiebegeleider. Afgesproken is dat ze tot haar installatie als wethouder op 9 juni zoveel mogelijk werkt aan het laatste hoofdstuk. In de zomervakantie wil ze alles afronden. Het college van B&W gaat 10 juni aan de slag.

Toneelacademie
Het had niet veel gescheeld of ze was niet aan een universitaire studie begonnen. Oosters twijfelde of ze aan de universiteit moest gaan studeren of de Toneelacademie wilde doen. “Vanaf de basisschool zat ik op theater en speelde sindsdien veel toneel”, vertelt Oosters. “Toen werd de keuze voor mij gemaakt. Ik werd niet aangenomen bij de Toneelacademie en wel bij de universiteit.” Ze heeft haar ambities als actrice destijds laten varen.

Maar voor die tijd speelde ze enkele rollen in tv-series. De jonge actrice schitterde bijvoorbeeld in de eerste twee jaar van de middelbare school in de jeugdserie VRijland, die dagelijks op tv werd uitgezonden. Ze speelde een van de drie hoofdpersonen en was in die tijd een kindsterretje, erkent ze met enige schroom. Ook had ze enkele bijrolletjes in de politieseries Moordvrouw en Flikken Maastricht. Verder figureerde ze in de korte artistieke film Daniël, die in 2012 op het Nederlands Film Festival werd gedraaid.

Vanaf het begin van haar studie woont ze in Utrecht. Ze was actief bij studievereniging Sirius. Ze zat in commissies en in het tweede jaar van de studie belandde ze in het bestuur. Daarnaast roeide ze bij Triton. Tot grote sportieve prestaties heeft dit niet geleid. “Het was vooral heel gezellig met elkaar.” Aan de studentenroeivereniging heeft ze een vriendinnengroep overgehouden: een roeiploeg van acht meiden die nu nog wekelijks bij elkaar komen eten. “Ik hoop dat ik dat nog kan blijven doen.”

Kandidatenlijst
Tijdens haar studententijd eind 2017 ging ze op zoek naar een politieke partij die het beste bij haar zou passen. Ze kwam uit bij Student & Starter, stelde zich kandidaat met het idee dat ze ergens op nummer 20 op de kandidatenlijst zou komen te staan. “Dan zou ik actief gaan worden en helpen met de campagne. Maar ik kwam op nummer 2 terecht en we behaalden twee zetels: toen zat ik opeens in de gemeenteraad”, vertelt ze enthousiast.

Met haar 25 jaar is ze voor zover bekend de jongste wethouder die in Utrecht aantreedt. Dat leidt hier en daar tot zure kwalificaties. Jonkie neemt plaats op Utrechts pluche, kopt de Volkskrant in een interview. In het Utrechtse AD noemen ze haar kwetsbaar vanwege een gebrek aan levenservaring en het ontbreken van een uitgebreid cv. Er zou sprake zijn van een ‘afbreukrisico’.

“Ik heb daar niet zoveel moeite mee”, reageert de aanstaande wethouder nuchter. Ze vindt het logisch dat er over haar leeftijd wordt gesproken. “Er valt een punt te maken over mijn gebrek aan bestuurlijke ervaring maar dat geldt ook voor andere wethouders. Het is logisch dat mensen een beetje schrikken. Wat gebeurt hier? Kan dit? Maar ik heb hele positieve reacties gekregen van mensen die mij persoonlijk en als raadslid kennen. Daar haal ik ook veel steun uit. Nee, ik lig er niet wakker van.”

Jonge generatie
In hetzelfde AD-artikel zegt haar trotse vader, Commissaris van de Koning in Utrecht Hans Oosters, dat het juist een voordeel is omdat zijn dochter veel verkeert in kringen met jonge mensen. Daardoor klinkt die stem ook door in het gemeentebestuur. Dochter Oosters beaamt dit. “Ik denk dat het goed is dat iemand van de jonge generatie in het stadsbestuur zit. Zo iemand komt met nieuwe ideeën en dat leidt misschien tot een andere vorm van besturen.”

Ze vervolgt met een flinke dosis zelfbewustzijn: “Ik denk dat een frisse wind goed is voor elke organisatie en ik hoop dat ik die frisse wind de komende vier jaar mag zijn.”

Nachtleven
Ze kan aan de slag met haar portefeuille cultuur (inclusief evenementen), sport, participatie, milieu en emissieloos vervoer. Voor elk onderdeel kan ze zeker een half uur vertellen wat ze wil bereiken en waar ze zich voor wil inzetten. Student & Starter heeft in de tussentijd onder andere successen geboekt op het gebied van wonen voor jongeren. Het nieuwste wapenfeit is dat het huren van een woning met drie jongeren makkelijk wordt. Tot nu toe is dit bijna onmogelijk omdat hier dure vergunningen voor nodig zijn.

“Het staat in het nieuwe coalitieakkoord”, zegt Eva Oosters. Zij heeft dit samen met fractievoorzitter Esma Kendir tijdens de onderhandelingen met de andere partijen voor elkaar gekregen. Ook komt er dankzij Student & Starter meer aandacht voor de mentale gesteldheid, met een focus op jongeren. Oosters: “En het nachtleven in Utrecht mag een zetje in de rug krijgen. Daar zijn plannen voor en er is budget. Wij zien graag dat het nachtleven kansen krijgt in de rafelranden van de stad om zo de binnenstad te ontlasten van overlast. Dat valt onder cultuur en daar ga ik me mee bezighouden.”

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Trajectum, het  onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Utrecht.

Advertentie