Word jij de Campuscolumnist van 2022?
Alle studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht kunnen een gooi doen naar de titel van Campuscolumnist 2022 van DUB. Vanaf januari volgend jaar schrijft de winnaar elke twee weken een blog voor ons. De columns kunnen zowel in het Nederlands als in het Engels geschreven zijn.
Een campuscolumnist schrijft over zaken die te maken hebben met de universiteit of het studentenleven en belicht deze vanuit een eigenzinnig perspectief. De jury hecht aan een fijnzinnig taalgevoel met een vleugje humor. “De eerste en laatste zin zijn vaak het belangrijkst. Het is mooi wanneer een column rond is en het eind verwijst naar het begin. Zorg voor vlotte zinnen en gebruik geen over-intellectueel taalgebruik”, geven de juryleden mee. De campuscolumnist wordt uitgenodigd in zijn column een duidelijk punt te maken. En dan liefst een punt waarbij met een beetje lef op verrassende en prikkelende wijze wordt gereflecteerd over de academie.
De columns kunnen gaan over de terugkeer naar de collegebanken na corona, de mores bij verenigingen, eenzaamheid onder studenten, de zoektocht naar een studentenkamer, de schuldenlast of de obstakels bij het schrijven van een thesis. Ook de werkdruk van docenten, wel of niet thuiswerken, hybride onderwijs, sociale veiligheid op de universiteit, het duurzame streven van de UU, solidariteit tussen studenten en docenten, bureaucratische hobbels om een onderzoeksaanvraag in te dienen of studentenstress kunnen onderwerpen zijn.
De jury krijgt de columns geanonimiseerd, zij weten dus niet wie de schrijver is en of het een student of medewerker van de UU betreft.
Persoonlijke gevoelens
De Campuscolumnist 2022 volgt de huidige twee campuscolumnisten Sophie Hudson en Lili Szarvas op.
Sophie is student bij University College Utrecht en is open over haar persoonlijke gevoelens. Zo kijkt ze terug op de zomer die Hot Girl Summer had moeten worden, maar uitliep op een tijd waarin ze zich helemaal niet hot voelde en het weer niet zomers was. Veel opzien baarde haar column over de Statisfyer Pro waarin ze de emancipatoire kant van het masturberen voor vrouwen aan de orde stelt.
Lili is een internationale student Media & Cultuur. In haar laatst gepubliceerde column Sea of Akwardness beschrijft ze het ongemakkelijke gevoel om na al die maanden weer terug te keren naar de universiteit. Haar stijl is poëtisch. Zo kan ze van iets simpels als het maken van een omelet als studentenmaaltijd een prachtige column schrijven. Lili voorziet haar columns van zelfgemaakte illustraties.
Drie nominaties
Uit alle inzendingen worden drie columnisten genomineerd. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van DUB wordt de Campuscolumnist 2022 bekend gemaakt.
Aan de prijs is het Erik-Hardemanstipendium van 1000 euro verbonden. Hardeman publiceerde jarenlang de wekelijkse column Schreef in het U-blad. Vanuit de studentensociëteit, de bestuurskamer van het college of het Instituut voor Raeto-Romaanse talen en culturen werd op een originele manier het universitaire leven belicht. Een tikje vilein, maar altijd met een vleugje humor. Na het vertrek van auteur Erik Hardeman wordt gezocht naar een dergelijk eigenzinnig geluid om de universiteit van binnenuit te belichten. Dat is sinds 2012 de campuscolumnist.
Wie mogen er meedoen
Alle studenten en medewerkers die op 1 januari 2022 aan de Universiteit Utrecht verbonden zijn, kunnen meedoen. Ook voor studenten die in de loop van 2022 afstuderen, staat deelname vrij.
Hoe doe je mee
Om mee te dingen naar de titel van Campuscolumnist van de UU moet je twee columns insturen. De columns mogen niet langer zijn dan 500 woorden. Stuur de columns vóór 1 december naar: m.j.agterberg@uu.nl
Wie zit in de jury
Ook dit jaar is het DUB weer gelukt een deskundige jury samen te stellen die de geanonimiseerde inzendingen zal beoordelen.
- Floris van den Berg is de meest eigenzinnige docent Milieufilosofie van de Universiteit Utrecht, verbonden aan het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling. Hij is niet bang om met ferme statements te komen op het gebied van duurzaamheid, dierenethiek of religie. Hij heeft tal van boeken en columns geschreven. Recent verscheen zijn boek Ask me anything, een project ontstaan in de klas waarbij de studenten hem letterlijk alles mochten vragen. Hij schreef boeken als De vrolijke veganist, De olijke atheïst en De vrolijke naturist. Hij nam ook mee aan verschillende televisieprogramma’s, zoals het EO-programma Rot op met je religie en De Meiden van Halal. Ook voor DUB schreef Van den Berg verschillende columns, onder meer over vleesconsumptie op de universiteit.
- Lisanne van Sadelhoff is vaste columnist bij het AD Utrechts Nieuwsblad, Flair en Intermediair. Zij schrijft in het AD Utrechts Nieuwsblad over de stad en hoe ze het stadsleven ervaart. Landelijke bekendheid kreeg ze met haar boek Je bent jong en rouwt wat. Dat ging over de lastige vraag hoe je als jongere omgaat met het verlies van een dierbare, in haar geval haar moeder. Ze werkt ook als journalist bij verschillende media zoals de Volkskrant, RTL Nieuws, Linda en de Correspondent. Lisanne heeft Nederlands gestudeerd aan de Universiteit Utrecht.
- Nina van der Bent heeft recent de bachelor Geschiedenis & Filosofie aan de Universiteit Utrecht afgerond en volgt nu de master Health Humanities in Tilburg. Nina heeft voor DUB de afgelopen jaren vele spraakmakende columns geschreven onder de titel ‘Hoe overleef ik…’ Die konden gaan over het overleven van huisgenoten, maar ook van 21-diners of toekomststress.
- Ries Agterberg, hoofdredacteur DUB. Hij studeerde Nederlands in Utrecht. Hij publiceerde enkele dichtbundels en een novelle.
Stipendium van 1000 euro
De Campuscolumnist krijgt het Erik-Hardemanstipendium van 1000 euro. Hiervoor schrijft de Campuscolumnist minstens eens per twee weken, een column voor DUB. De functie loopt één jaar.
Vragen
Als er vragen zijn over de functie van Campuscolumnist, kunnen die gesteld worden aan Ries Agterberg: m.j.agterberg@uu.nl