Youtuber Milo: ‘het is toch gek dat een klasgenoot al jaren naar je video’s kijkt’

Milo filmt zijn YouTube videos in zijn studentenkamer in Utrecht.

Milo groeide op in de omgeving van Gouda, maar woont nu al een aantal jaar in Utrecht. Hij begon op de Universiteit Utrecht met de studie Communicatie- & Informatiewetenschappen, maar stopte daar al snel mee. Hij besteedde simpelweg te weinig tijd aan de studie en haalde zijn vakken niet. Nu zit hij in het tweede jaar van Taal- & Cultuurstudies (TCS), en gaat het beter met zijn studiepunten. “Maar alsnog is het lastig combineren. In een tentamenperiode probeer ik me natuurlijk het meeste op mijn toetsen te focussen, maar als er toevallig ook dingen gepland staan voor Youtube waar ik niet omheen kan, dan gaat dat toch voor”, vertelt hij.

In een normale week stopt hij zo’n 70 à 80 procent van zijn tijd in Youtube, in een tentamenweek misschien 60. “Maar onder die 60 procent zal het niet snel zitten, in welke week dan ook. Het lastige is ook: het werk stopt nooit. Dat herkent iedere ZZP’er wel denk ik, zeker als je ook nog eens iets creatiefs doet. Je bent er altijd mee bezig. Is het niet in de praktijk, dan wel in je hoofd omdat je op nieuwe ideeën moet komen.”

Video’s maken doet hij al jaren. “Ik begon ermee op de middelbare school, in 2013 ofzo. Maar toen leek het nog nergens op, ik vond het gewoon leuk om een beetje aan te klooien. Vanaf 2016 is het allemaal wat serieuzer geworden en nu gaat het eigenlijk gewoon best wel heel goed.” Zijn kanaal Milo op Youtube heeft op dit moment zo’n 215.000 abonnees. Het kanaal Bankzitters, dat hij runt met vier andere jongens, heeft er zelfs bijna 400.000. Hun best bekeken video is de muziekvideo Niks, met meer dan 4 miljoen views. “Voor Nederlandse standaarden is dat vrij groot.”

Op beide kanalen verschijnt zo’n twee keer per week een nieuwe video. Voor zijn eigen kanaal maakt Milo vooral gaming video’s, bijvoorbeeld van het voetbalspel Fifa. Op het kanaal van Bankzitters is de content divers, maar expliciet nóóit gaming. “Het kan echt van alles zijn. We hebben bijvoorbeeld een paar muziekvideo’s online staan waar we dus echt een nummer voor hebben gemaakt, maar we hebben laatst ook een gigantische chocomelk gemaakt. In een regenton, met allemaal bakken Nesquik enzo. Het kunnen echt de meest random dingen zijn, maar dat vinden mensen juist wel leuk. Het is minder niche dan gaming. Gaming vind je leuk, of niet. Maar bij Bankzitters zit er voor iedereen wel een leuke video tussen.”

Als ik moet kiezen tussen studie of Youtube, dan ga ik absoluut voor Youtube

De video’s voor zijn eigen kanaal neemt hij op in zijn studentenkamer. Op zo’n moment staat de ruimte vol met grote lampen en een cameraopstelling. “Verder is het geen speciale kamer hoor. Ik heb gewoon een bed, kast en een bureau en dat was het.” Milo woont samen met twee huisgenoten, een jongen en een meisje. “Voordat ik er kwam wonen, had die jongen ook al wat van mijn video’s gezien. Hij vindt het dus de normaalste zaak van de wereld dat ik video’s opneem in huis.”

Hij hoeft van te voren niet aan te kondigen dat hij gaat filmen en dat zijn huisgenoten even niet bij hem binnen moeten lopen. “Als ik aan het filmen ben, hoor je dat wel. Je moet op camera toch wat enthousiaster zijn dan normaal. Soms loop ik even de keuken in en zeg ik het wel, maar meestal merken ze het wel.”

Ook studiegenoten hebben soms zijn video’s al gezien wanneer hij ze ontmoet. “Dat is toch altijd gek. Toen ik begon met studeren waren er genoeg gasten die zeiden dat ze me al kenden. Of juist niet. Dan ga je gewoon een gesprek aan met iemand die naast je zit in de collegezaal, en na een paar weken waarin je elke dag met elkaar gepraat hebt, hoor je ineens dat hij al vijf jaar naar al je video’s kijkt of zo. Ja, dat is gek.”

Bij TCS volgt Milo nu ook media-gerelateerde vakken die hij ook bij Communicatie- & Informatiewetenschappen had kunnen volgen. In de klas komt zijn Youtube-carrière ook weleens aan bod. “Ik merk soms wel dat er raakvlakken zijn met wat er in de stof wordt besproken en wat ik al ken uit de praktijk. Docenten zijn dan ook wel eens nieuwsgierig naar mijn verhaal, in plaats van alleen maar andersom.”

Na zijn bacheloropleiding laat hij het studentenleven waarschijnlijk achter zich. “Het wordt steeds drukker met Youtube-dingen, dus een master zit er niet in. Het is nu al lastig te combineren. Ik vond het wel belangrijk om een opleiding te doen om op terug te kunnen vallen, want je weet nooit hoe zo’n Youtube-carrière loopt, maar als ik moet kiezen tussen één van de twee dan ga ik voor Youtube. Absoluut.”

Een andere bijbaan heeft hij ook nooit gekend. Vanaf jongs af aan was hij buiten schooltijd met zijn videokanaal bezig. Het filmen en nabewerken heeft hij zichzelf, al doende, aangeleerd. Ondertussen besteedt hij bepaalde dingen uit, zoals het monteren en het maken van thumbnails. En voor de nieuwsgierige lezers: ja, je kunt best een aardige boterham verdienen met youtuben. Vooral advertenties en gesponsorde inhoud zorgen voor inkomsten. “Het kan heel erg verschillen wat je per maand verdient. Maar laten we zeggen dat een slechte maand een paar duizend euro is, en een goede maand een veelvoud daarvan.”

Hij heeft geluk dat hij zo vroeg begonnen is met Youtube, vertelt hij. “De markt was toen nog heel klein. Als je nu begint, is het veel moeilijker om ertussen te komen. Kanalen zijn nu ook zo professioneel… Er zitten vaak hele bedrijven achter. Vroeger was het gewoon allemaal crap.” Het kan lang duren voor je kanaal begint te groeien, maar dan kan het ook ineens heel hard gaan, als je bijvoorbeeld een keer viral gaat. “Het is een beetje een sneeuwbaleffect.”

Met de camera aan communiceren we echt geen seconde anders dan met de camera uit

De video’s op Milo’s eigen kanaal en op Bankzitters zijn allemaal in het Nederlands. “Als je in het Engels content maakt is je bereik wel groter, maar de concurrentie ook. En de chemie en interactie die we met elkaar hebben is belangrijk, en is een stuk lastiger over te brengen in het Engels.” Vloggen is geen vast onderdeel van het repertoire, maar op bijzondere dagen maken de jongens wel eens vlogs achter de schermen. “Ik heb veel respect voor mensen zoals Enzo Knol die elke dag van niets een vlog kunnen maken, maar dat is niet voor mij weggelegd.”

Vooral tieners van 12 tot 18 jaar kijken naar de filmpjes op Milo’s kanaal, gokt hij. Voornamelijk jongens. “Waarschijnlijk 80 procent jongens op mijn kanaal, en 60 procent bij Bankzitters.” De content past hij verder niet bewust aan voor die doelgroep. “De filmpjes waarbij ik een potje Fifa speel ofzo, trekt überhaupt gewoon meer kijkers onder de 20. En gaming is toch wat populairder onder jongens. Maar in een video zijn mijn grappen niet minder grof dan normaal ofzo. Op het Bankzitterskanaal communiceren we met de camera aan ook echt geen seconde anders dan met de camera uit.”

Ik denk dat mensen het juist kunnen waarderen als je grenzen opzoekt

Door die ongefilterde content heeft Milo ook flink wat kritiek over zich heen gekregen. Hij houdt zich niet in voor zijn jonge kijkers. In zijn video’s, en de video’s op het kanaal van Bankzitters, zoekt hij graag de grens op. Allemaal onder de vlag van humor en satire, maar wanneer gaat het te ver? “Tja. We hebben met Bankzitters weleens een Tinderaccount aangemaakt met ons vijven erop. We vroegen dan aan vrouwen met wie van ons vijf ze als eerst op date zouden gaan. Heel plat. Na afloop waren er vrouwen die zichzelf in die video terugzagen en dat niet op prijs konden stellen, terwijl ze in principe niets verkeerds zeiden. Maar ja het feit dat ze ineens in zo’n video zaten, vonden ze al vervelend.”

Ook heeft Milo laatst een aantal video’s van zijn kanaal gehaald, vanwege vrouwonvriendelijke grappen. In een sketch met mede-youtuber Frank van der Slot zei Milo bijvoorbeeld dat vrouwen geen mening mochten hebben, dat je bepaalde seksuele handelingen gewoon kon forceren. Vond hij dat zelf niet te ver gaan? “Het was gewoon satire. Maar ja, ze zijn niet voor niets offline gehaald”, zegt hij.

Dat iedereen tegenwoordig zo snel gekwetst is om alles vind ik wel een probleem

Toch, als het alleen aan hem had gelegen, dan stonden de video’s nog wel online. “Wij vonden het heel grappig om te maken. En aan de reacties merkte ik ook dat andere mensen het heel grappig vonden. Die video’s zaten ook in de top vijf van best bekeken video’s. En als mensen het niet leuk vinden… Ja, dan kijk je toch niet? We hadden ook wel verwacht dat mensen boos zouden worden. Maar ja, op den duur werd het ook door wat grote namen in de media opgepikt en afgekeurd op Twitter enzo. Tim Hofman heeft bijvoorbeeld ook een paar keer gezegd dat het vrouwonvriendelijk was. Als ik puur voor mezelf de afweging had moeten maken, dan had ik mezelf niet van de wijs laten brengen en stonden die video’s nog online. Maar het zou ook impact kunnen hebben op het kanaal van Bankzitters, in het opzicht dat bedrijven bijvoorbeeld niet meer met ons zouden willen samenwerken. Daarom heb ik die video’s weggehaald.”

Spijt heeft Milo dus niet van die video’s. Sterker nog, hij vindt het een probleem dat iedereen tegenwoordig zo ‘snel gekwetst’ is. “Veel youtubers en mediapersoonlijkheden nemen nu al snel een blad voor de mond. Ik doe het zelf ook al meer. Maar ik denk dat mensen het ook juist kunnen waarderen als je grenzen opzoekt. Ik vind dat dat moet kunnen. Dat vind ik belangrijk. En ik zie mezelf daarin niet als een soort verzetsstrijder ofzo, hoor. Maar die grappen blijf ik wel maken, ja. En natuurlijk zijn er grenzen. Die video’s van Snapking bijvoorbeeld, die vind ik ook veel te ver gaan. Dat hij naar een McDonalds gaat en een Aziatische medewerker helemaal uitscheldt, dat slaat nergens op. Dat is ook geen humor meer.”

Of hij bang is dat oude Tweets hem ooit gaan achtervolgen? “Neuh. Als die er waren, zouden ze al wel gevonden zijn inmiddels.”

Advertentie