Team Utrecht van UU en HU wordt derde bij Batavierenrace

‘Zonder die melkwagen hadden wij eerste kunnen worden’

Batavierenrace Foto: Jonathan Juursma
De herstart van de laatste etappe van de mannen. Foto: Jonathan Juursma

De Batavierenrace is Europa’s grootste estafetteloop waarin 175 kilometer per team wordt afgelegd. De hardloopwedstrijd wordt georganiseerd voor én door studenten uit heel Nederland. Afgelopen weekend vond de 51ste editie plaats. Er is een universiteitscompetitie en een algemeen klassement. Team Utrecht van de universiteit en hogeschool uit de Domstad, deed dit jaar voor de tweede keer mee aan de universiteitscompetitie. Groningen, ieder jaar de grote favoriet, werd wéér eerste, gevolgd door team Wageningen.

Op vrijdag 28 april om 22:30 uur klonk het startschot op de Grote Markt in Nijmegen voor de massastart van de eerste etappe. Onder luid gejuich ging de eerste groep lopers richting de campus van de Radboud Universiteit. Van het Utrechtse team was Cas Wille, lid van atletiekvereniging Phoenix, de eerste loper. Zoals het team van tevoren al verwachtte, won hij de etappe. Dit deed hij in 17:37 minuten over een afstand van 5,9 kilometer waarmee hij een gemiddelde snelheid haalde van 20,25 kilometer per uur.

Batavierenrace Foto: DUB

Cas wint de eerste etappe. Foto DUB

Dit was de eerste keer dat Cas aan de Batavierenrace meedeed. “Ik vond het geweldig,” zei hij na afloop. “Aan het begin liepen er nog vier jongens naast me, maar ik wist meteen al dat ik sneller zou zijn. Daarom heb ik de eerste kilometer even extra hard aangezet en een gat geslagen. Je wordt overal langs de weg aangemoedigd, dat geeft echt een boost.” Het hele team was erg hoopvol over het behalen van een podiumplek en misschien zelfs wel de winst.

Het grootste deel van het universiteitsteam was vanuit Utrecht al direct naar de camping op de campus in Enschede vertrokken, waar de race zaterdag zou eindigen. Zij hoefden namelijk pas zaterdagochtend of - middag te lopen en hoopten daar wat slaap te pakken. Dat bleek lastig omdat er op de camping al twee kleine feestjes gaande waren. Ook op de campus in Nijmegen ging het vrijdag al los met DJ’s en feestende studenten. Een groot deel van de teams neemt de race namelijk iets minder serieus en komt vooral voor de gezelligheid.

Batavierenrace Foto: DUB

Feest op de campus in Nijmegen op vrijdag. Foto DUB

Batavierenrace Foto: DUB

Speelse warming up van de herstart van de tweede etappe. Foto DUB

Organisatie
De Batavierenrace vergt een enorme organisatie, ook van de teams zelf. Dit jaar deden er in totaal 320 teams mee, waarvan acht verschillende universiteits- en hogeschoolteams die meededen aan de universiteitscompetitie. De totale afstand van de race bedraagt 175 kilometer en de teams lopen de nacht, de ochtend en de middag door; weinig slaap dus voor de lopers. Er zijn in totaal zestien mannen etappes en negen vrouwen etappes. De teams moeten er zelf voor zorgen dat hun lopers op het juiste moment op de juiste plek zijn. Daarom rijden er gedurende de loop honderden busjes over de daarvoor aangewezen wegen rondom de route om hun lopers naar het wisselpunt te brengen. Om ervoor te zorgen dat iedereen enigszins bij elkaar in de buurt blijft lopen, zijn er vier herstarten op verschillende punten op de route. De tijden van de lopers worden bij elkaar opgeteld en zo wordt uiteindelijk bepaald wie de winnaar is.

Batavierenrace Foto: DUB

Leden van de organisatie bakken pannenkoeken voor de vrijwilligers bij de herstart in Barchem. Foto DUB

De eerste paar etappes gingen voorspoedig voor Team Utrecht. Ze hadden een voorsprong van een paar minuten op de nummer twee, maar helaas ging het mis bij de wissel van etappe vijf naar etappe zes. Laat in de nacht - of heel vroeg in de ochtend - kwam het busje dat de loper voor etappe zes naar het wisselpunt moest brengen in het donker vast te zitten achter een melkwagen die de weg blokkeerde.

“We kwamen geen meter vooruit,” vertelt Flo, die etappe zes moest gaan lopen. “Ondertussen was mijn etappe al gestart. Ik heb toen vast mijn kleding gewisseld en ben langs de weg gaan inlopen. Toen ik uiteindelijk op het wisselpunt aankwam, hadden we 9 minuten verloren.”

Batavierenrace Foto: DUB

Chaos met busjes rondom de race. Foto DUB

“Ik stond daar in het donker met mijn hesje in mijn handen te stressen,” zegt Jelle, die in etappe vijf liep en op Flo wachtte. “Ik probeerde nog om de organisatie bij het wisselpunt ervan te overtuigen dat het niet onze schuld was, maar dat mocht niet baten. Volgens hen zijn dit soort chaotische momenten een beetje onderdeel van de race.”

Batavierenrace Foto: DUB

Studenten die even een dutje doen in de zon na de ochtendshift bij de herstart in Barchem. Foto DUB

Batavierenrace Foto: DUB

Organisatie van het studententeam bij de herstart in Barchem. Foto DUB

Spannende strijd tussen de top drie
De ploeg die de ochtendshift draaide, moest al rond 5 uur van de camping in Enschede naar het wisselpunt vertrekken. Men was moe, maar toch gingen de races en de wissels in de vroege ochtend gesmeerd. Toen de middagshift om 11:15 uur in Barchem begon, bedroeg het verschil tussen Wageningen, Groningen en Utrecht maar een paar minuten. En tijdens de middagshift werd dat verschil alleen maar kleiner, zodat er na 21 etappes maar een paar seconden tussen de topteams zaten. Dit maakte het voor de lopers extra spannend.

 

Batavierenrace Foto: DUB

Team Utrecht in het busje op weg naar de volgende wissellocatie. Foto DUB

Utrecht stond lange tijd tweede, maar in etappe 23 verloren ze vijf minuten op Wageningen, waardoor ze naar de derde plek zakten. De spanning zat hoog, want er waren nog maar twee etappes; één voor de mannen en één voor de vrouwen. En team Utrecht had nog twee troefkaarten achter de hand.

Eerst was Marit aan de beurt, die vorig jaar derde werd op het NK triathlon Olympische afstand en zich ook dit jaar voor het EK heeft geplaatst. Beide laatste etappes eindigden op de campus in Enschede, waar duizenden studenten met spanning wachtten op wie als eerste de hoek om zou komen. Dat bleek uiteindelijk een vrouwelijke loper uit Utrecht te zijn van een team dat niet meedeed aan de universiteitscompetitie. Marit kwam als tweede de hoek om, op ongeveer vijftig meter gevolgd door de vrouwelijke loper van universiteitsteam Groningen. Het hele publiek ging los terwijl zij de laatste 400 meter langs de tribunes aflegden.

Batavierenrace Foto: DUB

Publiek op de tribunes op de campus in Enschede bij de laatste 400 meter. Foto deelnemers

Ze won uiteindelijk weer wat tijd op team Wageningen, dat als derde binnenkwam. Ook Arne, de laatste loper van team Utrecht, eindigde boven Wageningen, maar ze konden samen nét niet genoeg tijd inlopen. Zo werd team Utrecht derde, op drie seconden achter Wageningen. “Het was zwaar,” zei Marit achteraf. “Er was een hele koude tegenwind. Finishen op de campus is wel geweldig.”

Feeststemming
Hoewel er een zekere teleurstelling heerste in het tentenkamp van team Utrecht, was men ook trots. “Dit is pas de tweede keer dat dit team meedoet aan de race,” vertelt Pieter, die dit jaar samen met zes andere vrijwilligers verantwoordelijk was voor de organisatie. “Vorig jaar ging er heel veel mis omdat niemand van de organisatie ervaring had met de race. Toen moesten de lopers bijvoorbeeld zelf naar de herstarten en de wissellocaties rijden en ik moest hen dan via de telefoon instrueren. Nu hadden we veel vrijwilligers die van tevoren goed ingelicht waren. Op die melkwagen na, ging alles tijdens de race eigenlijk heel soepel. Ik ben iedereen die meegeholpen heeft erg dankbaar."

Batavierenrace Foto: DUB

Het tentenkamp op de campus in Enschede. Foto DUB

Batavierenrace Foto: DUB

Groepsfoto van Team Utrecht. Foto DUB

Pieter heeft naast het organiseren zelf ook nog een etappe gerend. Net als vele anderen heeft hij de hele vrijdagnacht niet geslapen. “En ook donderdag lag ik veel wakker,” vertelt hij. “De dagen vóór de race verandert er nog veel aan het plan, omdat er altijd veel mensen afzeggen door bijvoorbeeld blessures. Vorig jaar kregen we daarom het team niet vol. Dat is dit jaar wel gelukt. Er zit duidelijk progressie in. Volgend jaar gaan we voor de winst.” De prijsuitreiking was om 11 uur ‘s avonds, tijdens het Batavierenfeest, het grootste studentenfeest van de Benelux.

Batavierenrace Foto: Arnoud Stapelbroek

De prijsuitreiking tijdens het eindfeest. Foto Batavierenrace

 

Hardlopers opgelet! Loop jij op de 5k rond/onder de 19 minuten als man of rond/onder de 22 minuten als vrouw? Dan legt Team Utrecht graag contact met jou voor volgend jaar! Ook in de organisatie is nog plek om bij te dragen aan de winst!
Neem, ook bij vragen of twijfels, contact op met batacie.sportraadutrecht@gmail.com of stuur een bericht op instagram naar @batautrecht.

Advertentie