Behoud de Vagant!

Aan: FredVoorzitter@medezeggenschappers.uu.nl
Betreft: Dood aan Jan Salie!
Bijlage: de menselijke maat

Ha Fred,
Ik kan er maar niet genoeg van krijgen om brieven te schrijven! Er moet ook nog zoveel veranderen in onze universiteit, maar het lijkt alsof mijn brieven steeds weer in een groot zwart gat vallen. Er komt niet eens een echo terug.

Natuurlijk ga ik gewoon door, net zo lang tot die ingeslapen, laffe, liever lui dan moe mentaliteit hier aan de UU uitgeroeid is. Deze keer dan maar eens een extra een brief voor jou, voorzitter van dit hoogste medezeggenschapsorgaan van onze Alma Mater. Bolwerk van initiatieven scherp volgen van het college en alerte vertegenwoordiging van ons, medewerkers en studenten. Inmiddels ook weer bewakers van onze schatkist. Ja, de U-raad kan zich niet meer verschuilen achter uitspraken als: onze invloed is maar marginaal, het blijft een rituele dans en dat soort trieste zelfdiskwalificerende betitelingen. Ik ga een beroep op jullie doen.

In een van mijn vorige Baaierds schreef ik, zoals altijd onnavolgbaar hoopvol:
Studenten gaan weer activiteiten organiseren op onze Uithof. De Vagant besturen, desnoods onder begeleiding. Het dak van de basketbar wordt weer bespeelbaar gemaakt. De deuren van het Educatorium gaan permanent open. Er worden in de weekenden films, theater en concerten georganiseerd. Parnassos keert terug naar De Uithof! We gaan een leefomgeving voor mensen maken in het hart van onze universiteit. Die daar totaal ontbreekt.
Is dat geen mooie droom?

Een jaar geleden vroeg men mij De Vagant te openen. Voor ‘t geval je er nog nooit geweest bent of niet weet wat het is: Een houten strandtent. Een wonderlijke oase van onbeladen, pretentieloze eenvoud in onze overdesignde , doodbedachte steenwoestijn. Een harteloos resultaat van jarenlang focussen op uiterlijk. De Vagant biedt op dit moment voor veel mensen, naast de Botanische Tuinen, een laatste toevluchtsoord in dit yuppengeweld.

Gisteren zag ik een brief van Nils namens alle Bètastudenten aan het College van Bestuur over het voortbestaan van de Vagant dat het CvB wil slopen! De argumenten voor behoud, hoef ik hier niet meer te noemen, ze zijn prima en uitputtend beschreven door Xander Bronkhorst in DUB.

Misschien wordt het nu eens tijd dat de U-raad zich met hand en tand verzet tegen dit zinloze geweld en er voor gaat zorgen dat er geen sloop plaats vind vóór de menselijke maat weer een plaats krijgt in alle bouw- en inrichtingsplannetjes. Dat er een club komt die oog heeft voor een Science Park, maar dan met de nadruk  op park en gaat zorgen voor een socialere Uithof, waarin het intieme het niet langer aflegt tegen een stel opgeblazen Epigonen.

Zal het college tegemoetkomen aan de wens van studentenverenigingen om een tijdje te proberen zo’n faciliteit te managen? Zijn alle mogelijkheden hiertoe wel onderzocht? Het lijkt er niet echt op. We hebben een welwillend college, een aantal nieuwe directeuren, dus het is nu of nooit. Waar een wil is, is een weg!

Ik kom maandag naar je clubje kijken Fred. Zet ‘m op!

Je Baaierd

Advertentie