Here's looking at you, kid

Foto Baaierd

Aan: Wieditleest@uu.nl
Betreft: Here’s looking at you, kid
Bijlage: Het wordt laat dag in de winter


Ha Lezers,

Daar issie dan, mijn laatste column als Baaierd. De navelstreng wordt doorgesneden. De laatste restjes opgeruimd. Is het nog wachten op de nageboorte? Welnee.

Mijn universitaire mail werkt straks niet meer (bedankt nog Anton voor je antwoord), mijn zoon werkt er niet meer en mijn collega’s zijn bijna ook allemaal verdwenen. Ik ben een mammoet geworden in een wereld die niet meer de mijne is. Interesseert de universiteit mij dan niet meer? Jazeker wel!

Maar al mijn ideeën over waar een universiteit voor zou moeten dienen, zijn achterhaald. De dialoog of het debat hierover is men zorgvuldig uit de weg gegaan. Net als in mijn jaren ervoor in de U-raad ging het niet over de inhoud; de enige vraag van collegelid Amman bijvoorbeeld was: heb je niks beters te doen?

Of zoals de hooggeleerde Franken aan mij, niet publiekelijk maar persoonlijk, schreef nadat ik hem in een column vroeg naar de didactische motieven van de College Tour met psychopaat Holleeder: Je denkt toch niet dat ik enig belang hecht aan een meninkje van een columnist.

Nee natuurlijk niet, maar het was geen antwoord op mijn vraag en al helemaal geen discours. Die lafheid kenmerkt voor mij een beetje de sfeer die er heerst aan de universiteit. Daar waar je verwacht dat een open geest de boventoon voert die bereid is alles ter discussie te stellen (ook het eigen functioneren) ontmoet ik vrijwel alleen doelgerichte kleinburgerlijkheid.

Oh ja, vergat ik toch bijna het veilig rondbubbelen in de inclusiviteit en vooral niet in conflict komen met corporate branders. Wij zijn niet ‘goed’ maar ‘de beste’ in alles. En fouten maken, bestaat bij ons al helemaal niet.

De universiteit beantwoordt ongetwijfeld aan het doel waarvoor ze gemanaged wordt. Met betrekking tot het onderwijs: het lezen van Engelstalige uittreksels en het communiceren in Engels van Avi niveau 8. En niet te vergeten het reproduceren van voorgekookte kennis. Voor wat betreft onderzoek: een mening formuleren of uitzoeken wat past bij de economische of morele motieven van de financierder.

En last but not least: de academische vorming? Ach weten jullie nog wat dat is?
Zo ernstig Baaierd? Ja!
Zeker als je een column schrijft.

Adieu Baaierd, oh dierbare nom de plume. De woorden, na 10 jaar columns van 500 stuks, zijn nog niet op, maar het blijft herhalen. De doorlopende herhaling! Amor Fati, lezers!

Was het de moeite waard om telkens in de pen te klimmen? Heeft het wat opgeleverd, is er wat veranderd? Het is niet aan mij om daar wat over te zeggen.

Ik pleit ervoor dat personeelszaken de rol van hofnar opneemt als een te vervullen vacature. Die rol paste mij ooit. Tot ongenoegen van velen. Vroeger was dat een eenzaam erebaantje!  Nu lopen er teveel rond die die rol onbedoeld spelen.… haha haha

De universiteit drijft langzaam uit mijn gezichtsveld.
Het ga jullie goed!

Baaierd

Reageer als je wilt  naar ohneehe@gmail.com.  Baaierd@uu.nl werkt na 31 december vrees ik niet meer.

Tags: baaierd

Advertentie