Leve de verkiezingen!

Body: 

Volgens Baaierd is het systeem van universitaire medezeggenschap de houdbaarheidsdatum gepasseerd. De verkiezingen draaien deze week om: bruine bonen of bruine bonen.

Aan: Voormalige voorzitter U-raad
Betreft: Leve de verkiezingen, dat klopt, absoluut!
Bijlage: een rituele dans?

Ha Matthias,

Het wordt eindelijk een beetje lente en het zindert weer aan onze universiteit! Als ik al die mensen bezig zie met het zich profileren voor een plaatsje in de U-raad, doet dat mijn oude medezeggenschapshart sneller kloppen. Ik word er meestal heel blij van als mensen zich gaan profileren voor de verkiezingen van de U-raad.

Ben jij ook zo gek op die pamfletten met foto’s van lachende mensen en prachtig geformuleerde oneliners? Wat ze allemaal gaan doen en veranderen aan onze universiteit! Ze passen enthousiast de laatst gevolgde cursus persoonlijke presentatie toe die - hopelijk op kosten van de universiteit -gevolgd is. Nog interessanter zijn de vurige debatten die georganiseerd worden om de kiezers goed onderbouwd hun favorieten te laten uitkiezen. Wat een elan, eloquentie en passie! Nee, eerder: Vuur!

Heet die partij van jou geen VLAM? Er valt weer heel wat te kiezen hoor, prima geregeld. Ik voel me opeens een beetje met vakantie in het voormalig Joegoslavië. Allemaal feestelijk in de rij voor de keuze uit een blik bruine bonen, of een blik bruine bonen. Wie is er niet gek op bruine bonen? En wie is niet moe van alle keuzes die we tegenwoordig overal hebben? Klopt. Leve de eenvoud. Absoluut.

Prima dus. VLAM zal het zijn. Een partij die al meerdere periodes zichzelf ternauwernood kan aanvullen met precies genoeg leden om geen verkiezingen te hoeven houden. Waarvan ik ook niet kan vinden wat ze voor goeds met ons en de universiteit voor heeft. Die een systeem in stand houdt dat allang ver over de houdbaarheidsdatum heen is;  erom smeekt opgeheven te worden. Klopt, absoluut.

Een systeem dat ons doet geloven dat inhoudsvolle medezeggenschap bestaat in de U-raad. Een raad die geen collegebesluiten te zien krijgt, die zijn vergaderstukken niet openbaar maakt en die slechts uit één partij bestaat van niet gekozen mensen. Eeuh, hoo eens, deze keer is het écht anders!

Jahaa! Er is een nieuwe partij verschenen! Weliswaar met een oude kandidaat. Maar dat mag de pret niet drukken! De CNV-partij. Nu al leuk. En begrijpelijk, want als je voor een vakbond de raad in gaat hoef je voor de kandidaatsstelling niet zelf op pad om lijst-ondersteuners te zoeken. Je bent automatisch kandidaat! En nog beter: deze kandidaat presteerde het in een vorige raad waarin wij samen zitting hadden, om stelselmatig noch op de voorbereidingen van vergaderingen te komen, noch op de raadsvergaderingen zelf te verschijnen. Mee te liften op een partij met duurzaamheid in het vaandel, om vervolgens het werk dat er volop was te laten liggen. Duurzaam betekent vast: zelf niet te hard slijten.

Ik ga absoluut op je stemmen Matthias, als je me belooft dat je op geen enkele raadsvergadering aanwezig zult zijn. Mét die hele lijst Vlam van je. Neem een voorbeeld aan het CNV, die in het lokaal overleg ook zo’n schitterende, onzichtbare bijdrage aan de medezeggenschap op de universiteit levert.
 

Toi-Toi-Toy,

Baaierd. 

Facebook Twitter Whatsapp Mail