Mag ik wat vragen Sinterklaas?

Body: 

Baaierd houdt van bomen. En die ziet hij steeds minder in De Uithof. 

Aan: Sint@oudeduurzamen.uu.nl.
Betreft: Mag ik wat vragen Sinterklaas?
Bijlage: Mooie Architectuur!

Ha Klaas,
Het is bijna weer je verjaardag. Wat goed dat je overweegt die Learjet waarmee je vier jaar geleden naar De Uithof kwam af te schaffen! Die kan ook echt niet meer. Onze rector geeft het goede voorbeeld en roept op om nu eindelijk eens wat te doen in plaats van met de mond onze duurzaamheid te belijden. Dus weg met dat ding Klaas. Vliegen trekt een zware wissel op een duurzame toekomst. En bravo Bert, je kan die eigenwijze ambtenaren niet genoeg op de huid zitten! Want we zijn er hier op de universiteit nog lang niet met het halen van onze duurzaamheidsdoelstelling!

Ik hoorde dat onze vastgoedclub een onderzoek heeft laten verrichten naar de geschiedenis van De Uithof. Ja, we moeten weten waar we vandaan komen anders kan je ook niet weten waar je naar toegaat, zeggen ze wel eens. Daar geloof ik helemaal niks van, want met een kompas kan je altijd naar het noorden reizen. Behalve als je precies op de noordpool staat. Hahaha, bijdehand. Jammer dat ik niet bij die presentatie kon zijn. Ik heb nog even gezocht naar de tekst, maar kon ‘m niet zo snel vinden.

Een beetje vreemd, want degene die al zo’n twintig jaar bepaalt hoe de buitenruimte er hier uitziet weet helaas toch ook wel hoe het hier zo geworden is. Lekker ongezellig. En die betalen we toch al?
Ik heb het idee dat er elke keer willekeurige argumenten gezocht worden om deze visie erdoor te drukken en weer eens flink de zaag te hanteren. Het heeft in ieder geval niets met duurzaam te maken! De ene keer moeten bomen netjes op een rij staan, de volgende keer is een struik interessanter voor bepaalde vogels. Een windmolen? Nee, die staat daar in de trekroute van de vleermuizen. Terwijl bedoeld wordt: lelijk en geen zin om over na te denken. Of deze: nee, past niet in het bestemmingsplan. Klaar!

Dan wordt er een specialist ingehuurd die komt vertellen dat er in De Uithof alleen maar inheemse bomen moeten worden geplant. Niemand weet waarom. En als ze dan helemaal niet meer weten hoe de shredder overuren kan maken om met een mooi gazonnetje de schitterende architectuur zichtbaar te maken of het fascistische bestemmingsplan uit te voeren,  wordt er gewoon geroepen dat het merendeel van de bomen die “in de weg” staan ziek zijn.  Ziek.

Laatst hoorde ik dat een aantal van de sequoia’s aan de Uppsalalaan weg moeten. Ik durfde al niet meer te vragen waarom. Ze gaan naar het Paardenveld. De gemeente wil ze graag hebben. Zestien meter hoge bomen verplaatsen. Ja hoor. Maar de gemeente betaalt toch! Dat is geruststellend! Kost ons niks. Wordt het daar duurzaam van? Groeien bomen zonder geschiedenis?
 
Doch helaas. Ze zijn niet meer te verplaatsen. Ja, dan zal de zaag er wel in moeten.

Klaas, wil je deze dorre takken alsjeblieft meenemen naar Spanje?

Je Baaierd.

Facebook Twitter Whatsapp Mail