Weer een benoeming zonder inspraak

Aan: Aura@dagvandemedezeggenschap.nl
Betreft: een warm hart
Bijlage: De eikelmannetjes

Ha Aura,

Ik krijg steeds meer onbegrijpelijke mail in mijn postvak, heb jij daar ook zo’n last van? Spam zeker, hoor ik je al zeggen. Nee, was dat maar zo, want die kan je gewoon weggooien. Deze mails moet ik lezen omdat ze toch echt voor mij bedoeld zijn. Meestal blijf ik dan geschokt naar mijn beeldscherm kijken en vraag me af wat ik daar nu weer mee moet.

Ditmaal begon het met een brief van onze directeur. Die moet je toch lezen zou je zeggen. Hij kondigt zijn opvolger Leon van de Zande aan en deelt ons mede dat hij zelf speciale projecten gaat doen. Hij heeft een mooie tijd gehad bij de Bestuursdienst. Joop gaat stoppen met zijn werk als directeur. Tot zover geen verrassing toch? Want velen gingen hem al voor. Het barst van de speciale projecten bij ons. En die Van de Zande lijkt me niet echt slechter dan Joop.

Maar zoals je weet ben ik soms een goede lezer en ik trof onderaan de brief een vreemde formulering aan: De Dienstraad van de Universitaire Bestuursdienst is over de benoeming van Leon van de Zande geïnformeerd.

De humor ligt op straat Aura. Hoezo geïnformeerd? Van een van je collega’s krijg ik te horen dat de Dienstraad een dag van tevoren op de hoogte werd gesteld. Zeg Joop, je hebt toch wel de medezeggenschap nog even gebeld hè? Oeps.

Onze collegevoorzitter mevrouw Oudeman kwam met de boodschap in een spoedoverleg van de Dienstraad met de directeur Bestuursdienst. Lekkere koffie mevrouw Oudeman, hoor ik iemand al zeggen. Enne… goede keus ook die Leon! Fijn dat u dit met ons wilde delen … .

Dit is al de derde directeur van onze Bestuursdienst die wordt benoemd zonder dat er überhaupt iets gevraagd is aan het personeel van de Bestuursdienst. Maar ja, die vinden toch alles ok. Zoals alle medezeggenschappers aan de UU stellen ze wel eens een vraag, maar altijd de verkeerde. En als het per ongeluk een goede vraag is, meestal op het verkeerde moment.

Een voorzetje: Aan welke officiële personeelsgeleding heeft u wél advies gevraagd mevrouw Oudeman? Ons niet, krijg ik het donkerbruine vermoeden, of hebben we iets gemist? Aan de U-raad? Aan het Lokaal Overleg? Is er een profiel gemaakt? Beantwoordt Leon daaraan? Waar heeft de vacature eigenlijk gestaan? Was het niet op zijn minst beleefd geweest om even te overleggen? Hoe gaan we straks verder met een nieuwe directeur die zo aangesteld is? Wat vindt híj eigenlijk van de gevolgde procedure?

Gisteren was weer de dag van de medezeggenschap. Ik ben benieuwd wat jullie elkaar allemaal hebben wijsgemaakt. De wapenfeiten van de gestaalde kaders. Het verslag lees ik vast nog wel eens op een onvindbare site.

Stel eens één goede vraag, medezeggenschappers. Aaah toe, één keer dan?  

Je Baaierd
 

Advertentie