En weg is die!

De fietsen op de Drift en hun hardnekkige eigenaren

Drift nr. 6 Foto: DUB
Een eenzame ov-fiets aan De Drift, foto DUB

Een Utrechtse student die weleens in de binnenstad naar college gaat is vast bekend met het fenomeen: het verwijderen van de verkeerd gestalde fietsen op de Drift. De Drift is een straat waar een aantal universiteitsgebouwen aan gevestigd is, zo ook de bibliotheek van de universiteit. Veelal geesteswetenschappelijke studenten wandelen rond in de universiteitsgebouwen, maar aangezien de UB hier ook is gevestigd, vind je studenten van alle faculteiten op dit centrale punt in de binnenstad.

Toen ik drie jaar geleden als frisse gediplomeerde middelbare scholier begon aan mijn studie Taal- & Cultuurstudies, begonnen we in de introductieweek met een kleine rondleiding in de binnenstad. Het begon in de UB. We trippelden via de Drift richting het centrum en werden er nadrukkelijk op geattendeerd dat hier regelmatig fietsen werden verwijderd, wanneer je deze aan de balustrade parkeert. En dat je deze vervolgens heel lullig moest gaan ophalen bij een depot na het betalen van een flinke boete aan de gemeente Utrecht. 

Na wat speurwerk vond ik een artikel van DUB die dit onderwerp al eerder aanstipte en dit was blijkbaar al een probleem in 2014. 10 jaar geleden dus. Het lijkt erop dat studenten het maar niet leren.

Sinds deze opmerking die werd gemaakt tijdens mijn introductieweek ben ik er op gaan letten. Drie jaar later en ik verbaas me er nog steeds over hoe het toch elke keer gebeurt dat de handhaving aan komt rijden, een tiental fietsen achter in de aanhangwagen gooit en er studenten die nog net op tijd gewaarschuwd zijn, komen aangerend in de hoop dat ze hun fiets nog kunnen redden. Er worden regelmatig berichtjes in mijn Taal- & Cultuurstudies groepsapp verstuurd: "ZE ZIJN WEER FIETSEN AAN HET VERWIJDEREN!" Opvallend, omdat juist deze mentoren ons daar in het begin van onze studie al op hebben gewezen en het dus nog steeds misgaat.

Mijn vraag: hoe dan? Kunnen studenten geen borden lezen? Zijn er niet genoeg fietsenstallingen aanwezig dat je die fiets per se daar moet plaatsen? Wie doet dit? Nieuwe studenten of studenten die het "even zijn vergeten"? Weten ze het niet? Dan kunnen ze geen borden lezen. Zijn studenten dan echt te lui om 4 meter verder te lopen? Moet elke student bij zijn inschrijving een waarschuwingsmail krijgen met deze informatie? Moeten we een buddysysteem krijgen waarbij elke student deze informatie weer deelt met een andere nieuwe student? Ik blijf me erover verbazen en druk maken, maar misschien moet ik dat niet doen. Aangezien het al 10 jaar een probleem is, zal dit nog wel even blijven, ondanks dat er heel nadrukkelijk tijdens je introductieweek op geattendeerd wordt dat ze worden verwijderd. 

Advertentie