Cafeïne bij vroeg college

Koffie, graag.

9 uur. College. Tentamen. Wat dan ook.
Drukke trein, drukkere tram.
Koffie? Graag.

Koffie! De brandstof van iedere drukke student. Perfect voor lange studeersessies, na korte nachten en tijdens het schrijven van scripties. De enige bron van energie waarmee je aan de prestatiedruk kan voldoen; slaap volstaat niet, en waarschijnlijk krijgen wij allemaal daar niet genoeg van. Tijdens het thuis studeren is koffie naar voorkeur voorhanden; op de campus moeten keuzes gemaakt worden. Als je niet voorbereid bent en geen thermosfles gevuld hebt en hebt meegenomen, ben je overgeleverd aan het diverse aanbod op de universiteit. Helaas bevind ik mijzelf ook vaak in die positie. Bij voorkeur met eigen to go-beker sta ik voor een keuze:

De automaat (die ene, van Maas)

Prijs: de cappuccino’s bij de UU zijn bijna de duurste van alle Nederlandse universiteiten, maar eigenlijk gratis met een campuskaart geleend van een studentassistent.

Waar: deze automaten staan vrijwel overal, behalve in de UB (waarom?).

Wanneer: 8 à 9 uur ‘s ochtends.

Ervaring: soms een mooie foto van Venetië om naar te kijken tijdens het wachten. Dat is dan toch op z’n minst iets. Daarna een waterige dubbele espresso of een “cappuccino” met zoet melkpoeder. Waarom zoet?!

Score: 4 van de 39 papieren bekertjes (die staan nog bij de automaat om een of andere reden). Alleen voor de acute cafeïnenood.

De automaat (die andere; de ‘luxe onbemande koffiecorners’ van Blendstar)

Prijs: de cappuccino is hier nog wat duurder dan de duurste van alle Nederlandse universiteiten. Plus, de campuskaart werkt hier niet. Oef!

Waar: je komt ze iets minder vaak dan overal tegen, en ook niet in de UB.

Wanneer: vooral net na de 24ste van de maand. Sommigen pakken hier een papieren beker om tien cent korting te krijgen bij de vorige automaat. Gewaagd!

Ervaring: de kwaliteit van de koffie is inderdaad iets beter. De koffie is geroosterd in Ethiopië en zorgt ervoor dat een groter deel van de toegevoegde waarde van de productieketen daar blijft; dat is goed. Ik zou zelf echter ook verwachten dat een premium optie ook een plantaardig alternatief voor koemelk heeft. Wellicht past het in de voorbeeldrol die een universiteit heeft om dat als standaardoptie aan te bieden?

Score: 29 van de 54 papieren bekertjes (die je vrij kan pakken uit die holder). Leuk om te vieren dat de DUO-schuld weer net iets groter is geworden.

Nou, oké dan, een koffiebar?

Prijs: die ligt hoger dan de automaten, maar dan krijg je ook wat voor terug.

Waar: onder andere The Village Coffee & Music dichtbij Bolognalaan en Androculus, Gutenberg bij de UB en Goliath in het David de Wiedgebouw. Lodewijk in de binnenstad.

Wanneer: binnen openingstijden, alsjeblieft.

Ervaring: meer voor de studeersessie of een goed rustmoment dan de snelle koffie. Muziek. Sfeer. Koffie die ergens naar smaakt! Ook de mogelijkheid voor een plantaardig alternatief voor koemelk.

Score: ja, meer graag.

Advertentie