Uit de koffieautomaat

Cappuccino aan UU bijna de duurste van alle Nederlandse universiteiten

Koffie. Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Bij de meeste Nederlandse universiteiten kan voor rond de 60 cent een cappuccino uit de koffieautomaat worden gehaald. De UU’er betaalt 1,15 euro en dat is flink meer dan het landelijk gemiddelde van 69 cent. Dat blijkt uit een rondvraag van het universiteitsblad van de Technische Universiteit Eindhoven, Cursor.

Alleen bij de Radboud Universiteit Nijmegen moet meer voor de cappuccino worden betaald: daar kost een kop 1,20 euro. Wel kan bij de UU nog geld bespaard worden bij de koffieautomaat. Bij het gebruik van een eigen beker krijgen UU’ers tien cent korting.

De goedkoopste cappuccino krijgen studenten en medewerkers aan de Universiteit van Wageningen of de Tilburg University. Voor respectievelijk 45 en 48 cent krijg je daar de Italiaanse koffievariant. Ook daar krijgen koffiedrinkers korting (5 cent) bij het gebruik van een eigen beker.

Goedkopere koffie
De andere koffievarianten uit de automaat, zwarte koffie en (dubbele) espresso, kosten evenveel als de cappuccino. Alleen de poederkoffie van de UU is goedkoper. “We vinden het belangrijk dat elke student en medewerker een bakje koffie of thee kan betalen”, vertelt Merijn Smelt van het Facilitair Service Centrum.

“Daarom was een van onze eisen aan de leverancier destijds dat poederkoffie en thee beschikbaar zijn voor 50 cent – nu 65 cent. Voor variaties als cappuccino hebben we zulk soort afspraken niet gemaakt”. Waarom de cappuccinoprijzen bij de UU’er hoger liggen dan bij andere universiteiten weet Smelt niet; hij is niet op de hoogte van de contracten die de universiteiten hebben afgesloten.

Jaarlijkse prijsstijging
Wie al een tijdje aan de UU studeert of werkt, is in de loop der jaren steeds meer voor zijn koffieautomaatkoffie gaan betalen. Jaarlijks worden, op 1 januari, de prijzen van de koffie uit de koffieautomaten aangepast en die worden meestal verhoogd, aldus Smelt.

Zo zijn UU’ers sinds 1 januari 2023, tien cent meer gaan betalen voor hun poederkoffie, thee en warme chocolademelk en betalen ze nu 0,65 cent. De verscheidene koffievarianten, onder andere de zwarte koffie, cappuccino en espresso zijn met 15 cent verhoogd en kosten nu 1,30 euro.

Het is overigens mogelijk om als UU’er goedkoper cappuccino te drinken in De Uithof. Aan de Bolognalaan, het pand van de Hogeschool Utrecht waar de UU tijdelijk onderwijsruimtes huurt, kost een cappuccino uit de automaat 55 cent.

*Er is gerekend met de prijzen voor de prijsstijging van 1 januari 2023  

Tags: koffie

Advertentie