Olympisch goud in Utrecht

De Olympische Spelen zijn op tv. Misschien dat jij ook wel iets herkent in de zin ‘Die heeft járen toegewerkt naar dit belangrijke moment!’. Misschien heb je na lang ploeteren die alles bepalende toets gehaald, die hard bevochten publicatie gekregen of die welverdiende bul in ontvangst genomen. Je hoeft geen Wonder Wüst te heten om in Utrecht te trainen voor je eigen Gouden Medaille.  Drie tips voor het behalen van die felbegeerde plak.

Tip 1. Topsport doe je samen
Een medaille winnen (en vieren) doe je nooit alleen. De eerste gouden medaille voor Nieuw-Zeeland bij het snowboarden was een ontroerend beeld. Alle tegenstandsters op de piste deden mee in één, grote, springende group hug. ‘Ja! Dít! Wat jíj hier hebt bereikt, is echt heel bijzonder! We vieren het met je mee!’. De ondersteuning van een toegewijd team (of de afwezigheid hiervan) kan het verschil maken.

Bijvoorbeeld collega’s die je uit een dip trekken of wat werk van je overnemen, soms zelfs vanuit thuisquarantaine. Meelevende huisgenoten lijken veel op het team dat samen met de kunstrijder de uitslag van de jury afwacht. Tijdens de hoogtijdagen van de coronacrisis bleven de klinieken bij diergeneeskunde open, draaiden de clinici hun overdrukke poli’s, zonder de hulp van studenten. Boetseerden tussen de bedrijven door hun onderwijs nog even om voor MS Teams: de leercurve van online lesgeven verliep verticaal. Die prestatie, deze alternatieve ‘Team Pursuit’, was Goud waard.

Tip 2. De ballenbak bij Ikea
Bij studeren of werken voor een groot examen of project helpt verandering van omgeving soms. Niet iedereen kan echter op een hooglandbaan trainen. Bij de Ikea is veel plek, onder andere in het restaurant. Met een familiepas mag je gratis koffie en thee tappen. Drop ondertussen je kind (sommigen van ons combineren het behalen van de Gouden Medaille met een taak als ouder) in de ballenbak. Het is heel goed mogelijk op peak performance in een dagdeel je literatuur te stampen bij deze Zweedse reus. 

Tip 3. Surf de stress
Antoinette de Jong zat tijdens het schaatsen te veel in haar hoofd, bij anderen voelden de benen weer te zwaar. Het is een kunst de stress voor je te laten werken, in plaats van dat het je kopje onder duwt en je blokkeert. Stress kan ook je rondetijden naar onacceptabel hoge waarden stuwen. Hoe herken je dat verschil? Eigen naam vergeten en overgeven bij binnenkomst in het testlokaal? Kopje onder. Een verlichte status van superfocus bereikt door de stress? Surf away. Ik moet denken aan die ene student, die destijds bij de praktische toets van het examen Klinisch Onderzoek van het Paard de opdracht kreeg ‘Voer lege artis het standaard onderzoek van het mannelijk geslachtsapparaat bij de hengst uit’. Na korte twijfel nam de student resoluut achter het dier plaatsom, zonder waarschuwing vooraf, de hengst vol bij het scrotum te grijpen. Gelukkig hield dit ervaren onderwijsdier destijds het edele hoofd koel, keek alleen maar even achterom met een blik WTF?!. De examinatoren bestierven het van schrik. Kopje onder. De student behaalde, na een herexamen, alsnog zijn Utrechts Goud.
 

Advertentie