´Schaf hoorcolleges niet af´

Is het hoorcollege werkelijk niet meer van deze tijd, zoals twee medici van Stanford University beweren? Twitteraars denken daar heel anders over. Volgens hen is het hoorcollege nog lang niet achterhaald.

“In tegendeel; Voor binding aan opleiding & motivatie heeft hoorcollege functie, twittert de Utrechtse onderwijskundig hoogleraar @thwubbels. Goed #hoorcollege is van alle tijden!”, meent @lucindavanewijk. “Zou jammer zijn, want HCs vind ik juist ook leuk om te geven”, zegt @paulboselie. “Ooit colleges van Maarten van Rossem of Feynman gevolgd?”, vraagt @jaspervankuijk zich af. “Wat een onzin!”, schampert @FloorMeijer.

Ze reageren allemaal op een bericht in de Volkskrant over twee Amerikaanse medici die hoorcolleges liever zouden afschaffen. “Studenten worden vandaag op ruwweg dezelfde manier onderwezen als toen de gebroeders Wright nog aan het eerste vliegtuig sleutelden”, citeert de Volkskrant uit hun artikel in het New England Journal of Medicine.

Het is een oude discussie. Studenten steken misschien niet zoveel op van hoorcolleges, maar bijna iedereen weet zich nog wel een paar geweldige colleges te herinneren die diepe indruk hebben gemaakt.

De Volkskrant kent de voor- en tegenargumenten ook. Het ochtendblad verwijst naar het probleem gestuurd onderwijs, dat al dertig jaar geleden aan de Universiteit Maastricht werd ontwikkeld als alternatief voor hoorcolleges. Maar ook de Twentse hoogleraar onderwijsinnovatie Jules Pieters komt aan het woord, die hoorcolleges “kosteneffectief” noemt. “Het organiseren van practica en werkcolleges kan uiteindelijk wel eens minder efficiënt zijn”, zegt hij.

Advertentie