'Reorganisatie onvermijdelijk’

80 tot 100 banen verdwijnen bij Universitaire Bestuursdienst

Directie Communicatie, UBD,foto DUB
Medewerkers van de Directie Communicatie krijgen te horen wat de bezuinigsmaatregelen voor hen betekent, foto DUB

De Universitaire Bestuursdienst moet zowel in 2025 als in 2026 en 2027 zo’n 15 miljoen euro besparen. De bezuiniging kan alleen worden gehaald door de dienstverlening aan de rest van de universiteit te versoberen, taken te schrappen, efficiënter te werken, processen te verplaatsen en kosten te verlagen, aldus het College van Bestuur dat de leiding heeft over de UBD. Dit heeft tot gevolg dat banen veranderen en verdwijnen in de komende drie jaar. 

In totaal gaat het om tachtig tot honderd voltijdsbanen, maar doordat veel van de zo’n duizend medewerkers van de UBD parttime werken, zullen er meer mensen door worden geraakt. De verwachting is dat de meeste banen verdwijnen bij de grote directies van de UBD: Campus & Facilities, ITS en Studenten, Onderwijs & Onderzoek. 

De komende maanden wordt het reorganisatieplan verder uitgewerkt. Dan moet duidelijk zijn welke maatregelen over enkele maanden al effectief worden en welke later maar wel binnen drie jaar tijd. Duidelijk is dan ook hoeveel banen er de komende drie jaar exact verdwijnen, wanneer dat gebeurt en wie het zal raken en welke maatregelen nodig zijn. Medewerkers krijgen dit in december of januari te horen. 

Volgens collegevoorzitter Anton Pijpers is de reorganisatie pijnlijk maar onvermijdelijk. De universiteit krijgt minder overheidsinkomsten vanwege de bezuinigingen op het hoger onderwijs en het dalend aantal studenten en heeft te maken met hogere kosten door prijsstijgingen. Alle faculteiten en diensten moeten daarom bezuinigen. Dit jaar moet de UU in totaal zo’n 35 miljoen euro besparen, oplopend tot 70 of 80 miljoen in 2029.

42 maatregelen
Om te weten op welke manier het beste bezuinigd kan worden op de UBD is vorig jaar een werkgroep ingesteld die de werkzaamheden en kosten van de acht directies van de dienst in kaart heeft gebracht. Dit heeft 42 bezuinigingsmaatregelen opgeleverd (alleen voor medewerkers met Solis-id bereikbaar). In de eerste plaats is gekeken naar kosten die bespaard kunnen worden zoals door de bijdrage aan Sterrewacht Sonnenborgh en het beurzenprogramma Utrecht Excellent Scholarships te stoppen. Ook zullen de cursussen van de Utrecht Summer School duurder worden om ze kostendekkend te maken en wordt overwogen het instellingscollegegeld voor studenten van buiten de Europese Unie te verhogen.

Als het om versoberen gaat, valt te denken aan het terugbrengen van de keuze in bijvoorbeeld laptops en IT-applicaties, het verminderen van het aantal managementfuncties, het terugbrengen van opleidingskosten en het samenvoegen van servicedesks.

Ook is gekeken waar efficiënter gewerkt kan worden en welke taken geschrapt kunnen worden. Dit heeft tot gevolgd dat afdelingen worden samengevoegd en werkzaamheden overgeplaatst of geclusterd binnen de UBD. Maar er is ook gekeken of er taken of kosten verplaatst kunnen worden naar faculteiten. Zo is er overleg of de opslagkosten van data door de faculteiten betaald kunnen worden. 

Tijdspad
Een en ander heeft gevolgen voor de medewerkers van de UBD. Zo kunnen ze op een andere plek komen te werken, ander werk krijgen binnen de UBD of de UU en zullen er mensen ontslagen worden. Anton Pijpers betreurt de harde maatregelen. “Iedereen zet zich hard in voor onze universiteit en dan komt de boodschap over het verdwijnen van banen hard aan.” Hij zegt dat het CvB de werknemers zo snel mogelijk duidelijkheid wil geven over de gevolgen van de reorganisatie. “De komende maanden gaan we het reorganisatieplan verder uitwerken.” 

Op 10 juli wordt in de vergadering met de Dienstraad de reorganisatieplannen besproken. In september moet het reorganisatieplan klaar zijn en gaat het naar de Dienstraad. In november wil het universiteitsbestuur een definitief plan hebben waarna het besproken wordt in het Lokaal Overleg voor een sociaal plan. In dit plan staat hoe werknemers bijvoorbeeld van werk naar werk worden begeleid of wat de ontslagvergoeding is. In december of januari krijgen de medewerkers te horen wat er met hun baan gebeurt. Op 1 februari moet de nieuwe organisatie van start gaan. 

De bezuinigingsplannen op de UBD behoren tot een groter pakket aan maatregelen om de financiële huishouding van de Universiteit Utrecht op orde te krijgen door de forse bezuinigingen op het hoger onderwijs, het teruglopend aantal studenten en hogere kosten door inflatie. De UU moet dit jaar al 35 miljoen bezuinigingen en dat bedrag loopt op tot 70 of 80 miljoen in 2029.

Advertentie