ABP stopt met beleggen in tabak en kernwapens

Vorig jaar nog riep bestuursvoorzitter Jos Aartsen van het Universitair Medisch Centrum Groningen het ABP op te stoppen met beleggingen in de tabaksindustrie. Hij sprak namens de 70.000 medewerkers van de acht universitaire medische centra in Nederland die verplicht zijn aangesloten bij het ABP. “Wij schamen ons”, aldus Aartsen.

Het ABP was toen niet bereid te stoppen. “Als pensioenfonds is het onze eerste taak om onze 2,9 miljoen deelnemers van jong tot oud van een goed pensioen te voorzien”, liet een woordvoerder destijds weten. De meningen over het onderwerp zouden verdeeld zijn.

Bakzeil
Maar nu haalt het ABP alsnog bakzeil. “Beleggingen in tabak en kernwapens waren al langer een dilemma voor ons. Veranderingen in de samenleving, ook op internationaal niveau, vormden de aanleiding om het onderwerp opnieuw op de agenda te zetten.”

Het pensioenfonds gaat strengere criteria hanteren voor zijn beleggingsbeleid, maar houdt nog wel een slag om de arm. Want alleen als een beleggingsproduct aan géén van de vier nieuwe criteria voldoet, “zou dat kunnen leiden tot uitsluiting”.

In het verleden is er volgens het ABP goed rendement behaald op tabak en kernwapens, maar het pensioenfonds verwacht dat dit in de toekomst minder zal worden. Bovendien leveren andere beleggingen ook veel op.

Blij
De Alliantie Nederland Rookvrij, een initiatief van onder meer KWF, Longfonds en de Hartstichting, is blij met de beslissing. “Wij feliciteren ABP met deze belangrijke stap en het nemen van deze leiderschapsrol”, aldus voorzitter Floris Italianer. “Wij roepen andere leiders in de samenleving, zoals bestuurders van andere financiële instellingen, dienstverleners en supermarkten op om dit voorbeeld te volgen.”

De beleggingen van ABP liggen al langere tijd onder een vergrootglas. Dit leidt regelmatig tot een gedragswijziging van het pensioenfonds. In 2007 kondigde ABP aan niet meer te investeren in bedrijven die clusterbommen vervaardigen. In december 2016 verzocht de Universiteit Utrecht ABP om alleen nog te investeren in bedrijven die duurzame energie opwekken. Dit naar aanleiding van de UU-tak van de actiegroep Fossil Free die wil dat de universiteit alleen nog in zee gaat met duurzame partners en dus de banden met bijvoorbeeld oliemaatschappij Shell verbreekt. Alle medewerkers van de UU zijn verplicht aangesloten bij ABP en investeren daarmee indirect in deze niet-duurzame bedrijven zoals oliemaatschappijen.

Advertentie