Op verzoek van advocaat

Alle studenten ontvangen mail met oproep bangalijsten te verwijderen

stop ongewenst gedrag, ilustratie Pixabay
Illustratie pixabay

De bangalijsten maken op indringende wijze inbreuk op de rechten van de mensen die daarop vermeld zijn. Bovendien zijn de lijsten onrechtmatig en is er in strafrechtelijke zin er sprake van doxing, laster, smaad en belediging. 

Dat staat in een brief die de universiteit op 18 april ontving van de advocatenkantoren Boekx en La Raison. Beide kantoren vertegenwoordigen vrouwen die op de bangalijsten staan. 

In de brief roepen ze de universiteit en hogeschool op uiterlijk 24 april een brief te sturen aan alle studenten. De universiteit moet daarin de studenten sommeren per direct de bangalijsten die ze in het bezit hebben te verwijderen en niet verder te verspreiden. 

In de brief staat dat niet alleen het verspreiden van de lijsten, maar ook het trachten deze in bezit te krijgen en daarna niet te verwijderen strafbaar is. Het zou gaan om een straf van maximaal 2 jaar en een boete van maximaal 22.500 euro. 

De advocaten zeggen dat de onderwijsinstellingen een belangrijke rol spelen in het creëren van een veilig klimaat voor alle studenten in Utrecht. Het aandringen op het verwijderen van de lijsten is een van de middelen die de universiteit en hogeschool heeft om zo’n klimaat te bereiken. Ook de studentenverenigingen USC en UVSV ontvingen een verzoek om hun leden en reünisten op ter roepen de bangalijsten ter verwijderen. 

Het bestuur van de universiteit zegt: “Wij vinden het vanzelfsprekend dat we aan deze vraag gehoor geven. Deze situatie vraagt om een sterk signaal dat wij dit gedrag niet accepteren, daarom hebben we besloten om aanvullend op onze eerdere berichten en sancties richting USC de uitzonderlijke stap te nemen om alle studenten te mailen”.

In de brief aan de studenten schrijft de universiteit dat de bangalijsten "weerzinwekkend" zijn en "het toelaatbare overschrijden". “Daarom vragen we iedereen nog eens expliciet om verdere verspreiding, ook in de toekomst, te voorkomen door de lijsten te vernietigen. We doen een beroep op jullie om anderen die de lijst(en) hebben, hierop aan te spreken. Hoewel het leed dat de studenten is aangedaan onomkeerbaar is, willen we als  onderwijsinstellingen op deze manier bijdragen aan het gevoel van veiligheid van de getroffen studenten.” 

Eerder deze week hadden de advocaten in samenwerking met het kenniscentrum OffLimits al een oproep gedaan aan het Openbaar Ministerie om het social netwerk Telegram te dwingen de lijsten te verwijderen. Het was namelijk duidelijk dat op Telegram de twee eerdere bangalijsten en mogelijk een derde lijst circuleren. Telegram had niet gereageerd op verzoeken van de advocaten. 

Advertentie