Advocaten manen OM tot actie

Bangalijsten te zien op Telegram

telegram Flickr
Illustratie Flickr

In Utrecht gaan twee bangalijsten rond. De eerste is verspreid door leden van het Utrechtsch Studenten Corps, de tweede lijst door een tot nu toe nog onbekende groep of persoon. Op de lijsten staan namen, contactgegevens, foto’s en video’s voorzien van seksistisch commentaar. 

De NOS meldde afgelopen weekend dat bangalijsten nu zijn verschenen op enkele Telegramkanalen met honderden volgers. Het is niet duidelijk of dit gaat om de al bestaande lijsten of dat er nieuwe lijsten in de omloop zijn gebracht. De opstellers van de tweede lijst dreigden daarmee als er geen einde zou komen aan de heksenjacht op de makers van de eerste lijst. 

Eerder was al duidelijk dat de vrouwen die op de lijst staan, daar behoorlijke hinder van ondervinden, onder meer omdat verschillende mensen hen daadwerkelijk proberen te bereiken.

USC heeft afstand genomen van de lijsten en het verspreiden ervan veroordeeld. Verschillende leden zijn tot 1,5 jaar geschorst. De vereniging heeft recent een brief doen uitgaan dat het verder verspreiden van de lijsten kan leiden tot sancties.

Toch heeft dit niet het gewenste effect. Dat blijkt, nu de bangalijsten zijn opgedoken op Telegram en daar verder verspreid kunnen worden. Het kenniscentrum OffLimits vindt dat Telegram de kanalen waarin de lijsten rondgaan offline moet halen. Ze hebben daar, samen met advocaten van de vrouwen ook actie op ondernomen. 

Telegram heeft tot nu toe niet gereageerd. Daarom is er afgelopen weekend een beroep gedaan op het Openbaar Ministerie om Telegram te dwingen deze kanalen uit de lucht te halen. 

Advertentie