Anton Pijpers mag van minister soms businessclass vliegen

Creative commons: pixabay

Reiskostendeclaraties van meer dan 8.600 euro, is dat proportioneel? Eind september kwam Anton Pijpers in opspraak omdat hij dit bedrag had gedeclareerd voor twee intercontinentale vluchten met businessclass. GroenLinks wilde daarom van de minister weten of het voor onderwijsbestuurders wel noodzakelijk is om zo duur te reizen.

Noodzakelijk is het niet, antwoordt de minister nu, maar ze kan zich sommige situaties voorstellen waarin een businessclassreis “een goede oplossing” is. “Bijvoorbeeld wanneer verwacht wordt dat de bestuurder direct aansluitend op de heen- en/of terugreis werkzaamheden verricht.”

Onderzoek declaraties in aantocht
In 2017 is al landelijk vastgelegd dat collegebestuurders voor intercontinentale vluchten gebruik mogen maken van businessclass. Ook de door de Utrechtse collegevoorzitter gemaakte kosten zijn daarom rechtmatig, oordeelde de Onderwijsinspectie al eerder.

Aan het einde van dit jaar zal de inspectie de declaratieregelingen in het hbo en wo onderzoeken. Op basis van die uitkomsten besluit Van Engelshoven of er nadere regelgeving nodig en wenselijk is.

Advertentie