Studenten kunnen nu nog studentendecanen bezoeken
Bestuursgebouw is vanaf deze week alleen met pasjes toegankelijk
Eigenlijk zou maandag 7 oktober het pasjessysteem in het Bestuursgebouw van start gaan. Maar die dag kon vanwege een blokkade niemand naar binnen. Dinsdag was het zover. Vanaf de tweede verdieping loop je vanuit de lift de gang in en kom je een speciale deur tegen die alleen met een geautoriseerde campuskaart open gaat. Ook voor de toegang vanaf de begane grond in het trappenhuis is zo'n kaart met digitale sleutel nodig. Om de digitale sleutel te activeren, moeten medewerkers zich elke ochtend op de begane grond inchecken bij de receptie. Dan kunnen ze door het hele gebouw rondlopen, met uitzondering van de vijfde verdieping. Daar zit het College van Bestuur en voor die verdieping hebben slechts enkelen toegang.
Bezoekers hebben nog wel vrij doorgang op de begane grond. Daar zit bijvoorbeeld het vergadercentrum. Ook de gehele eerste verdieping is nog niet afgesloten. Dat is speciaal voor studenten zo geregeld. “De drempel voor studenten om naar een studentendecaan te gaan, moet je niet te hoog maken. Maar je wilt ook de kantoren op die afdeling beschermen. We zoeken nog naar een oplossing”, aldus Joost Petrusma, hoofd van de afdeling Beveiliging. Tot die tijd blijft de beveiligde deur op die verdieping open. Er wordt nu gedacht aan een oplossing met een intercom op de deur en een wachtkamer vóór de pasjesdeur.
Veiligheidsscan
Het systeem is ingevoerd om de veiligheid in het gebouw te vergroten. “We voeren een veiligheidsscan uit bij alle UU-gebouwen. En uit die scan van het Bestuursgebouw bleek dat het risico te hoog is om wildvreemden vrij door het gebouw te laten lopen”, zegt Eddie Verzendaal, directeur Campus & Facilities. “Bovendien bleek dat het aantal diefstallen het laatste jaar sterk was gestegen. Dat komt ook doordat de kantoren door de open manier van werken niet worden afgesloten.” Toch was er onder de directeuren ook de roep om het Bestuursgebouw niet helemaal af te sluiten. Daarom is volgens Verzendaal de keuze gemaakt de begane grond vrij toegankelijk te houden. “Mensen die het Bestuursgebouw als short-cut gebruiken om naar het De Wiedgebouw te gaan , kunnen dat blijven doen.”
Witte knop
Na een kleine week hebben Verzendaal en Petrusma nog weinig feedback gekregen. Sommige mensen moeten wennen dat het even duurt voor de deur reageert op de pas. Ook is het nog niet voor iedereen duidelijk dat de deuren van binnenuit van het slot gaan door op een witte knop te drukken. Op de eerste verdieping is wel al een deur met beveiliging geïnstalleerd, maar die staat vooralsnog open. Op woensdag vond een incident plaats dat iemand met een zekere vorm van geweld de open beveiligingsdeur van die gang dicht wilde doen. Toen dat lukte, bleek die niet meer open te gaan. Het was een klusje dat te repareren.
De receptionisten merken dat er onder medewerkers nog veel onduidelijkheid bestaat over het systeem. Vooral dat je elke dag bij de receptie moet inchecken roept wat vraagtekens op. “Dat is nodig omdat elke dag de autorisatie wordt geactualiseerd”, zegt Verzendaal. “Bijvoorbeeld omdat iemand uit dienst is of zijn stage is afgelopen. Daarom moet iedereen elke ochtend centraal inchecken. Met die gegevens gebeurt verder niets”, verzekert hij.
Ook in andere gebouwen van de UU vinden veiligheidsscans plaats. In meer gebouwen heeft dit al geleid tot een pasjessysteem, zoals bij het Vening Meinesz gebouw van Geowetenschappen en de panden aan De Drift van Geesteswetenschappen. Meer gebouwen zullen volgen.