Herverdeling bestuursbeurzen

Bijna kwart studentenorganisaties krijgt waarschijnlijk minder geld

Unitas tijdens de UIT-week. Foto: DUB
Studentenvereniging Unitas tijdens de UIT-week in 2021. Foto: DUB

Studentenorganisaties, zoals gezelligheids-, sport- en culturele verenigingen, die erkend zijn door de Hogeschool Utrecht (HU) en de Universiteit Utrecht (UU) krijgen financiering van de onderwijsinstellingen in de vorm van bestuursbeurzen. 

Om in aanmerking te komen voor de bestuursbeurzen moet de studentenorganisatie aan bepaalde voorwaarden voldoen. Daarna wordt bepaald hoeveel bestuursbeurzen een vereniging krijgt. De verdeling van de beurzen gaat het komende academische jaar veranderen. 

Complex en subjectief
Op dit moment krijgen studentenorganisaties bestuursbeurzen op basis van onder meer het ledenaantal, het aantal en soort activiteiten en hoe goed deze activiteiten worden bezocht.

Maar bij de toetsing was er soms sprake van “subjectiviteit en uitzonderingen”, staat in een nota (solis-id verplicht) aan de Universiteitsraad. Het huidige beleid is hierdoor “niet transparant, erg complex en arbeidsintensief.” Daarnaast geven medezeggenschap en studentenorganisaties aan dat bestuurders zich te weinig gewaardeerd voelen. 

Ledenaantallen
Het beleid gaat daarom op de schop. Studentenorganisaties gaan alleen nog maar getoetst worden op twee criteria: het aantal HU- en UU-leden en het beheer van het verenigingsgebouw. Hierdoor zou een vereniging “zelf” al kunnen “voorspellen voor hoeveel bestuursbeurzen zij in aanmerking zullen komen”.  

Hierbij wordt er niet meer naar het percentage HU’ers en UU’ers op het totale ledenaantal gekeken. Daarmee wordt de oude regel dat 70 procent van de leden aan de HU of UU moet studeren losgelaten. Deze regel zou studentenorganisaties belemmeren om mbo-studenten “te verwelkomen”. 

Minder geld
De meeste organisaties krijgen met dit nieuwe beleid waarschijnlijk meer financiële ondersteuning van de UU en HU, maar er zijn ook een aantal die er flink op achteruit zullen gaan. Uit de prognose blijkt dat zeventien van de 71 studentenorganisaties minder financiële ondersteuning gaat krijgen. 

Als de Universiteitsraad en Hogeschoolraad instemmen met het nieuwe beleid gaat deze vanaf september 2024 van kracht. In het daaropvolgende collegejaar, 2025-2026, krijgen de studentenorganisaties voor de drie opeenvolgende jaren de eerste bestuursbeurzen toegekend volgens de vernieuwde toetsing. 

Overgang
Voor de studentenorganisaties, die minder bestuursbeurzen krijgen, komt er een overgangsregeling. Ze krijgen van 2025 tot 2028 nog de helft van de studiebeurzen die ze mislopen. Een organisatie die tien beurseenheden minder krijgt, zal tijdens de overgangsperiode slechts vijf beurseenheden minder krijgen.

De studentgeledingen van de Universiteitsraad en de Hogeschoolraad hebben naar aanleiding van de plannen een eigen voorstel gedaan. Ze willen dat de bestuursbeurzen ook verhoogd worden en deze aan de jaarlijkse inflatiecorrectie koppelen.    

Advertentie