Jaarlijks een boom ter ere van afstudeerders UU
De eerste afstudeerbomen staan in de grond
Afgelopen maandag 22 april werden er twee afstudeerbomen in de Botanische Tuinen geplant. Een magnolia en een ceder staan nu in de Evolutietuin met bij elk een bankje, waar vanaf de bomen goed te zien zijn. Alle afgestudeerden die sinds september 2022 een bachelor- of masterdiploma kregen, kunnen nu ‘hun’ boom in de Botanische Tuinen bewonderen.
Bijeenkomst
Alle alumni die sinds september 2022 tot nu waren afgestudeerd kregen via de mail een uitnodiging voor de bijeenkomst op 22 april. Zij die gereageerd hadden, met een maximum van dertig, werden om twee uur ontvangen in de serre van de Botanische Tuinen. Na een aantal korte toespraakjes vanuit de organisatie gaf Edwin Pos, wetenschappelijk directeur van de Botanische Tuinen, een korte rondleiding die onder meer langs de twee nieuwe bomen leidde.
Het tiental alumni die aanwezig waren, uitten hun enthousiasme voor het initiatief en vonden het een goed alternatief voor een afstudeercadeau. “Het is leuk dat een moment zo wordt vereeuwigd en ook nog op een duurzame manier”, aldus een alumnus. Deze bijeenkomst wil de organisatie ieder jaar herhalen waarbij gehoopt wordt op meer deelnemers.
De boom is een symbolisch cadeau, zegt Margot van Sluis-Barten, directeur van het Universiteitsfonds. Het markeert een punt, het afstuderen, en vereeuwigt dat in iets wat generaties lang doorgegeven kan worden. Ook symboliseert het de connectie tussen generaties, die zowel voor kennis als duurzaamheid van groot belang is.
De bijeenkomst was bedoeld om de alumni te feliciteren, maar ook om aandacht en bewustzijn te creëren voor het Utrechts Studenten Bomenfonds.
“They’re actually very nice trees”
De geplante bomen zijn zorgvuldig gekozen door medewerkers van de Botanische Tuinen. Voor de lichting 2022-23 staat er een Magnolia acuminata "Blue Opal", nu nog een kleine boom maar afhankelijk van de condities kan deze tussen vier en zeven meter hoog worden. Voor de lichting 2023-24 is er een Calocedrus decurrens (ceder) geplant, die al een stuk groter is maar nog kan uitgroeien tot minstens tien meter hoog. Beide bomen zullen generaties lang blijven staan.
De bomen zijn gekozen op hun grote formaat en bijzondere karakter, zegt wetenschappelijk directeur Edwin Pos. Beide bomen komen van nature voor in de Verenigde Staten. Daarnaast passen de bomen goed in het project van de Evolutietuin in de Botanische Tuinen, die op dit moment vernieuwd wordt. De magnolia staat halverwege de tuin en de ceder is bovenin de tuin te vinden, vanaf de nieuwe entree bekeken. Bij de bomen zijn er bankjes geplaatst met daarop het jaar van afstuderen.
Utrechts Studenten Bomenfonds
Tijdens de bijeenkomst ging veel aandacht uit naar het Utrechts Studenten Bomenfonds (USB). Het idee van een boom als afstudeercadeau is vorig jaar op initiatief van Tamara Luiken (Lijst Vuur) en Ay Ling Thung (Green Office) ontstaan. Naast het symbolische afstudeercadeau, richtten zij ook het USB op, een fonds dat geld inzamelt voor boomplant projecten. Ze hopen hiermee een duurzame traditie van afstudeercadeaus te starten, zegt Matias Edelstein, huidig studentlid van Vuur in de Universiteitsraad. Studenten krijgen vaak bloemen of loze afstudeercadeaus, die erg vervuilend zijn aangezien ze niet lang gebruikt kunnen worden, zegt hij. Door in de vorm van een donatie een boom te geven, kun je een cadeau geven dat lang mee kan en daarmee ook duurzaam is.
Het USB is een samenwerking van de Green Office en Lijst Vuur en wordt ondersteund door het Universiteitsfonds. Ze zamelen geld in voor boomplantprojecten en willen meer bewustwording van de noodzaak voor biodiversiteit binnen de universiteit creëren. Met het geld dat ze via hun fonds ophalen, steunen ze boomplantprojecten, om zo de biodiversiteit te vergroten. Dit heeft het USB tot nu toe niet gedaan, maar ze kijken naar mogelijkheden in de provincie Utrecht en willen het graag zo lokaal mogelijk houden.