De UIT-week is begonnen: 'Hopelijk niet alleen zuipen, maar ook de stad leren kennen'

Foto: DUB. Isabella Hesselink

Langzaamaan stroomt maandagochtend TivoliVredenburg vol met UIT-lopers. Voordat de openingsshow begint, halen honderden nieuwe studenten er traditiegetrouw een bandje op, die hun toegang geeft tot alle activiteiten van de vijfentwintigste editie van de UIT-week. 

Groepjes UIT-lopers vormen zich voor de deuren van TivoliVredenburg: Liv, Demi en Jouke hebben zin in de week. "Ik ben niet erg bekend in Utrecht en ik ken nog niet veel mensen", vertelt masterstudent Demi, die de afgelopen vijf jaar in Groningen studeerde. 

"Als masterstudent hoop ik tijdens de UIT-week niet alleen te zuipen, maar ook wat nieuwe mensen en de stad te leren kennen." Student Liv is al wel bekend met Utrecht, maar het leek haar "leuk om na corona contacten in Utrecht op te doen." Ze vertelt: "Ik hoop vooral op een heel gezellige week."

Utrecht pakt UIT
Het is voor het eerst in drie jaar dat de aankomende studenten weer volledig fysiek hun nieuwe stad kunnen leren kennen, hun medestudenten kunnen ontmoeten en bekend kunnen worden met het studentenleven. 

“Het feit dat we na twee jaar weer mogen, zorgt ervoor dat iedereen extra enthousiast is", vertelt Casper van Strien, woordvoerder van de UIT-week. "Vandaar dat het thema dit jaar ook ‘Utrecht pakt UIT’ is. We gaan er weer voor. Ik weet zeker dat het een geweldige week gaat worden."

In totaal doen zo’n 3900 nieuwe studenten van de Utrechtse onderwijsinstellingen aan de UIT-week mee. Meer dan de helft van de UIT-lopers (2542) gaat aan de UU studeren. Voor het eerst konden ook mbo-studenten meedoen aan de introductieweek. Al gaven slechts 26 zich op. 

Wielerronde
Over de hele stad zijn onder meer workshops, markten en festivals verspreid. De Neude is zoals altijd de uitvalsbasis van de UIT-week, maar ook in Park Transwijk zijn dit jaar veel activiteiten te vinden. De UIT-week is deze editie een dag korter dan normaal. Op vrijdag maakt de UIT plaats voor de Spaanse wielerronde de Vuelta, die dan van start gaat in Utrecht. Het Griftpark en TivoliVredenburg zijn hierdoor nauwelijks in beeld dit jaar. 

Een regenponcho zal tijdens deze UIT-week geen overbodige luxe zijn. Ondanks de tropische temperaturen, zal er waarschijnlijk geregeld een bui vallen. De UIT-week begint maandag met maximaal 28 graden nog heet, maar de loop van de week koelt het wat af. Donderdag wordt het bewolkt en maximaal 23 graden.

Advertentie