Discussie over het opdienen van 'ongewenste dieren' tijdens Foodnote Festival
Het Foodnote Festival gaat woensdag 6 september van start en duurt twaalf dagen. Op het festival wordt een reis door de tijd gemaakt op voedselgebied. Hoe werd voedsel vroeger bereid en hoe zal dat in de toekomst mogelijk gebeuren? Diverse foodtrucks die in het thema passen, serveren er hun eten.
Eén van de foodtrucks is de Keuken van het Ongewenst Dier. De koks bereiden eten van dieren die zijn afgeschoten zoals wilde ganzen op Schiphol. Of van rivierkreeften of muskusratten die in groten getale in een aantal wateren in Nederland leven en daarom worden gedood.
De Partij voor de Dieren heeft moeite met de de keuze van de Keuken van het Ongewenst Dier om deze dieren te gebruiken voor het bereiden van voedsel. Omdat de gemeente één van de partners is van het festival heeft de PvdD schriftelijke vragen gesteld over de voorwaarden die Utrecht heeft gesteld aan de foodtrucks die op het festival staan, met name over de Keuken van het Ongewenst Dier.
De PvdD wil onder meer weten of deze foodtruck wel voldoet aan de Wet Natuurbescherming wat betreft het serveren van beschermde diersoorten zoals kraaien. Daarnaast wil de PvdD, die stelt dat er geen ongewenste dieren bestaan, een principiële discussie voeren: zorgt de vraag naar vlees van ‘ongewenste’ dieren niet juist voor meer jacht?
Organisator van het Foodnote Festival Robbert Maas heeft de PvdD uitgenodigd voor een openbaar debat. “Op ons festival staan allemaal foodtrucks waarvan wij vinden dat ze goed hebben nagedacht over het product dat ze leveren.” De Keuken van het Ongewenst Dier heeft dat zeker", zegt hij, "omdat ze waarde wil geven aan de anders zinloze dood van deze dieren. Bovendien gaat het hier om dieren die legaal zijn afgeschoten. Tot slot wil deze keuken de discussie aanzwengelen, juist omdat ze onze huidige vleesproductie en consumptie absurd vindt. Ons festival is daar een mooi podium voor.”
Vandaar dat Maas graag met onder meer de PvdD in het openbaar het debat wil voeren over de herkomst van het vlees en over ongewenste dieren. “Wij denken dat een dergelijke discussie op het festival mensen kan prikkelen en inspireren.”
De PvdD en de organisatie zijn in overleg wanneer gemeenteraadslid Eva van Esch van de PvdD langs kan komen op het Foodnote Festival.