Nederlandstalige track in 2026 van start
Economie beperkt aantal internationals met numerus fixus
Economics & Business Economics (USE) gaat haar onderwijs uitbreiden met een Nederlands programma dat inhoudelijk identiek is aan de huidige Engelstalige bacheloropleiding. De verplichte vakken, wat het eerste deel van de opleiding behelst, worden hierbij in het Nederlands aangeboden. Mogelijk wordt dit nog uitgebreid naar een aantal keuzevakken in de major.
Daarnaast krijgt de Engelstalige track een numerus fixus. Er moet nog bepaald worden hoeveel plekken er in de Engelse track beschikbaar komen, maar in het eerste jaar van de numerus fixus zal deze nog “ruim” zijn. Dat staat in een memo aan de faculteitsraad van Recht, Economie, Bestuur & Organisatie (Rebo) (solis-id verplicht), die met het instellen van een numerus fixus heeft ingestemd.
De invoering ervan moet nog met andere economieopleidingen in Nederland worden afgestemd om te voorkomen dat er bij sommige opleidingen opeens veel meer en bij andere veel minder aanmeldingen zijn. De Nederlandse track start naar verwachting (solis-id verplicht) vanaf collegejaar 2026-2027. De numerus fixus op de Engelstalige track zal dat jaar of het collegejaar daarna ingevoerd worden.
Rem op internationalisering
De opleiding start een Nederlandstalig programma en voert een numerus fixus op de Engelstalige track in, omdat de regering wil dat er meer onderwijs in het Nederlands wordt gegeven en het aantal buitenlandse studenten aan universiteiten wordt beperkt.
De Universiteit Utrecht (UU) onderzocht begin dit jaar al de mogelijkheid om aan de Engelstalige bacheloropleidingen een Nederlandse track toe te voegen. In het wetsvoorstel internationalisering in balans krijgen onderwijsinstellingen de mogelijkheid om een numerus fixus op Engelstalige opleidingen in te stellen. De Eerste en Tweede Kamer moeten nog wel over het voorstel stemmen.
Instroom
Het moet nog blijken of de Engelstalige economieopleiding een numerus fixus nodig heeft om het aantal internationals te beperken. Bij USE daalde dit collegejaar, 2024-2025, namelijk al het aantal buitenlandse eerstejaarsstudenten met 10 procent. Vorig collegejaar begonnen 208 buitenlandse studenten aan de opleiding. Dit jaar kwamen 188 van de in totaal 537 eerstejaarsstudenten uit het buitenland. Mogelijk weerhoudt de publiciteit rondom de Haagse plannen over internationalisering hen om te komen.
Voornamelijk studenten uit de Europese Unie weten de opleiding minder te vinden. Het aantal internationale studenten afkomstig van buiten de EU nam met 31 procent juist fors toe. In 2024-2025 begonnen 94 niet-EER-studenten aan de economieopleiding. Deze studenten betalen het hogere instellingscollegegeld.
Nederlandse taalcursussen
Het ontwikkelen en starten van een Nederlands programma van de economieopleiding zal meer druk leggen op docenten en onderwijsondersteuning verwacht de faculteit. Buitenlandse docenten zullen Nederlandse taalcursussen moeten volgen, wat ten koste gaat van de tijd die aan onderwijs kan worden besteed. Ook internationale studenten worden Nederlandse taalcursussen aangeboden. De kosten hiervoor zijn begroot op ongeveer 100.000 euro per jaar.
De faculteit houdt er rekening mee dat een numerus fixus op de Engelstalige track tot een daling van het totale aantal economiestudenten kan leiden. In dat geval zijn er minder docenten nodig, staat in de begroting. Dit betekent meer onzekerheid voor de tijdelijke juniordocenten die in de eerste jaren van de bachelor lesgeven. In de latere jaren geven vooral universitair (hoofd)docenten met een vast contract les en dan is bijsturen lastiger.
Naast USE zijn ook de bacheloropleidingen Molecular & Biophysical Life Sciences, Global Sustainability Sciences (GSS) en Philosophy, Politics & Economics (PPE) volledig in het Engels. Die opleidingen gaan zich “beroepen op bepaalde uitzonderingen in de wet om ook geheel Engelstalig te blijven”, zei vicedecaan Onderwijs Femke van Esch maandag tijdens de faculteitsraadsvergadering van Rebo.