Jaarlijks terugkerend cadeau

Elk U-raadslid krijgt ‘een cadeau om een boom cadeau te doen’

Overhandiging boomcertificaat Uraad, screenshot
Collegevoorzitter Anton Pijpers overhandigt het eerste certificaat aan Claire Bruls die was uitgeroepen tot beste Utrechtse medezeggenschapper van het jaar, screenshot van de opname van de U-raadsvergadering

Natuurlijk hebben de raadsleden geen echte boom gekregen om in hun tuin of op hun balkon te zetten. Het universiteitsbestuur heeft elk raadslid een certificaat gegeven waarvoor zij een boom kunnen doneren aan het Utrechts Studenten Bomenfonds. “Wij geven een cadeau zodat jullie een cadeau kunnen schenken aan het bomenfonds”, zei Pijpers.

Het Utrechtse Bomenfonds is ontstaan mede op initiatief van studentleden van de Universiteitsraad. Het zaadje hiervoor kwam uit de stelling dat studenten voor hun afstuderen liever een bijdrage leveren aan de biodiversiteit dan een tasje of zoals in eerdere jaren een beeldje. Ze wilden voor elke afgestudeerde een boom, om zo een groene voetafdruk achter te laten. Dat vond het universiteitsbestuur iets te veel van het goede, want waar moest de UU al die bomen planten? 

Een compromis werd gevonden. De Universiteit Utrecht zal elk jaar een boom planten voor een jaargang afgestudeerden in het Utrecht Science Park. Daarnaast is het Utrechts Studenten Bomenfonds opgericht waar iedereen geld in kan storten met het idee dat afgestudeerden liever een boom willen dan bijvoorbeeld een ander cadeau van hun familie. Uit het fonds worden bomen geplant in het land. 

De U-raadsleden moeten zelf hun certificaat – dat van bermgras is gemaakt – inleveren bij het bomenfonds.

In april dit jaar zijn voor de afgelopen twee jaargangen afgestudeerden twee bomen in de Botanische Tuinen geplant met daar in de buurt een bankje. Het gaat om een magnolia en een ceder. 

Advertentie