Elsevier: Utrecht weer beste brede universiteit

Foto DUB

Elsevier maakt ieder jaar een ranglijst van beste studies aan universiteiten en hogescholen, en zet ook de instellingen op een rij. Als basis daarvoor dient één vraag uit de Nationale Studenten Enquête (NSE): hoe tevreden zijn studenten over het algemeen over hun opleiding? Hoe meer positief beoordeelde opleidingen een instelling telt en hoe minder negatief beoordeelde), hoe hoger ze in de ranglijst staat.

De uitslag van dit jaar is dezelfde als vorig jaar. Opnieuw voeren Utrecht, Wageningen en Eindhoven de lijsten aan. Met veertien positief, vijf gemiddelde en nul negatief beoordeelde opleidingen komt Wageningen als winnaar uit de bus, niet alleen in de categorie ‘specialistische universiteiten’, maar ook in het totaalklassement.

Op nummer twee staat de TU Eindhoven – winnaar in de categorie ‘technische universiteiten, waar zeven van de twaalf opleidingen een positief oordeel krijgen.

Bij de ‘brede universiteiten’ liggen de scores duidelijk lager, omdat de meeste studies gemiddeld gewaardeerd worden. Met elf positief beoordeelde, 26 gemiddeld en acht negatief beoordeelde opleidingen voert Utrecht dit ranglijstje weer aan. Hekkensluiter is opnieuw de Universiteit van Amsterdam, waar 16 van de 59 beoordeelde studies een onvoldoende krijgen van de studenten.

Bij de hogescholen is de Hogeschool Utrecht hekkensluiter. 29 studies kregen een negatief oordeel en 23 een gemiddeld. Studenten waren slechts over 7 van de 59 opleidingen positief. Winnaar onder de brede hogescholen is Avans. In de andere categorieën zijn studenten het meest tevreden over de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Breda University en de HAS Hogeschool in Venlo en Den Bosch.

Wil je weten hoe jou opleiding scoort in de Elsevier? Klik hier.

Advertentie