Eredoctoraat voor voormalig topvrouw Wereldbank
De carrière van Lady Shafik laveert tussen aanstellingen bij grote internationale publieke organisaties en bij gerenommeerde wetenschappelijke instellingen. De dochter van een Egyptische wetenschapper die vluchtte voor het Nasser-regime studeerde aan de University of Massachussets-Amherst en de London School of Economics (LSE) en promoveerde in Oxford. Ze doceerde aan Georgetown University en Wharton Business School.
Op 36-jarige leeftijd was ze de jongste vicepresident van de Wereldbank ooit. Daarna werkte ze bij het International Monetary Fund en de Bank of England. In 2017 werd ze aangesteld als directeur van de LSE. Sinds 2020 is ze lid van het Britse Hoger Huis.
Rechtvaardige wereld
Op basis van haar academische kennis en haar ervaringen met internationaal economisch beleid en wereldpolitiek spreekt ze zich geregeld uit tegen de uitwassen van het kapitalistisch systeem en voor een eerlijkere verdeling van de welvaart. Ook in haar recente boek What we owe each other, a new social contract for a better society doet ze dat.
In een interview met The Guardian over dat boek haalt ze haar vriend en Harvard-hoogleraar Michael Sandel aan. Net als hij vindt ze dat het na veertig jaar individualisme tijd is voor een gezamenlijke inspanning om de wereld vooruit te helpen. Opvallend genoeg kreeg Sandel acht jaar geleden ook een eredoctoraat van de UU.
Het werk van beide laureaten sluit dan ook nauw aan bij de benadering van het Utrechtse strategisch thema Institutions for Open Societies. Dat onderzoekt onder meer wat de rol van instituties is in een wereld die gekenmerkt wordt door groeiende sociaaleconomische ongelijkheid.
Lady Shafik zal op 25 maart tijdens de diesviering in de Domkerk een van de twee Utrechtse eredoctoraten ontvangen. Erepromotor is hoogleraar Global Economic Challenges Joost de Laat, directeur van het Center for Global Challenges UGlobe. Op 28 maart zal de nieuwe eredoctor de jaarlijkse lezing van het centrum voor haar rekening nemen in TivoliVredenburg.
Een langer en gezonder leven
Het andere eredoctoraat is voor João Mano, hoogleraar in het Portugese Aveiro. Hij is een expert op het gebied van zogenoemde regeneratieve therapieën waarbij men op zoek gaat naar herstel of vernieuwing van cellen, weefsels en organen. In dat onderzoek schuilt de belofte van een langer en gezonder leven. Mano toont zich daarbij een pionier waar het gaat om het nabootsen van biochemische processen en het toepassen van nano-techologie met natuurlijke materialen.
In Utrecht werken onderzoekers en artsen vanuit de faculteiten Bètawetenschappen en Diergeneeskunde en het Universitair Medisch Centrum Utrecht samen in het Centrum voor Regeneratieve Geneeskunde. De hoop is dat de samenwerking met Mano dit onderzoek kan versterken. Erepromotoren zijn de UU-hoogleraren Roos Masereeuw en Jos Malda.