Collegevoorzitter geschrokken
Facilitaire medewerkers bedreigd vanwege Israëlbeleid UU
Voor de zomer hield de directie Campus & Facilities een evaluatie onder haar mensen hoe de medewerkers de sfeer op de universiteit ervaren sinds de protesten en bezettingen van pro-Palestinademonstranten. Daaruit bleek dat een aantal zich geïntimideerd voelt door mensen die het niet eens zijn met het Israëlbeleid van de Universiteit Utrecht. Het gaat om schoonmakers, receptionisten, beveiligers en servicemedewerkers die klusjes verrichten op de UU.
Het gaat bijvoorbeeld om gebeurtenissen tijdens de actie van pro-Palestinademonstranten. “Het kan bedreigend zijn als iemand met gezichtsbedekking op 10 centimeter afstand voor je staat te schreeuwen terwijl je alleen je werk maar doet en tot taak hebt voor orde, netheid en veiligheid te zorgen”, zegt clustermanager Facilitair Management Ceel Roozeboom.
De agressie komt niet alleen van actievoerders. Het gaat soms ook om UU’ers die het er niet mee eens zijn dat het bestuur heeft besloten gebouwen eerder te sluiten vanwege een gevaar voor bezetting. “Dan kunnen mensen heel boos en agressief reageren”, zegt een facilitair medewerker. “Dan gaan mensen uitgebreid in discussie over de maatregel die niet wij, maar het crisisteam genomen heeft.”
De facilitaire medewerkers krijgen de klappen, maar voeren alleen het opgedragen beleid uit. Roozeboom noemt zijn medewerkers gemotiveerd en professioneel. “Onze mensen zijn getraind om adequaat te reageren op boze mensen, alleen zijn actievoerders soms wel een tandje erger.”
Ongepast en onaanvaardbaar
Collegevoorzitter Anton Pijpers was vorige week bij een bijeenkomst van facilitaire medewerkers. In een blog voor DUB zegt hij geschrokken te zijn van de verhalen die hij hoorde. Bijvoorbeeld dat iemand een bekladding aan het schoonmaken is en dan naar het hoofd geslingerd krijgt: ‘Dus jij bent voor genocide.’
De collegevoorzitter zegt begrip te hebben dat mensen geraakt zijn door de omstandigheden in Gaza en dat zij zoeken naar manieren om daar uiting aan te geven, maar hij vindt het ongepast en onaanvaardbaar dat deze mensen de volle laag krijgen, schrijft hij. Ook als het gaat om studenten of medewerkers die gefrustreerd zijn vanwege de maatregelen die voortvloeien uit de gespannen sfeer, zo dat medewerkers niet meer op kantoor kunnen werken. Hij roept alle UU’ers op om daar wat van te zeggen als ze daar getuige van zijn.
Ook UU Encampment, de studenten van de pro-Palestinabeweging, onderschrijven dat. “Wat ons betreft is het onterecht en oneerlijk om (facility-)medewerkers van de UU verantwoordelijk te houden voor de beleidskeuzes van het College van Bestuur. Als UU Encampment maken we altijd onderscheid tussen de medewerkers van de UU en het College van Bestuur. Wij houden de bestuursleden verantwoordelijk voor het beleid. Studenten maken ook deel uit van de UU en die houden we voor hetzelfde geld ook niet verantwoordelijk voor het beleid van het bestuur. We roepen dan ook iedereen in onze gemeenschap op om (facility-)medewerkers zonder beleidsverantwoordelijkheid met respect te behandelen.”
De studenten zeggen regelmatig steunbetuigingen te ontvangen van schoonmakers, baliemedewerkers, beveiligers en andere facilitaire medewerkers. Al willen de actievoerders wel noemen dat er ook ervaringen zijn met beveiligers die tegen de regels in fysiek geweld gebruiken.
De acties en de bezettingen zorgen los van de intimidatie voor extra werk voor de facilitaire medewerkers. Roozeboom: “Facilitaire medewerkers, zoals onderhoudsmedewerkers en schoonmaakmedewerkers gaan na een ontruiming altijd het pand in om te kijken wat de schade is. Ze zorgen dat het pand weer opgeruimd wordt en inventariseren wat nodig is om te zorgen dat colleges weer doorgang kunnen vinden. Als het pand een paar dagen gesloten moet worden, zorgen zij ervoor dat het onderwijs wordt omgeroosterd.”