Brandbrief UCR alumni en ouders
Geef huidige studenten deel van hun collegegeld terug’

De huidige studenten van UCR zitten in een onmogelijke positie, staat in de brandbrief. Dat komt omdat het onderwijsprogramma vanaf september ingrijpend wordt veranderd. Studenten hebben geen andere keuze dan deel te nemen aan dit nieuwe programma of UCR te verlaten. Huidige studenten kunnen hun bachelor niet afmaken zoals ze zich dat bij de start van hun studie hadden voorgesteld.
Volgens de auteurs van de brief heeft de discussie over de reorganisatie van UCR er bovendien voor gezorgd dat hun tweede semester ‘volkomen geruïneerd’ is. Om die reden zouden de studenten een financiële compensatie moeten krijgen voor het hoge collegegeld dat ze betalen. Voor University College was dat dit lopende collegejaar 4.610 euro en voor studenten van buiten de Europese Unie 10.910 euro.
Grote schok
Het bestuur van University College Roosevelt kwam in februari met een reorganisatieplan. UCR kampt met financiële problemen kampt, mede door een terugloop van studenten en een inefficiënte organisatiestructuur. Daarom wordt er gesneden in het onderwijsprogramma, waarbij het accent komt te liggen op zes actuele thema’s. Tegelijk wordt er flink bezuinigd. In februari kregen eenentwintig medewerkers te horen dat ze ontslagen waren.
Voor veel studenten, oud-studenten en ouders kwamen de plannen als een schok. Ze vinden dat het nieuwe programma minder goed is dan het bestaande programma. Bovendien hebben studenten gekozen voor een bepaalde opzet en dat kan het college niet meer waarmaken.
In de brief eisen ze veel informatie over de achtergrond en overwegingen van de reorganisatie. Zo snappen ze niet dat met name de ervaren docenten zijn ontslagen en dat docenten met een tijdelijke aanstelling wel mochten blijven.
De auteurs zetten vraagtekens bij de goedkeuring van de onderwijskeurmeester NVAO die een beoordeling heeft gegeven op basis van het oude curriculum. Ook willen ze weten welke rol de Universiteit Utrecht speelde in het proces van de reorganisatie, omdat UCR formeel valt onder auspiciën van de UU. Ook vragen ze zich af in hoeverre studenten en medewerkers gebonden waren aan geheimhoudingsplicht tijdens het reorganisatieproces. De auteurs doen een woo-verzoek om alle documenten rond de reorganisatie boven tafel te krijgen.
Minder studenten
Het bestuur van UCR heeft al een eerste reactie gestuurd. Daarin wordt uitgelegd hoe het reorganisatieproces is verlopen en waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt. Volgens UCR is de accreditatieorganisatie NVAO vooraf geïnformeerd over de nieuwe onderwijsplannen. De rol van de UU is volgens UCR beperkt tot die van adviseur. De UU is niet financieel verantwoordelijk voor UCR. Ook geeft UCR aan dat ze niet zal voldoen aan het woo-verzoek. UCR is een stichting is en daarom niet gebonden aan het verstrekken van de gevraagde documenten.
Woordvoerder Marieke van de Laar vertelt dat de afgelopen weken met negentig studenten van UCR is gesproken over een goede overgang van het oude naar het nieuwe programma. Volgens haar heeft maar ‘een handjevol’ studenten besloten te stoppen met UCR. Het bestuur heeft nog niet gesproken over mogelijke compensatie voor de huidige studenten vanwege de perikelen in het tweede semester.
Van de Laar zegt dat het aantal aanmeldingen voor komend collegejaar lager ligt dan andere jaren. Dat komt volgens haar deels door de plannen voor de Wet Internationalisering in Balans die internationale studenten huiverig maakt om te kiezen voor een Engelstalige opleiding in Nederland en deels door de discussies over de reorganisatie die de ronde doen. Hoeveel nieuwe studenten precies zullen komen is niet te zeggen, omdat het aanmeldingsproces nog niet is afgerond. Maar UCR ziet deze teruggang als tijdelijk en daar was met het reorganisatieplan al rekening mee gehouden.