'Geef onderzoek elk jaar minstens 300 miljoen euro erbij'

Foto Pixabay

Zonder die extra investeringen raakt Nederland achterop bij landen als Duitsland en Denemarken, stellen bedrijven, universiteiten, hogescholen, ziekenhuizen, onderzoeksinstituten en onderzoeksfinancier NWO, die zichzelf de Kenniscoalitie noemen.

Dankzij dat extra overheidsgeld zal ook het bedrijfsleven dieper in de buidel tasten, is de verwachting van deze coalitie. De voorspellingen daarover zijn vaag, laat staan dat er harde toezeggingen zijn.

Basis
De leden van de coalitie hebben hun ideeën in acht pagina’s samengevat. Het extra geld zou voor het grootste deel naar de ‘basis’ van onderzoek en innovatie moeten gaan, oftewel naar ongebonden onderzoek. De rest is bedoeld voor ‘thematisch’ onderzoek.

Zo geeft de coalitie tegenwicht aan het Nationaal Groeifonds, dat juist projecten wil bekostigen die goed zijn voor het ‘groeivermogen’ van Nederland. Dat is dus vooral thematisch onderzoek.

Als het kabinet (of de volgende coalitie) ernaar luistert, komen de Nederlandse uitgaven rond het jaar 2030 in de buurt van 3 procent van het BBP (een percentage dat de Europese landen twintig jaar geleden met elkaar als streefcijfers hebben afgesproken).

Tien jaar is ver weg, dus het is afwachten of de voorspellingen uitkomen. Hoe dan ook zijn investeringen in kennis en innovatie goed voor het herstel van de economie na de coronacrisis, meent de coalitie.

4,50 euro
De Kenniscoalitie verwijst naar de Rabobank. Voor elke extra euro die het kabinet aan R&D uitgeeft, zou de samenleving volgens deze bank 4,50 terugkrijgen. Het zijn wel onzekere berekeningen, staat erbij.

Het document komt niet uit de lucht vallen. De Tweede Kamer heeft het kabinet gevraagd om met de Kenniscoalitie in gesprek te gaan over het behalen van de 3-procentnorm. Duitsland zit er inmiddels al boven.

Advertentie