Geen 2G maar 3G in hoger onderwijs

Foto: Pixabay

Dat blijkt uit het ontwerpbesluit dat het demissionaire kabinet vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De medezeggenschap staat hierbij buitenspel en mag niet meepraten over de invoering.

De komst van dit ontwerpbesluit - en een bijbehorende wetsvoorstel - was al aangekondigd in een brief van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. De coronabesmettingen lopen zo snel op dat het kabinet drastische maatregelen overweegt.

Geen lockdown
Het is nog onzeker of de coronapas daadwerkelijk wordt ingevoerd, maar OCW-minister Van Engelshoven wil in elk geval geen nieuwe lockdown in het hoger onderwijs. De minister gaf herhaaldelijk aan dat de coronapas de voorkeur heeft. 

Die mogelijkheid van een coronapas in het hoger onderwijs staat sinds afgelopen voorjaar al in een tijdelijke wet, waarin ook staat dat de medezeggenschap een veto heeft. In het nieuwe besluit wordt dat veto omzeild. Het is nog onduidelijk wat de politieke partijen in de Tweede Kamer daarvan vinden. 

Hogescholen en universiteiten moeten zorgen voor “een toegankelijke voorziening waar de student zich kan laten testen op infectie met het virus SARS-CoV-2”, staat in het ontwerpbesluit. Ook moet de informatievoorziening daarover op orde zijn.

Uitzonderingen
Verder moeten de instellingen de toegankelijkheid van het onderwijs waarborgen voor de student die niet over een coronatoegangsbewijs beschikt. 

Het kabinet wil dezelfde uitzonderingen laten gelden als tijdens de lockdowns. Voor een tentamen hoeven studenten dus geen coronapas te tonen. Hetzelfde geldt voor ‘kwetsbare studenten’ die voor begeleiding naar de campus mogen komen. Ook het praktijkonderwijs wordt uitgezonderd.

Die uitzonderingen gelden “onder de voorwaarde dat dan op andere wijze een passend beschermingsniveau kan worden bereikt”. Hieronder vallen onder meer de anderhalve meter afstand, mondkapjes en beperkte groepsgrootte. 

Tags: coronapas

Advertentie