Diversiteit bevorderen

Geneeskunde gaat overgrote deel plekken verloten

Getallen. Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Geneeskunde gaat bij de volgende lichting eerstejaarsstudenten zowel decentraal selecteren als loten. Geneeskunde is hierbij de tweede numerus fixusopleiding die op deze manier gaat selecteren. Vorig jaar besloot bacheloropleiding Psychologie ook gebruik te maken van een combinatie. Ook andere geneeskundeopleidingen in Nederland willen waarschijnlijk weer (gedeeltelijk) gaan loten. 

Iedereen die Geneeskunde in Utrecht wil gaan studeren, doet mee aan een selectiedag. Kandidaten moeten een kennistoets, non-cognitieve toets en reflectie maken. De kandidaten die het beste scoren op de selectiedag worden direct toegelaten tot de opleiding. 20 procent van de plaatsen wordt op deze manier ingevuld. Dat zijn aankomend collegejaar 59 plekken. De andere 238 plekken gaan verloot worden. Vwo-cijfers wegen niet mee in de selectie voor de Geneeskundeopleiding.  

Kritiek op decentrale selectie
Loten is weer mogelijk nadat in 2023 een nieuwe wet werd aangenomen. Numerus fixusopleidingen werden niet meer gedwongen om hun kandidaten te selecteren voor middel van een decentrale selectie. Ze konden ook gebruik maken van loting of een combinatie van selectiemethoden.

De wetswijziging kwam omdat er steeds meer kritiek kwam op enkel decentraal selecteren.  Kinderen van hoogopgeleide en rijke ouders zouden meer kans maken om bij de opleiding binnen te komen, omdat ouders hen helpen bij het voorbereiden van decentrale selectie of een dure cursus betalen die kandidaten klaarstoomt voor de decentrale selectie. 

Door over te gaan op een loting wil de Geneeskundeopleiding de kansenongelijkheid in de toelating verminderen en diversiteit van hun studentenpopulatie te vergroten. “We streven naar een diverse en inclusieve studentenpopulatie en vinden het belangrijk om iedereen in de maatschappij gelijke kansen te bieden op toelating tot onze opleiding, voor zover dit mogelijk is binnen de kaders van de toelatingseisen”, schrijft de Geneeskundeopleiding op haar website

Advertentie