Gevluchte wetenschappers krijgen beurs in Nederland

Begin oktober 2015 verlaat een groep vluchtelingen Hongarije, foto Radek Procyk, 123rf

Er zijn tal van wetenschappers die als vluchteling in Nederland verblijven, meent NWO. Het is voor hen niet makkelijk om hun carrière voort te zetten “omdat ze tegen obstakels aanlopen zoals taal, een andere werkcultuur of beperkte ruimte om een netwerk op te bouwen.”

Dus wil NWO hen een handje helpen. Onderzoekers met een vluchtelingenstatus kunnen een interesseformulier invullen, meldt NWO vandaag. Om in aanmerking te komen voor een beurs moeten ze een masterdiploma hebben of gepromoveerd zijn. Andere voorwaarde is dat ze in het bezit moeten zijn van een verblijfsvergunning in Nederland.

De gegevens van de aanvragers worden vervolgens gedeeld met universiteiten en andere instellingen, zodat die kunnen kijken welke vluchtelingen geschikte kandidaten zouden zijn voor hun onderzoeksprojecten.

Acht à vijftien gevluchte wetenschappers aan de bak
Wordt hun aanvraag gehonoreerd, dan krijgen de vluchteling-wetenschappers een aanstelling voor een jaar bij een Nederlands onderzoeksproject of als projectleider. Zo krijgen ze de kans om aansluiting te vinden bij bestaande onderzoeksprojecten en om een netwerk op te bouwen.

“Deze academici verrijken tevens de Nederlandse wetenschap en maatschappij met de expertise die zij meebrengen”, verwacht NWO. Met het geld zouden acht à vijftien vluchtelingen aan de slag kunnen.

Het programma ‘Vluchtelingen in de wetenschap’ is een pilotproject. De NWO werkt samen met De Jonge Akademie, wetenschapsgenootschap KNAW en Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF.

Advertentie