Groot One Health Congress belicht Hollandse aanpak infectieziekten

Microbiologen en diergeneeskundigen bespreken op het internationale One Health Congress deze week een nieuwe aanpak tegen infectieziekten. Dit mede ter voorbereiding op Nederlands voorzitterschap van de EU.

Nederland geldt als een van de voorlopers in de preventie van infectieziektes, zo verduidelijkt een van de sprekers op het congres in de RAI. Dat moet ook wel, want in Nederland leven mensen en dieren met heel veel samen dicht op elkaar gepakt.

Hiervoor moeten voortdurend maatregelen worden. In de gezondheidzorg wordt het zogeheten ‘search and destroy’-beleid gevoerd, dat risicogroepen, zoals reizigers naar het Verre Oosten, veehouders of mensen die in het buitenland een medische behandeling ondergaan, worden gescreend en indien nodig verpleegd. In de veehouderij wordt sinds 2008 strenger toegezien op een beperkter gebruik van antibiotica.

Maar liefst 800 onderzoekers en beleidsmedewerkers uit 70 verschillende landen verzamelen zich deze week in de RAI om over de preventie van infectieziekten te praten. Het Utrechtse collegelid Anton Pijpers is de dagvoorzitter.

Met het voorzitterschap van de EU voor de boeg zullen Utrechtse experts in resistentie de andere Europese landen proberen te overtuigen van een beperkter gebruik van antibiotica. Want een resistent bacterie trekt zich niets van grenzen aan.

In Europa kun je spreken over twee verschillende culturen. De noordelijke landen zijn in de gezondheidszorg al heel streng bij het voorschrijven antibioticakuren, maar ga je zuidelijk, bij België al, dan verwachten mensen gewoon een kuur mee te krijgen als ze naar de dokter gaan.

Naarmate er steeds meer inzicht ontstaat in de verspreiding van infecties, wordt het ook steeds duidelijker dat preventie zich moet richten op de hele keten die bij een infectie betrokken is. Je kunt een infectie met bijvoorbeeld Q-koorts wel uitsluitend in het ziekenhuis behandelen, maar uiteindelijk zul je toch ook de bronnen moeten opsporen. Anders los je niets op. Daarom is het zogeheten One Health-principe in de wetenschap populair, het principe waaraan het congres haar naam verbindt. Voor een goede volksgezondheid moeten ook de gezondheid van de dieren en de toestand van het milieu kloppen.

Woensdag 18 maart zullen de congresbezoekers ook De Uithof aandoen. Ze zullen onder andere worden rondgeleid op de universiteit, het UMC, het Hubrecht-instituut, de Autoriteit Diergeneesmiddelen, het Dutch Wildlife Health Centre en het Centraal Bureau voor Schimmelcultures.

Advertentie