Inclusief wc-bezoek

Grotere stickers en online overzicht: All-gender toilet beter te vinden

All-gender toiletten. Foto: DUB
Foto: DUB

Grotere pictogrammen op de deur van all-gender toiletten moeten ervoor zorgen dat studenten en medewerkers van de UU beter weten waar deze wc’s te vinden zijn. Naast een man-, vrouw- en all-genderpictogram, krijgen all-gender toiletten waar een urinoir hangt, een extra sticker. Sommige wc-bezoekers gaven aan het ongemakkelijk te vinden als zij bij het betreden van een toiletblok iemand onverwacht een urinoir zien gebruiken.  

Ook is op de gebouwenpagina van de UU nu per universiteitsgebouw te vinden waar een all-gender toilet aanwezig is. Heeft het pand deze niet dan staat het dichtstbijzijnde gebouw met een all-gender toilet aangegeven.

Lang zoeken
Uit onderzoek van Vastgoed & Campus (V&C) waar zo’n driehonderd UU-studenten en medewerkers aan deelnamen, blijkt dat een deel niet weet waar all-gender toiletten in het gebouw zijn. De mensen die gebruik willen maken van een all-gender toilet, geven aan hier soms lang naar te moeten zoeken. Daarnaast zijn niet in alle universiteitsgebouwen all-gender toiletten aanwezig, wat tot verwarring leidt. Een deel van de mensen moet hierdoor soms ook ver lopen.

Wegwijzers bij elk toiletblok met daarop de route naar de dichtstbijzijnde all-gender of seperate mannen- of vrouwen toiletten, is lastig uit te voeren, volgens Andrea Simmelink, communicatiemedewerker bij V&C.

“Er komen nog all-gender toiletten bij in gebouwen, wat zou betekenen dat elke keer ook de bewegwijzering moet worden aangepast. Bij meer dan zeventig gebouwen is het vrijwel onmogelijk om dit actueel te houden. Daarom hebben we ervoor gekozen om dit online op de gebouwenpagina te vermelden”, aldus Simmelink.

Eén all-gender toilet per gebouw
Een deel van de respondenten van het onderzoek vindt dat er in het algeheel in universiteitsgebouwen te weinig all-gender toiletten zijn. In 2020 adviseerde het Facilitair Service Centrum (FSC) al het universiteitsbestuur om in elk gebouw minimaal één all-gender toilet te plaatsen. De universiteit heeft dat streven nog steeds. Zo zullen bij verbouwingen en nieuwbouwprojecten standaard all-gender toiletten worden geplaatst.

Ruim twee jaar later zijn er in dertien van de zo’n zeventig universiteitsgebouwen all-gender toiletten. De voortgang gaat langzaam, omdat verschillende partijen bij de realisatie betrokken zijn en de inventarisatie tijdsintensief is. “Het is een lang traject”, zegt Simmelink. Vastgoed & Campus heeft inmiddels een inventarisatie gemaakt voor de binnenstadsgebouwen en het University College Utrecht (UCU). Waar en wanneer de all-gender toiletten komen, is nog niet bekend.

 

Advertentie