Half miljoen aanvragen voor paar duizend plekken in vijf Utrechtse kroegen

Foto DUB

Geen lange rijen bij café Hoffman op het Janskerkhof op woensdagmiddag. Bij Hofman waren er per tijdslot 50 plekken beschikbaar. Het was in tijd zo geregeld dat iedereen gespreid binnenkwam. Eén persoon mocht zich Bij Hofman aanmelden met maximaal drie extra gasten. Zij moeten dan allemaal een negatieve testuitkomst kunnen laten zien bij de kroeg.

Het kroegbezoek maakt deel uit van een test. Tijdens de Fieldlab Cafés bekijken onderzoekers van TNO of gasten en personeel van het café zich houden aan de coronamaatregelen. En hoe ze dat doen. De praktijktesten hebben als doel gegevens te verzamelen over het gedrag van bezoekers en personeel. Onderzoekers kijken onder meer naar de contactmomenten en de hoeveelheid toegevoerde verse lucht.  Met deze proef wordt gekeken of cafés en restaurants weer op een veilige manier open kunnen.  De deelnemende kroegen zijn Hofman, de Beurs, Ubica, Vinvin en ’t Oude Pierement. Ze zijn deze dagen open van 12.00 tot 20.00 uur.

Bij café Ubica is Nina van der Bent één van de gelukkigen. Eerder was ze ook al naar een Fieldlab festival geweest waarover ze voor DUB een verslag schreef. “Hier binnen is het heel levendig", zegt ze aan de telefoon. "Ik ervaar het als een gezellige middag in de kroeg. Je kunt alleen niet aan de bar staan en als je naar de wc gaat, moet je een mondkapje op. Soms gaan mensen even naar buiten om te roken. Dat kan gewoon.”

Het was dus wel een probleem om een toegangsbewijs te krijgen. Al snel raakte de site overbezet. Degenen die wel een tafeltje konden reserveren, moeten een recente negatieve coronatest laten zien.  Ook moet je bereid zijn zo’n test na afloop nog eens te doen. Voor de deelnemers was het geen probleem om hieraan mee te doen. I

 

Advertentie