Hiep hiep hoera december

18 december
Alumnus Robert-Jan Smits (doctoraal Geschiedenis behaald in 1982) is opgenomen in Nature’s Index Top-10 als een van de mensen die de wetenschap kleur hebben gegeven dit jaar. Smits is topambtenaar bij de Europese Commissie en pionier op het vlak van wetenschappelijke open access. Komend jaar verruilt hij zijn functie bij de Europese Commissie voor een bestuursfunctie bij de Technische Universiteit Eindhoven.

Hoogleraar Marcel Bouvy krijgt internationale waardering: in 2019 bekleedt hij tijdelijk de Collen-Francqui Leerstoel aan de Universiteit van Gent. Deze leerstoel is door de gelijknamige stichting in het leven geroepen om het onderwijs en onderzoek bij universiteiten in België te bevorderen. Zoals zijn leerstoel aan de UU zal Bouvy zich in Gent ook richten op Farmaceutische Patiëntenzorg.

17 december
Dertien docenten zijn genomineerd voor de Docent-van-het-jaar prijs Geowetenschappen. Bij deze negende editie van de docentprijs Geowetenschappen kwamen dubbel zo veel nominaties binnen als vorig jaar, waar de jury aan het begin van het nieuwe jaar één winnaar uit bekend maakt. Zowel studieverenigingen, studenten als docenten konden nominaties insturen. De genomineerden zijn: Wouter Boon, Koen Beumer, Maarten Kleinhans, Tjalling de Haas, Leon Klomp, Bouke van Gorp, R. Kim, Peter Pelzer, Jesse Hoffman, Pierre-Alexandre Balland, Stan Geertman, Frank Biermann en Jesus Rosales Carreon.

14 december
Christelijke studentenvereniging SSR.-NU heeft de eerste twee weken van december ruim 2600 euro opgehaald voor Stichting 113 Zelfmoordpreventie. UU-student Pedagogische Wetenschappen en huidig vicevoorzitter van de vereniging Dorine van der Lelie vertelt dat de GoedeDoelenTijd startte met een serieuze lezing waarna er via studentikoze acties zoals veilingen en een verhoging van de bierprijs, geld is opgehaald.

Ook wordt op deze dag bekend dat immunoloog Frank Miedema afscheid neemt als decaan van de faculteit Geneeskunde en vicevoorzitter van UMC Utrecht. Na tien jaar in deze functie gaat hij zich vanaf 1 maart richten op het vernieuwen van het Utrechtse wetenschapsbeleid, in het bijzonder op de ontwikkeling en vormgeving van Open Science.

13 december
Vijf van de dertien NWO Echo-toekenningen gaan naar Utrechtse onderzoekers. In totaal wordt er 3,5 miljoen euro toegekend voor fundamenteel chemisch onderzoek die onderzoekers de kans moeten bieden om creatieve, risicovolle ideeën uit te werken.
De volgende UU-onderzoekers kregen de eer: Marc Baldus en Paul Van Bergen en Henegouwen (Voelen & Gevoeligheid: het bestuderen van ligandbinding aan het cellulaire oppervlak door middel van hooggevoelige vaste-stof NMR), Willem Kegel (Zelf-organisatie van nano-bouwstenen met een schakelaar), Loes Kroon-Batenburg (Het gebruik van diffuse verstrooiings-data in kristalstructuur verfijning om gecorreleerde moleculaire bewegingen af te leiden door middel van de supercel aanpak), Nora de Leeuw en Mariette Wolthers (Natuurlijke katalysatoren zetten CO2 om in brandstof en chemicaliën) en Alice Sijts (Met knippen en plakken infecties aanpakken).

Voor Walter Immerzeel was dit ook een bijzondere dag. Hij kreeg de James B. Macelwane medaille toegekend van de American Geophysical Union (AGU) voor zijn excellente onderzoek naar de waterhuishouding van het Himalayagebergte. De onderscheiding wordt jaarlijks aan maximaal vijf jonge aardwetenschappers uitgereikt. Ook krijgt hij de uitzonderlijke positie van AGU-fellow. “De onderscheiding wordt beschouwd als één van de belangrijkste prijzen voor jonge aardwetenschappers”, aldus Immerzeel.

12 december
ReumaNederland heeft de onderzoeksgroep Kinderreumatologie van het Wilhelmina Kinderziekenhuis, benoemd tot Research Centre of Excellence. De komende vijf jaar wordt er door ReumaNederland een half miljoen euro beschikbaar gesteld voor verder onderzoek naar een passende behandeling voor kinderen met jeugdreuma. Aan het roer van de onderzoeksgroep staat hoogleraar Nico Wulffraat: “Het doel is dat we voor al deze kinderen een veilige behandeling op maat kunnen maken én dat er nieuwe medicijnen voor hen ontwikkeld worden.” Voor de Research Centres of Excellence, die zich richten op ontstekingsreuma, jeugdreuma en artrose, stelt ReumaNederland in totaal 7,3 miljoen euro beschikbaar.

11 december
Voor de dertiende keer is de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders gepresenteerd. Op de eerste plaats staat alumnus Feike Sijbesma (doctoraal Biologie behaald in 1984). Sijbesma is directeur van DSM en was Alumnus van het Jaar 2016. De Alumnus van het Jaar 2018 wordt tijdens de aankomende Dies Natalis op 26 maart 2019 bekendgemaakt. De volgende alumni stonden ook op de lijst van meest invloedrijke Nederlanders:

Plaats 13: Ed Nijpels, huidig voorzitter Klimaatberaad, doctoraal Nederlands Recht behaald in 1977
Plaats 19:
Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam en voormalig GroenLinks-leider, doctoraal Algemene Sociale Wetenschappen behaald in 1993
Plaats 22: Marjan Minnesma, milieuactivist en directeur Stichting Urgenda, doctoraal Wijsbegeerte behaald in 1996 en Alumnus van het Jaar 2015
Plaats 58: Harry van de Kraats, a
lgemeen directeur van de werkgeversvereniging AWVN, doctoraal Nederlands Recht behaald in 1991
Plaats 70: Sigrid van Aken, operationeel directeur van media- en marketingorganisatie Novamedia, doctoraal Franse Taal- en Letterkunde behaald in 1996 (in 2015 was ze de meest invloedrijke vrouw in de categorie goede doelen)
Plaats 89: Ben Verwaayen,
commissaris en investeerder, doctoraal Rechtsgeleerdheid behaald in 1983
Plaats 98: Cathelijne Broers, directeur De Nieuwe Kerk/Hermitage, doctoraal Kunstgeschiedenis en Archeologie behaald in 1994 en Alumnus van het Jaar 2017
Plaats 119:
Paul Schnabel, senator van D66 en oud UU-hoogleraar, doctoraal Sociologie behaald in 1973
Plaats 120: Rijkman Groenink, Investeerder en bestuurder, doctoraal Nederlands Recht behaald in 1972
Plaats 125: Peter Wakkie, advocaat en commissaris, doctoraal Rechtsgeleerdheid behaald in 1971
Plaats 151: Jan Louis Burggraaf, partner Allen & Overy, doctoraal Nederlands Recht behaald in 1991
Plaats 152: Zakaria Boufangacha, cao-coördinator FNV, doctoraal Rechtsgeleerdheid behaald in 2008
Plaats 153: Ingrid Thijssen, directeur Alliander, doctoraal Nederlands Recht behaald in 1993
Plaats 162: Lard Friese, bestuursvoorzitter NN Group, doctoraal Rechtsgeleerdheid behaald in 1986

Hoogleraar en terreurexpert Beatrice de Graaf (doctoraal Geschiedenis en Duits behaald in 1998 en promotie Geschiedenis behaald in 2004) is uitgeroepen tot meest invloedrijke vrouw in het onderwijs en de wetenschap van 2018 door Opzij. De Opzij Top 100 werd voor de tiende keer uitgereikt.

10 december
Met zijn promotieonderzoek over het slimmer laten groeien van planten wint bioloog Jesse Küpers de ScienceBattle in Amsterdam. Bij deze toegankelijke (theater)wedstrijd tussen verschillende promovendi kreeg Küpers tien minuten de tijd om zijn promotieonderzoek te presenteren en zijn publiek te overtuigen. Hij ging als winnaar met een pot hersenen op sterk water naar huis.

Deze dag wint ook alumna Delia Spoelstra de Movisie Scriptieprijs. De masterstudent Sociologie won deze met haar theses over Vervreemde vreemdelingen, waarin ze vraagtekens zet bij het zelfredzaamheidsideaal dat in het hedendaags beleid rondom de integratie van deze nieuwkomers centraal staat. De jury koos Spoelstra uit 23 ingezonden scripties (waarvan veertien hbo en negen wo) unaniem als winnaar. Ze won 750 euro en ondersteuning bij het schrijven van een artikel voor Sociale Vraagstukken.

7 december
Op de Games and Learning Alliance conference in de Siciliaanse hoofdstad Palermo werd de publicatie van buitenpromovendus Jan Dirk Fijnheer uitgeroepen tot beste paper. Twee jaar geleden maakte Fijnheer Powersaver Game, waar zijn publicatie over energiebesparing in spelvorm betrekking op heeft. Powersaver Game is een online spel waarin deelnemers van verschillende huishoudens gedurende vijf weken worden uitgedaagd om energie te besparen. De resultaten zijn helder: energiebesparing gaat makkelijker in spelvorm dan via een standaard dashboard met instructies. Tegenover de controlegroep bespaarden deelnemers gemiddeld 33,6 procent aan energie en bij het gebruik van aardgas zelfs meer dan 50 procent. Fijnheer vindt deze gedragsverandering logisch: “Mensen houden zo’n taak beter vol wanneer hij spelelementen bevat.”

Ook mochten hoogleraren Beatrice de Graaf en Anna Akhmanova deze dag lunchen met het koningspaar. In Paleis Noordeinde werden ze ontvangen met 26 andere Nederlanders die bijzondere prijzen of onderscheidingen hebben gekregen het afgelopen jaar. Voor Akhmanova ging dat om de Spinozapremie voor haar onderzoek op het terrein van cellulaire dynamica en voor politieke geschiedenisdocent De Graaf om de Stevinpremie.

5 december
Myrthe Praat had net haar masterdiploma op zak toen ze van onderzoeksfinancier NWO de Graduate School Groene Topsectoren talentbeurs toegekend kreeg voor haar promotieonderzoek naar het eiwit dat groeiremming veroorzaakt bij planten bij hoge en lage temperaturen. Hiermee is haar onderzoek één van acht projecten binnen groene topsectoren die de beurs toegekend hebben gekregen. Praat wil begrijpen hoe planten met temperatuursignalen omgaan, omdat omgevingstemperatuur de groei van planten controleert en er bij elke graad temperatuursverhoging bijvoorbeeld wel 10 procent oogstverlies is. Praat gaat onderzoeken welk aandeel het eiwit Mitogen-Activated Protein Kinase6 (MPK6) hierbij heeft in de groei van de modelplant Arabidopsis thaliana, sla, tomaat en chrysant.

3 december
Naast de benoeming van de onderzoeksgroep Kinderreumatologie van het WKZ, heeft ReumaNederland ook een andere onderzoeksgroep van de Universiteit Utrecht benoemd tot Research Centre of Excellence. Ook voor hen wordt er de komende vijf jaar een half miljoen euro beschikbaar gesteld voor onderzoek, ditmaal voor een vaccin tegen ontstekingsreuma (reumatoïde artritis of RA). Aan het hoofd van de onderzoeksgroep staat Willem van Eden van de faculteit Diergeneeskunde: “We zijn bezig om een vaccin te ontwikkelen dat het afweersysteem ‘heropvoedt’, waardoor het geen eigen gewrichtsweefsel meer beschadigt, zoals bij RA-patiënten gebeurt.” Samen met Femke Broere, ook van de faculteit Diergeneeskunde, en onderzoekers van UMC Utrecht zoals Jaap van Laar zet Van Eden zich de komende vijf jaar in voor dit vaccin. Op dit moment is nog geen enkele vorm van ontstekingsreuma te genezen.

Hoewel de top 100 Best Young Professionals 2018 eind november al bekend zijn gemaakt, zijn ze niet terecht gekomen in de hiep hiep hoera's van die maand. Daarom nu nog een late, maar niet minder feestelijke, vermelding: Steven van Dalen (bachelor Economics & Business Economics behaald in 2014, master Public International Law behaald in 2016 en master Sustainable Development behaald in 2018) staat op de tweede plek in de Best Young Professionals 2018. Hij is Young Executive bij Boer & Croon. De volgende alumni zijn ook opgenomen in de top 100 Best Young Professionals, op plaats 16-100:
Laurens van Dam (bachelor Geschiedenis behaald in 2013 en master Internationale betrekkingen in historisch perspectief behaald in 2014), Jeroen van Dongen (bachelor Natuur- & Sterrenkunde behaald in 2011 en master Theoretical Physics behaald in 2013) en Ellen van der Veer (bachelor Aardwetenschappen behaald in 2011).

Advertentie