Historicus David Onnekink beste UU-docent, chemicus Danny Broere grootste talent

David Onnekink luistert naar het laudatio. Op de bank de andere twee genomineerden: Anna Salomons en Belinda Hibbel. Still uit livestream.

David Onnekink was voorgedragen door de studievereniging van geschiedenis UHSK. Juryvoorzitter en hoogleraar Geneeskunde Ronald Bleys prees de winnaar voor zijn betrokkenheid bij zijn studenten, zijn zichtbare inzet als docent en tutor en zijn grote internationale netwerk dat hij ook inzet voor zijn onderwijs.

De nieuwe Docent van het Jaar zorgt er tijdens zijn colleges voor dat studenten actief participeren, zo merkte de jury. Zo kunnen studenten van Onnekink ook zelf aangeven wat ze belangrijk vinden voor een vak. Tijdens de twee coronajaren met vooral online onderwijs lukte het hem zijn studenten te blijven motiveren.

Bleys zei in zijn laudatio: “Studenten vertelden ons dat ze het gevoel hadden gehoord te worden, de stem van de student is erg belangrijk voor je.”

Ook economiedocent Anna Salomons (voorgedragen door studievereniging ECU’92) en docent Pedagogische Wetenschappen Belinda Hibbel (voorgedragen door PAP) maakten kans op de titel.

Studenten fascineren
Tot grootste onderwijstalent van de UU werd chemicus Danny Broere uitgeroepen. Hij was voorgedragen door studievereniging Proton. Voor deze prijs komen UU-docenten in aanmerking met niet meer dan vijf jaar doceerervaring.

Broere is volgens de jury een inspirerend voorbeeld voor studenten. Hij maakt hen duidelijk wat de link is tussen hun academische kennis en mogelijke praktische toepassingen. Daarvoor gebruikt hij verschillende onderwijsmethoden en nieuwe mogelijkheden zoals apps.

Op die manier weet Broere de voor studenten vaak taaie materie tot leven te brengen, aldus Bleys in zijn laudatio: “Je fascineert studenten en begeleidt hen in de wereld van chemische reacties, organische moleculen en wetenschappelijk onderzoek.”

Ook docent Onderwijswetenschappen Marjoleine Heijboer (voorgedragen door Vocus) en docent Global Sustainability Science Sanne Akerboom (voorgedragen door Storm) waren genomineerd voor deze prijs.

Picture2Danny.jpg

Voorzitter Ronald Bleys spreekt Danny Broere toe. Op de bank Marjoleine Heijboer (l) en Sanne Akerboom (r). Still uit livestream.

Officiële uitreiking
De twee docentenprijzen voor uitmuntende docenten worden sinds 1994 uitgereikt. De universiteit hoopt daarmee het belang van goed onderwijs te benadrukken en docenten te motiveren om zich te verbeteren. Vorig jaar gingen de prijzen naar pedagoog en onderwijswetenschapper Lotte Henrichs en diergeneeskundige Luciel van Vuuren.

Er waren dit jaar in totaal 34 voordrachten voor de twee prijzen, 16 voor de Docent van het Jaar en 18 voor het Docenttalent. De officiële uitreiking volgt tijdens de diesviering op 25 maart in de Domkerk.

Winnaars ontvangen behalve een wisseltrofee een geldbedrag van 5000 euro (Docent van het Jaar) en 3000 euro (Docenttalent van het Jaar). De overige genomineerden ontvangen allen 1000 euro. De twee studieverenigingen die de winnaars hebben voorgedragen, krijgen eveneens 1000 euro.

Advertentie