HKU-alumni en UU rechtenstudenten brengen artikel 1 van de Grondwet in beeld

Foto: Chunyao Lin

 ART. 1 maakt deel uit van de Grondwetcampagne 2023 van Bas de Gaay Fortman, hoogleraar Rechten aan de UU en voormalig lid van de Tweede Kamer. In een college deed hij een oproep aan zijn studenten om mee te werken aan dit project. Rechtenstudenten Marc en Sarah hebben sloten zich aan bij het project om zo de kunstenaars te helpen de Nederlandse Grondwet beter te begrijpen zodat zij die konden visualiseren. Marc zegt ook zelf veel te hebben geleerd: “Ik kwam hier binnen met het idee van ‘kijk hoe mooi onze Grondwet is,’ maar stuitte al snel op de ervaringen van de kunstenaars met discriminatie. Het artikel kwam niet overeen met hun belevingswereld. Dat opende mijn ogen.”

Op 3 november 2023 bestaat de Grondwet 175 jaar. Stichting Grondwetcampagne 2023 heeft plannen om rond die datum een kunstwerk over artikel 1 in Utrecht te plaatsen om zo de Grondwet zichtbaarder te maken. De plek moet nog worden bepaald. Het idee is dat ook de expositie dan tentoongesteld wordt in complete vorm. De kunstwerken zijn op dit moment vooral processuele kunst en dus (nog) niet af.

ART. 1 bestaat uit kunstwerken gemaakt door vijf HKU-alumni van de master Fine Art en een aantal uitvoeringen. De tentoonstelling die vrijdag 13 mei opende en loopt tot 21 mei, biedt een kijkje in hoe de internationale gemeenschap de Nederlandse Grondwet ervaart, maar de tentoonstelling is relevant voor iedereen die zich in Nederland bevindt, vindt Marc: “Het is belangrijk om de betekenis van artikel 1 en de bewustwording ervan uit de collegezalen van rechtsgeleerdheid te halen, naar de samenleving te brengen en toegankelijk te maken voor iedereen die geïnteresseerd is.”

Niels en Victoria, internationale studenten Antropologie van de Universiteit van Amsterdam, kwamen naar de opening van de tentoonstelling voor inspiratie voor hun onderzoek over dekolonisatie. “Als student ben ik op zoek naar motivatie en verbinding met wat ik onderzoek. Wat ART. 1 laat zien is dat onderzoek niet van ver hoeft te komen, dat het ook iets persoonlijks kan zijn,” zegt Victoria. Ook Niels vindt de tentoonstelling fascinerend: “De kunstenaars omschrijven hun werken hier als ‘onderzoek’ en het is interessant om op die maar naar kunst te kijken.”

De tentoonstelling is te zien in het pand van de HKU aan de Minrebroederstraat 16. Klik hier voor meer informatie.
 

 

Advertentie