Al bijna 700 soorten waargenomen

Hoe biodivers is het Utrecht Science Park?

GK-duizendschoon.jpg
Duizendschoon, Foto André Arianne via waarneming.nl

De UU initieerde samen met de HU het idee van een BioBlitz op het USP en werkt landelijk samen met veertien andere Nederlandse hogescholen en universiteiten. Het idee is om binnen een maand zoveel mogelijk inheemse soorten te identificeren. Niet alleen om te monitoren, maar ook om studenten en medewerkers te betrekken bij het belang van biodiversiteit.

Sinds de eerste dag op 22 mei deden er in het USP 176 mensen mee die samen 699 soorten gezien hebben. Landelijk gezien staat de teller op 2252 waargenomen soorten, waarmee het landelijke doel van tweeduizend soorten behaald is. Het is de eerste keer dat zo’n BioBlitz op het USP werd gedaan, dus er is nog weinig over de resultaten te zeggen. Voorlopig zal het initiatief wel jaarlijks blijven plaatsvinden in het kader van een PhD-onderzoek over biodiversiteit in het USP.

Wilde soorten
Het gaat in de telling om inheemse, wilde soorten. Alle planten en dieren hebben namelijk relaties met elkaar, die in de loop van de evolutie zijn opgebouwd, zegt projectleider Biodiversiteit aan de UU Dorinne Raaimakers. Veel exotische plantsoorten hebben geen match met inheemse insecten, ze bieden bijvoorbeeld geen nectar of plek om te verpoppen. Voor BioBlitz is het dus van belang dat alleen inheemse, wilde soorten in kaart worden gebracht. Aangeplante soorten in de Botanische Tuinen tellen niet mee. Alle insecten en vogels die hier op eigen kracht kwamen wel. De data van de BioBlitz helpen vervolgens om te beoordelen of de genomen en geplande maatregelen om de biodiversiteit op het USP te vergroten effectief zijn, zegt Raaimakers. 

Schimmel Bioblitz

Isidieus Vingermos, Foto Jan-Jaap Spaargaren via waarneming.nl 

Zeldzame vondsten
Op de Yalelaan op het USP werd het zeldzame Isidieus Vingermos waargenomen. Dit is een korstmos die met name op boomstammen groeit en in Nederland erg weinig voorkomt. De vrij zeldzame en felkleurige duizendschoon werd bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis gefotografeerd. Op de website zijn nog meer bijzondere vondsten terug te vinden die waarnemers de afgelopen maand hebben gezien. 

Meedoen? 
Iedereen die nog mee wil doen met de BioBlitz, kan een account aanmaken op waarneming.nl en de ObsIdentify-app downloaden om makkelijk de gefotografeerde soorten te uploaden. De instructies hiervoor kun je op de pagina van BioBlitz vinden. Ook zijn er excursies georganiseerd: op 18 juni kun je ’s avonds vleermuizen zoeken, en op 19 juni kun je mee vogels spotten in Amelisweerd.  

Biodiversiteitsdoelen
Sinds 2020 is de UU actief bezig met doelen rondom duurzaamheid en biodiversiteit. Ze sloot zich aan bij het Deltaplan Biodiversiteitsherstel en wil in 2035 een “groenere campus door versterking en herstel van de lokale biodiversiteit.” Om dit te bereiken, worden bijvoorbeeld bermen en grasvelden minder gemaaid, oevers natuurvriendelijker gemaakt en poelen aangelegd. 

Advertentie