Utrechtse studenten zijn kritische klanten

Hoe gaat het verder met de Spar op het Utrecht Science Park?

Spar USP in vroege jaren, foto DUB
Spar University in de tijd dat de betaalautomaat er nog was, foto DUB

Onlangs werd bekend dat er geen grotere en goedkopere supermarkt komt op het Utrecht Science Park. De Spar zelf kan op korte termijn niet veel groter en goedkoper worden, zegt de 30-jarige eigenaar Martijn ten Berge. Maar op de langere termijn is er meer mogelijk, hoopt hij. 

Volgend jaar wordt het winkeloppervlak van de supermarkt met 100 vierkante meter uitgebreid. Tussen 2028 en 2031 wordt de Spar gevestigd op een andere locatie op het Utrecht Science Park, wanneer het Langeveldgebouw tegen de vlakte gaat. Waar de Spar dan tijdelijk heen moet, is nog niet duidelijk. Als enige supermarkt op De Uithof is het voortbestaan van de winkel cruciaal voor het woonplezier van studenten, zegt Ten Berge, daarom zoeken de Spar en de universiteit naarstig naar een oplossing. “We voeren op dit moment constructieve gesprekken met de universiteit en hebben er alle vertrouwen in dat er een oplossing gaat komen, maar het is wel een uitdaging.” Een van de opties die wordt overwogen, is het plaatsen van een tijdelijk gebouw, zoals dat ook bij nieuwe woonwijken te zien is.

Uitbreiding in 2025 en prijzen verlagen
In 2025 worden de kantine en de plaats van de voormalige geldautomaat van de Spar bij het winkeloppervlak getrokken. De winkelvloer wordt daardoor 100 vierkante meter groter. Bewoners van het Science Park mogen meedenken over het extra assortiment in de vorm van een ‘raad van inspiratie’. Ten Berge wil circa tien studenten uitnodigen om mee te denken over manieren om het aanbod beter aan te laten sluiten op de wensen van de bewoners. “Ik wil heel graag feedback op onze voorstellen”, aldus Ten Berge.

Ook wil hij graag de prijzen verlagen waar dat mogelijk is. “We kunnen niet opeens de winkel 20 procent goedkoper maken, maar er is wel speelruimte. Daarom willen we kijken: waar hebben studenten behoefte aan? Zijn er bijvoorbeeld specifieke goedkopere alternatieven die we in het assortiment kunnen opnemen? We kunnen bijvoorbeeld kijken of het mogelijk is om in de avond en de weekenden bewoners korting te geven op het hele assortiment.”

Spagaat tussen to-go klanten en bewoners
Hoewel de klandizie van de supermarkt voor het overgrote deel uit studenten en medewerkers van de onderwijsinstellingen bestaat, probeert de Spar juist ook aan de vraag van de bewoners te voldoen, ondanks dat dit naar schatting slechts 5 procent van de klanten is. Deze scheve verhouding maakt de puzzel extra lastig. “We draaien 50 procent van de omzet tussen twaalf en twee uur op doordeweekse dagen. In het weekend is de omzet slechts 10 procent van een normale dag. Dat betekent dat de winkel in de bewonersuren niet winstgevend is.”

Spar University heeft ten opzichte van andere universiteitssteden een bijzondere positie. In tegenstelling tot andere universiteitscampussen wonen hier relatief veel studenten. En waar op veel campussen ook een grote supermarkt in de buurt is, moet de Spar op het USP de rol vervullen van zowel een gemakswinkel voor to-go producten, als die van een supermarkt voor dagelijkse boodschappen, legt Ten Berge uit. Hij begrijpt goed dat een tweede, grotere supermarkt geen optie is op Science Park. “Daar is de financiële ruimte niet voor en dan zouden er alleen maar verliezers zijn.” Daarom ziet hij het liefst dat er in het Archimedeskwartier waar een woonwijk gepland staat, een extra supermarkt komt, al dan niet van een andere keten. “De Spar kan op het USP nooit een volwaardige supermarkt zijn, dus je zal altijd moeten fietsen. Het zou voor de studenten heel fijn zijn als ze voor de wekelijkse boodschappen ergens in de buurt terecht kunnen.”

De nieuwe SPAR, die in 2031 ergens op het USP terugkomt, beslaat maximaal ‘slechts’ duizend vierkante meter. Dat is meer dan een verdubbeling van het huidige oppervlak. “Maar in vergelijking met veel supermarkten is dit nog steeds een kleine winkel”, aldus Ten Berge. Wel wordt het door de extra ruimte straks mogelijk om er ook avondmaaltijden, warme broodjes en ontbijtproducten halen, hoopt hij.

Kritische studenten
De dubbelrol die de Spar in De Uithof vervult, maakt ook dat de waardering van de supermarkt een stuk lager ligt dan in andere universiteitssteden. “De Utrechtse studenten zijn over het algemeen kritischer dan van andere universiteiten. Dat is al twintig jaar zo.” Dat gaat Ten Berge niet in de koude kleren zitten. “Als mensen op Google ongegronde kritiek geven, maar niet in gesprek willen, dan doet dat pijn.” Hij voegt toe: “Ik denk dat vaak niet wordt gezien hoe bereidwillig we zijn om wat voor de student te doen.”

Ten Berge hoopt dat de gesprekken met studenten hetzelfde effect hebben als in Rotterdam en Nijmegen, waar hij dezelfde tactiek toepaste. “We hebben daar naar de behoefte van de studenten geluisterd en dat zien we ook terug in de klanttevredenheid.”    

Ben jij een bewoner van Science Park en wil je tegen een vergoeding meedenken over het assortiment en de prijzen? Meld je dan aan bij Martijn ten Berge via martijn@spartb.nl 

Advertentie