Hoger onderwijs: EU niet sexy, maar wel belangrijk

Waarom hangt een tienermeisje een poster van Herman van Rompuy boven haar bed? Het Nederlandse hoger onderwijs heeft een filmpje laten maken waarin het belang van de Europese Unie voor het wetenschappelijk onderzoek wordt aangestipt.

Het duurt nog geen minuut. Een meisje in een flets Superman-T-shirt schrijft in haar dagboek. Op de achtergrond klinkt een vrolijk liedje. Ze kijkt verliefd op naar een poster. Hangt One Direction boven haar bed, of Justin Bieber? Nee, het is Herman van Rompuy, president van de Europese Unie.

Als dit meisje later onderzoeker wordt, legt een voice-over uit, is Europa belangrijk voor de internationale samenwerking en onderzoekssubsidies. Het filmpje eindigt met een slogan. “De EU: niet sexy, maar wel belangrijk.”

Zo komen er ook filmpjes over het onderwijs en de arbeidsmarkt, zegt een woordvoerder van universiteitenvereniging VSNU. Het filmpje is gemaakt vanuit Neth-ER, de voorpost van het Nederlandse onderwijs en onderzoek in Brussel. De leden van Neth-ER zijn onder meer de Nederlandse universiteiten, hogescholen en mbo-instellingen, maar ook studentenorganisaties ISO en LSVb en wetenschapsorganisaties NWO en KNAW.

Advertentie