Hoger onderwijs maakt zich op voor meer eerstejaars

Om het leenstelsel te ontlopen, hebben aspirant-studenten zich massaal aangemeld bij hogescholen en universiteiten. Het zijn er tienduizenden meer dan vorig jaar om deze tijd.

Hogescholen hebben momenteel een kwart meer aanmeldingen dan vorig jaar. Toen waren het er ruim 100.000, nu bijna 130.000. Het gaat steeds harder: in mei was de toename nog maar 13 procent.

Universiteiten kregen aanvankelijk ook een kwart meer aanmeldingen. Die trend zette weliswaar niet door, maar vorige week kwam de teller toch nog uit op 14 procent meer vooraanmeldingen dan een jaar geleden.

De UU hanteert dit jaar een inschrijfdeadline van 1 mei. Dat schrok allerminst af. Het aantal vooraanmeldingen steeg in Utrecht met 18 procent.

Lange tijd dachten aspirant-studenten dat ze komend jaar aan hun opleiding moesten beginnen om nog recht te hebben op een basisbeurs. De lichting na hen zou niets meer krijgen en duizenden euro’s meer studieschuld opbouwen in het leenstelsel van minister Bussemaker.

Wellicht zullen sommige studenten alsnog een wereldreis gaan maken of een tussenjaar nemen nu de minister het leenstelsel voor bachelorstudenten een jaar heeft uitgesteld. Maar aan de cijfers is dat niet te zien, aldus de Vereniging Hogescholen. Veel jongeren zullen naar verwachting gewoon instromen, nu ze eenmaal hun keuze hebben gemaakt.

De onderwijsinstellingen houden een flinke slag om de arm, want erg precies zijn de vooraanmeldingscijfers niet. Wie zich voor twee opleidingen inschrijft, telt twee keer mee en studenten kunnen zich tot op het laatste moment terugtrekken. Hoeveel studenten er uiteindelijk aan de start verschijnen, blijft altijd afwachten.

Vanaf 2014 moeten alle studiekiezers zich voor 1 mei aanmelden, zodat ze mee kunnen doen aan verplichte matchingsgesprekken en geschiktheidstesten van hun opleiding. Sommige universiteiten en hogescholen liepen daar al op vooruit, bijvoorbeeld door studenten aan te raden vroeg in te schrijven. Dat kan deels verklaren waarom er zoveel vooraanmeldingen zijn in vergelijking met vorig jaar. De groei zou dan in augustus weer moeten afvlakken.

“Maar als we nu op 14 procent groei staan, zullen we in september waarschijnlijk niet op 3 procent krimp uitkomen”, gokt woordvoerder Bastiaan Verweij van universiteitenvereniging VSNU. Ook de Vereniging Hogescholen wuift de cijfers niet weg en voorziet een flinke toename van het aantal eerstejaars.

Advertentie