Honderden academici veroordelen Baudet in open brief

Baudet op bezoek in Hongarije in 2016. Foto: Elekes Andor / Wikimedia Commons

“We worden ondermijnd door onze universiteiten”, zei Thierry Baudet in zijn overwinningsspeech na de Provinciale Statenverkiezingen. De partijleider van Forum voor Democratie haalde daarmee hard uit naar de academische wereld die hij al langere tijd beschuldigt van “linkse indoctrinatie”. De partij opende onlangs een meldpunt indoctrinatie en roept studenten op om voorbeelden hiervan te rapporteren.

Samenzwering
Ruim achthonderd academici, waaronder zo’n 160 van de UU en het UMC Utrecht, zijn “verontrust en gealarmeerd” over de uitlatingen van Baudet. “Onze samenleving zal geen enkele politieke inperking op de vrijheid tot kritisch academisch onderzoek en onderwijs accepteren”, schrijven zij in een open brief. Volgens de ondertekenaars creëert Baudet een “samenzwerings-achtige sfeer” en worden wetenschappers en opiniemakers “als vijand van de bevolking geportretteerd”.

Als voorbeeld noemen de briefschrijvers de klimaatwetenschap die Baudet afwijst. Volgens hen propageert hij een “alternatieve geschiedschrijving op basis van nationale trots”.  Het meldpunt indoctrinatie zou vooral gaan om  het “selectief diskwalificeren van kennis die niet bij het eigen politieke en ideologische programma aansluit”, staat te lezen in de brief.

Eerder riepen twaalf wetenschappers van de Radboud Universiteit hun bestuur al op om zich uit te spreken tegen Baudet. Universiteitenkoepel VSNU en wetenschapsgenootschap KNAW zagen hier toen nog geen aanleiding voor, maar het indoctrinatie-meldpunt gaat de VSNU nu te ver. “De universiteiten staan pal voor de academische vrijheid, hebben alle vertrouwen in hun docenten en nemen ferm afstand van dit meldpunt”, schrijft de VSNU vrijdag in een verklaring. Volgens UU-voorzitter Anton Pijpers staat het meldpunt “haaks op waar de universiteit voor staat”.

 

Advertentie