UU- student Mariam Ikassrien finalist VN jongerenvertegenwoordiger

‘Jongeren moeten echt een plek krijgen bij besluitvorming VN’

Mariam Ikassrien eigen foto
Mariam Ikassrien wil VN jongerenvertegenwoordiger worden. Eigen foto

VN jongerenvertegenwoordigers zetten zich voor een periode van twee jaar in om te belangen van jongeren te behartigen. Dit doen ze onder anderen door gastlessen te geven, te spreken op conferenties en door in gesprek te gaan met jongeren. Er zijn zeven vertegenwoordigers voor in totaal vier thema’s: Biodiversiteit en Voedsel, Europese Zaken, Duurzame Ontwikkeling en Mensenrechten en Veiligheid. Mariam stelt zich verkiesbaar voor de laatstgenoemde categorie. Ook de Utrechtse masterstudent Emma Kamans is kandidaat, zij is verkiesbaar voor de categorie Europese Zaken (zie kader).

Het idee van Mariam om zich verkiesbaar te stellen komt niet uit de lucht vallen. Eerder sloot ze zich al aan bij een van de werkgroepen van het jongerenpanel. “Ik wilde toen ook jongerenvertegenwoordiger worden, maar ik sprak de taal nog niet zo goed. Ik heb me toen aangesloten bij een werkgroep, maar ik moest vanwege mijn mentale klachten stoppen.” De wens om jongeren te vertegenwoordigen verdween echter niet en daarom besloot ze zich bij MindUs te voegen, een organisatie die zich inzet voor de mentale gezondheid van jongeren.

Klaar voor grote thema's
Via MIndUs sprak ze op grote conferenties en ontmoette ze maar liefst drie keer koningin Máxima, die erevoorzitter is van de stichting. Ze vertelt: “Door MindUs heb ik de codes en taal geleerd waarmee je met beleidsmakers in gesprek gaat. Ik weet nu hoe ik als jongere iets kan eisen. Dit jaar dacht ik daarom: ik ben er nu echt klaar voor om grotere thema’s aan te pakken.”

Die grote thema’s zijn voor haar kansenongelijkheid, mentale gezondheid en jongerenparticipatie. Door Mariams eigen ervaringen liggen deze onderwerpen haar nauw aan het hart. “Ik heb zelf altijd het gevoel gehad dat ik mijn Marokkaanse afkomst helemaal aan de zijkant moet zetten en nog meer mijn best moet doen dan anderen. Pas als ik een acht of hoger haalde, geloofden docenten in me. Deze constante prestatiedruk heeft bij mij voor mentale klachten gezorgd.” Door deze klachten liep ze onder andere studievertraging op. “Ik vraag me vaak af hoe het was gelopen als ik meer kansen had gekregen.”

Ook tijdens haar campagne merkt Mariam dat ze op sommige onderdelen 1-0 achterstaat. “Doordat ik op latere leeftijd naar Nederland ben gekomen heb ik niet zo’n groot netwerk.” Ze voegt lachend toe. “Ja, de koningin zit in mijn netwerk, maar dat is niet de juiste persoon hiervoor.” Om stemmen te werven gaat Mariam daarom de straat op om jongeren aan te spreken. Daarnaast voert ze campagne via video’s op Instagram en TikToks. “Recent was ik nog in gesprek met kamerlid Esmah Lahlah van GroenLinks PvdA over ongelijkheid en identiteit, dus daar komt binnenkort een filmpje van online”, vertelt ze enthousiast.

Inspirerende studie
Naast haar eigen ervaring haalt ze veel inspiratie uit haar studie Pedagogische Wetenschappen. “Een van mijn professoren, Micha de Winter, pleit voor een pedagogiek van de hoop, waarbij kinderen leren hoopvol naar de toekomst te kijken en te accepteren dat wereldproblemen onderdeel zijn van ons bestaan. Ik wil deze visie ook meegeven aan andere jongeren en laten zien dat ze kunnen vechten voor hun mensenrechten.” Daarnaast heeft met name het vak Cultural diversity een grote rol gespeeld in haar denkbeelden. “Veel van mijn plannen en standpunten zijn letterlijk gebaseerd op de hoorcolleges van onder andere Paul Leseman en Bodine Romijn.”

Toekomstdroom
Mariam zit vol plannen die ze wil uitvoeren als ze als winnaar uit de bus komt. “Het eerste wat ik wil doen is de stem opzoeken van jongeren waarvan we vaak niet horen. Het valt me op dat ik meestal de enige van kleur ben bij evenementen voor jongerenparticipatie. Daarom wil ik tijdens de bijeenkomsten en gastlessen actief ervoor zorgen dat jongeren waar we normaal gesproken minder van horen ook meedoen.” 

Ook op grotere schaal wil ze impact maken. “Als ik één ding van de VN zou kunnen veranderen, dan is het dat jongeren écht een plek krijgen bij de besluitvorming.” Ze raakte hierbij geïnspireerd door een interview met jongerenactivist. “Die activist vertelde dat jongerenparticipatie nu vaak inhoudt dat jongeren langs mogen komen om hun verhaal te delen, maar dat er uiteindelijk niets wordt gedaan met onze mening. Daarom roep ik op: geef ons de kans om aan tafel te zitten.” Haar grote droom voor de toekomst? “In de ideale situatie bestaat de helft van de aanwezigen tijdens besluitvorming uit jongeren.”

Wil je stemmen op Mariam? Dat kan van vanaf 5 oktober tot en met 12 oktober 15:30 uur via deze link

 

UU masterstudent Emma Kamans zit in finale als jongerenvertegenwoordiger voor Europese Zaken

Naast Mariam, zit ook Emma Kamans (22), de Utrechtse masterstudent Economic Policy, in de finale om jongerenvertegenwoordiger te worden. Zij doet mee in de categorie Europese Zaken. Emma is enthousiast over de Europese Unie en wil dat als jongerenvertegenwoordiger overbrengen. “Voor velen is de EU onbekend of een ver-van-mijn-bedshow. Dat vind ik zonde en als jongerenvertegenwoordiger zou ik dit graag willen aanpakken.” Ook vindt ze dat EU beter naar jongeren moet luisteren. “De gemiddelde leeftijd in het Europees Parlement is 50 jaar. Dus er is zeker noodzaak voor de stem van jongeren, want de beslissing van de EU gaat over ons allemaal, jong of oud.” 

Stemmen op Emma kan via deze link. van 5 oktober tot 12 oktober 15.30 uur.

Advertentie